Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

05

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κυνήγι ελαφιού Ρόδος: Οι φιλόζωοι ζητούν την αναστολή του
ΕΛΛΑΔΑ

Κυνήγι ελαφιού Ρόδος: Οι φιλόζωοι ζητούν την αναστολή του

Κυνήγι ελαφιού Ρόδος: Ανοιχτή επιστολή στην κυβέρνηση

Η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στη Ρόδο φέτος το καλοκαίρι, επηρέασε σημαντικά και το φυσικό οικοσύστημα και την πανίδα του νησιού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα από τη φωτιά στη Ρόδο, ήταν τα ελάφια του νησιού τα οποία πλησίαζαν τις αυλές των καμένων σπιτιών για λίγη τροφή και νερό. Σημειώνεται πως τα συγκεκριμένα ελάφια ανήκουν σε προστατευόμενο είδος που ζει μόνο στη Ρόδο και ο πληθυσμός τους ήταν ήδη χαμηλός. Πλέον, με επιστολές τους προς τον πρωθυπουργό, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία ζητά την απαγόρευση του κυνηγιού ελαφιού στη Ρόδο, λόγω της εκτεταμένης καταστροφής που υπέστησαν τα οικοσυστήματα στο νησί, από την πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά, ωστόσο κάτι τέτοιο φαίνεται πως δεν είναι αυτονόητο.

«Μαθαίνουμε από τοπικά μέσα και οργανώσεις, ότι υπάρχει αίτημα να ισχύσει κανονικά η κυνηγετική περίοδος στη Ρόδο, αν και το τοπικό Δασαρχείο εκφράζει αντίθετη άποψη» αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή των ακτιβιστών. «Το κυνήγι είναι μια αναχρονιστική, αιματηρή και βάρβαρη ‘’ψυχαγωγία’’ με ανυπολόγιστους κινδύνους και συνέπειες για τους ανθρώπους, τα ζώα και το περιβάλλον. Μέχρι την οριστική κατάργησή του, η Πολιτεία πρέπει να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να περιορίσει τις επιπτώσεις του. Ας γίνει μια αρχή με την προστασία των ζώων στις περιοχές που καίγονται!» συμπληρώνουν στην πρώτη επιστολή προς τον πρωθυπουργό, ενώ ακολούθησε και δεύτερη.

«Δεν είναι δυνατόν να μαντρώνουμε τα ελάφια»

Στη δεύτερη επιστολή καταδικάζεται η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου του νησιού να περιφράξει τα πλατώνια (σ.σ. τα άγρια ελάφια) από το υπόλοιπο νησί. «Αποτελεί μέρος του φυσικού πλούτου και της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς του νησιού της Ρόδου» σημειώνει η ομοσπονδία. «Ενημερωθήκαμε από δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε τον εγκλωβισμό (σε περιφραγμένο χώρο με ηλεκτροφόρες περιφράξεις(!))όλων των πλατωνιών που απέμειναν μετά τις φωτιές. Η «λύση» αυτή είναι προφανώς μη αποδεκτή, για όλους τους λόγους που αναφέρει στο σχετικό δημοσίευμα ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου, που σημείωσε μεταξύ άλλων ότι:

το πλατώνι της Ρόδου είναι μοναδικό είδος και γι’ αυτό προστατευόμενο

αποτελεί μέρος του φυσικού πλούτου και της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς του νησιού της Ρόδου

δεν είναι δυνατόν να μαντρώσουμε ένα άγριο είδος και μάλιστα σε ένα περιορισμένο χώρο που δεν επαρκεί

ακόμα και αν ήταν εφικτός ο εγκλεισμός, κάτι που έχει πολλές πρακτικές δυσκολίες (σύλληψη πλατωνιών (ελαφιών), κόστος περίφραξης, κλπ), θα ήταν καταστροφή για την χλωρίδα της περιοχής λόγω υπερβόσκισης» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Τις τελευταίες δεκαετίες λόγω πυρκαγιών στο νησί, τα ελάφια αναγκάζονται να κατεβαίνουν πιο κοντά στους οικισμούς. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες με αποτέλεσμα πέρυσι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να ζητήσει να εξεταστεί το ενδεχόμενο αποχαρακτηρισμού του ελαφιού Dama dama ή Πλατώνι από προστατευόμενο είδος, σε επιβλαβές είδος με σκοπό το νόμιμο κυνήγι του. Το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει αντιδράσεις της ΠΦΠΟ και άλλων φιλοζωικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων και το αίτημα ευτυχώς δεν είχε γίνει αποδεκτό από το Υπουργείο» συμπληρώνουν στην επιστολή.

«Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε απαράδεκτη την πρόταση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για εγκλεισμό των πλατωνιών (ελαφιών) με ηλεκτροφόρους φράκτες. Τα πλατώνια δεν είναι οικόσιτα και η σίτισή τους δεν πρέπει να γίνεται από τον άνθρωπο, παρά μόνο υποστηρικτικά μετά τις πυρκαγιές και έως ότου αναγεννηθούν τα ενδιαιτήματά τους. Τα ελάφια dama-dama ή πλατώνια, είναι άγρια ζώα και έτσι πρέπει να παραμείνουν.Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία σε όφελος του περιβάλλοντος και της άγριας ζωής της Ρόδου» καταλήγουν οι φιλοζωικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις