Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / f16 Ουκρανία: Ιστορική συμφωνία η αποστολή από Ολλανδία και Δανία
ΚΟΣΜΟΣ

f16 Ουκρανία: Ιστορική συμφωνία η αποστολή από Ολλανδία και Δανία

f16 Ουκρανία: Η πρώτη πραγματική δέσμευση που αφορά την προμήθεια F-16

Η Ολλανδία και η Δανία ανακοίνωσαν ότι θα προμηθεύσουν με βεβαιότητα μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία όταν θα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την μεταφορά τους, δήλωσε την Κυριακή 20/8, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε καθώς ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέπτεται την χώρα του αλλά και τη Δανία, η πρωθυπουργός της οποίας δήλωσε νωρίτερα πως θα δωρήσει 19 μαχητικά αεροσκάφη F-16, στο Κίεβο.

Ο Ρούτε είπε ότι η Ολλανδία διαθέτει συνολικά 42 F-16, αλλά ότι είναι πολύ νωρίς να πει αν θα παραχωρηθούν όλα. «Σήμερα μπορούμε να ανακοινώσουμε ότι η Ολλανδία και η Δανία δεσμεύονται στην μεταφορά αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία και στην ουκρανική πολεμική αεροπορία, περιλαμβανομένης της συνεργασίας με τις ΗΠΑ και με άλλους εταίρους όταν θα υπάρξουν οι συνθήκες για μια τέτοια μεταφορά», είπε ο Ρούτε σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ζελένσκι σε στρατιωτική αεροπορική βάση στο Άιντχόβεν.

Από την πλευρά της η Δανία θα δωρίσει 19 μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, όπως δήλωσε σήμερα, η πρωθυπουργός της χώρας Μέτε Φρεντέρικσεν στη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο Ζελένσκι στην αεροπορική βάση Skrydstrup της Δανίας.

Νωρίτερα είχε βγάλει ανάλογη ανακοίνωση και το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας,

«Συμφωνούμε στην μεταφορά αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία και στην Πολεμική Αεροπορία σε στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ και με άλλους εταίρους, όταν θα ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται, αλλά δεν περιορίζονται εκεί, η επιτυχής επιλογή, δοκιμασία και εκπαίδευση ουκρανικού προσωπικού για τα F-16 καθώς και οι απαραίτητες άδειες, υποδομές και επιμελητειακή υποστήριξη», προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου. Ο Ζελένσκι, ο οποίος χαρακτήρισε την συμφωνία «ιστορική», είπε ότι ο ακριβής αριθμός των αεροσκαφών θα συζητηθεί «λίγο αργότερα».

Η πρώτη πραγματική δέσμευση που αφορά την προμήθεια F-16

Πρόκειται για την πρώτη πραγματική δέσμευση που αφορά την προμήθεια F-16 στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, η οποία πραγματοποιείται λίγες ημέρες αφότου οι ΗΠΑ ενέκριναν την πιθανή παράδοση αυτού του τύπου μαχητικών από την Ολλανδία και την Δανία. Ο πρόεδρος Ζελένσκι έφθασε σήμερα στην Ολλανδία στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειάς του να ενισχύσει την αεράμυνα της χώρας του μερικές μέρες αφότου οι ΗΠΑ ενέκριναν την πιθανή παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-16 από την Ολλανδία και την Δανία.

Ο Ζελένσκι θα έχει συνάντηση με τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε σε στρατιωτική αεροπορική βάση στο Αϊντχόβεν, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Ρούτε χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες. Τον Μάιο ο Ρούτε είχε δηλώσει ότι η Ολλανδία σκεφτόταν σοβαρά να παραδώσει στην Ουκρανία F-16, αλλά δεν ήταν σαφές πόσα θα είχε διαθέσιμα και πότε.

Η Ολλανδία, μαζί με την Δανία, έχουν τους τελευταίους μήνες ηγηθεί των διεθνών προσπαθειών να εκπαιδευτούν Ουκρανοί πιλότοι στον χειρισμό F-16 και τελικώς να παραδοθούν στην χώρα τα μαχητικά αυτού του τύπου για να την βοηθήσουν να αντιμετωπίσει την υπεροχή της Ρωσίας σε αυτό τον τομέα. Οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Τουλάχιστον έξι μήνες εκπαίδευσης

«Το βασικό ζήτημα είναι τα F-16 για την Ουκρανία, για να προστατεύσουμε τον λαό μας από τον ρωσικό τρόμο. Γινόμαστε ισχυρότεροι», έγραψε σε ανάρτησή του στο Telegram ο Ζελένσκι. Το Σάββατο, 19/8, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ είπε ότι η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων στον χειρισμό αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F16 έχει ξεκινήσει, αλλά θα χρειαστούν τουλάχιστον έξι μήνες και πιθανόν περισσότερος χρόνος.

Ο Ρέζνικοφ επισήμανε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι οι έξι μήνες εκπαίδευσης θεωρούνται το ελάχιστο για τους πιλότους, αλλά δεν είναι ακόμη γνωστό πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την εκπαίδευση των μηχανικών αεροσκαφών. Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί στην Δανία και στην Ρουμανία, όπως έχουν πει αξιωματούχοι από μια συμμαχία 11 χωρών. Η Ουκρανία, η οποία αναμένει ότι πολλές δεκάδες πιλότοι της θα εκπαιδευτούν σε αυτό τον τύπο των μαχητικών, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν περιμένει πως θα μπορέσει να τα χρησιμοποιήσει αυτό το φθινόπωρο ή τον χειμώνα.

Η Ολλανδία μπορεί να παραδώσει στην Ουκρανία F-16 καθώς οι ένοπλες δυνάμεις της θα χρησιμοποιούν τα νεότερης γενιάς F-35. Χθες ο Ζελένσκι βρισκόταν στην Σουηδία, όπου είχε συνομιλίες για την πιθανότητα να προμηθευτεί η χώρα του μαχητικά τύπου Gripen. Το Κίεβο ζητεί ακατάπαυστα αυτά τα αεροσκάφη για να υποστηρίξει την αντεπίθεσή του στο μέτωπο. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε τον Ιούλιο ότι η παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-16 θα θεωρηθεί από τη Μόσχα ως «πυρηνική απειλή».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις