Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Τουρκοκύπριοι Πύλα: Η τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκοκύπριοι Πύλα: Η τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη

Τουρκοκύπριοι Πύλα: Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την έντονη αποδοκιμασία του για τα επεισόδια στη νεκρή ζώνη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, στον απόηχο της απαράδεκτης επίθεσης Τουρκοκυπρίων εναντίον μελών του ΟΗΕ. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την έντονη αποδοκιμασία του για τις απαράδεκτες επιθέσεις των Τουρκοκυπρίων εναντίον των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), στην περιοχή της Πύλας. Ελλάδα και Κύπρος είναι απόλυτα συντονισμένες, ώστε να προβούν στις δέουσες ενέργειες σε διεθνές επίπεδο.

Kύπρος: Διπλωματικός συναγερμός για τα επεισόδια των Τουρκοκυπρίων

Η κυπριακή κυβέρνηση καταδικάζει τα οργανωμένα επεισόδια που προκάλεσαν το πρωί οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις στη νεκρή ζώνη στην περιοχή Πύλας και την απαράδεκτη επίθεση εναντίον Βρετανών και Σλοβάκων μελών της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι: «Οι απειλές κατά της ασφάλειας ειρηνευτών του ΟΗΕ είναι καταδικαστέες και συνιστούν σοβαρό έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο όπως ορθά αναφέρεται και στην ανακοίνωση της Ειρηνευτικής Δύναμης.

Η Κυβέρνηση προβαίνει σε όλες τις διπλωματικές ενέργειες και βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη, Μόνιμα Μέλη του ΣΑ, την ΕΕ, την Ελληνική Κυβέρνηση και με την ηγεσία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο για αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών».
Η Ειρηνευτική Δύναμη Κύπρου, (UNFICYP) με ανακοίνωσή της καταδικάζει το περιστατικό εναντίον μελών της, καθώς και οχημάτων της, τονίζοντας ότι η αποστολή παραμένει δεσμευμένη στο να διασφαλίσει τη διατήρηση της ηρεμίας και της σταθερότητας στην περιοχή.

Ειρηνευτική Δύναμη Κύπρου: «Σοβαρό έγκλημα με βάση το διεθνές δίκαιο»

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, το περιστατικό έλαβε χώρα εντός της Νεκρής Ζώνης κοντά στο χωριό Πύλα, όπου οι ειρηνευτές παρεμπόδισαν μη εξουσιοδοτημένες εργασίες στην περιοχή. «Οι απειλές για την ασφάλεια των ειρηνευτών και η πρόκληση ζημιών στην περιουσία των Ηνωμένων Εθνών είναι απαράδεκτες και αποτελούν σοβαρό έγκλημα με βάση το διεθνές δίκαιο που θα διωχθούν στον μέγιστο βαθμό που προβλέπει ο νόμος», προστίθεται στην ανακοίνωση και τονίζεται ότι:

«Η UNFICYP καλεί την τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εξουσία που έχει η αποστολή, με βάση την εντολή της, εντός της, να αποφεύγει οποιεσδήποτε ενέργειες που μπορεί να κλιμακώσουν περαιτέρω τις εντάσεις και να αποσύρει όλο το προσωπικό και τα μηχανήματα από την υπό τον έλεγχο των ΗΕ νεκρή ζώνη αμέσως».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις