Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τουρκοκύπριοι ΟΗΕ: Η στιγμή της επίθεσης σε ειρηνευτική δύναμη
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκοκύπριοι ΟΗΕ: Η στιγμή της επίθεσης σε ειρηνευτική δύναμη

Τουρκοκύπριοι ΟΗΕ:Διπλωματικές διεργασίες από την κυπριακή κυβέρνηση- Καταδικάζει ΥΠΕΞ και ΕΚ

Στο φως της δημοσιότητας έχει έρθει βίντεο από τις επιθέσεις Τουρκοκυπρίων σε ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στη νεκρή ζώνη στην Κύπρο Ελλάδα και Κύπρος έχουν καταδικάσει τις επιθέσεις που σημειώθηκαν από του Τουρκοκυπρίους ενώ η κυπριακή κυβέρνηση κάνει λόγο για απαράδεκτη επίθεση εναντίον Βρετανών και Σλοβάκων μελών της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ.

«Οι απειλές κατά της ασφάλειας ειρηνευτών του ΟΗΕ είναι καταδικαστέες και συνιστούν σοβαρό έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο όπως ορθά αναφέρεται και στην ανακοίνωση της Ειρηνευτικής Δύναμης. Η κυβέρνηση προβαίνει σε όλες τις διπλωματικές ενέργειες και βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη, Μόνιμα Μέλη του ΣΑ, την ΕΕ, την Ελληνική Κυβέρνηση και με την ηγεσία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο για αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου.

Ελληνικό ΥΠΕΞ και Σαρλ Μισέλ καταδικάζουν την επίθεση Τουρκοκυπρίων

Από την πλευρά του το ελληνικό ΥΠΕΞ καταδίκασε την επίθεση Τουρκοκυπρίων στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στη νεκρή ζώνη και κάνει λόγο για «πράξη περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας».

Το επεισόδιο που έγινε στο μικρό χωριό Πύλα καταδίκασε άμεσα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος με ανάρτησή του στο Χ, πρώην Twitter καλεί σε αποκλιμάκωση και διασφάλιση του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών. «Καταδικάζω σθεναρά την επίθεση κατά του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών από Τουρκοκυπρίους στην Πύλα σήμερα. Η ασφάλεια των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και η διασφάλιση της αποκλιμάκωσης της κατάστασης πρέπει να παραμείνουν προτεραιότητα. Είμαι σε επαφή με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη παρακολουθώντας στενά την κατάσταση και καλώντας για ειρήνη στην περιοχή».

UNFICYP: «Απαράδεκτες απειλές» οι επιθέσεις από τους Τουρκοκυπρίους

Αντίστοιχη και η ανακοίνωση από την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP). «Το περιστατικό έλαβε χώρα εντός της ουδέτερης ζώνης κοντά στην Pyla/Pile καθώς οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ εμπόδισαν τις μη εξουσιοδοτημένες κατασκευαστικές εργασίες στην περιοχή» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η UNFICYP.

«Οι απειλές για την ασφάλεια των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και οι ζημιές σε περιουσίες του ΟΗΕ είναι απαράδεκτες και συνιστούν σοβαρό έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το οποίο θα διωχθεί σε πλήρη έκταση του νόμου. Η UNFICYP καλεί την τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εξουσιοδοτημένη αρχή της αποστολής εντός της νεκρής ζώνης του ΟΗΕ, να απόσχει από οποιεσδήποτε ενέργειες που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω την ένταση και να αποσύρει αμέσως όλο το προσωπικό και τα μηχανήματα από την νεκρή ζώνη του ΟΗΕ. Η αποστολή παρακολουθεί στενά την κατάσταση και παραμένει προσηλωμένη στη διασφάλιση της ηρεμίας και της σταθερότητας στην περιοχή.»

Με πληροφορείς της ΕΡΤ

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις