Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Σπίτι μου πρόγραμμα αίτηση 2023: Νέος γύρος για στεγαστικά δάνεια
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σπίτι μου πρόγραμμα αίτηση 2023: Νέος γύρος για στεγαστικά δάνεια

Σπίτι μου πρόγραμμα αίτηση 2023: Ποιους αφορά - Οι όροι και οι προϋποθέσεις

Σημαντικές εξελίξεις υπάρχουν στο δημοφιλές πρόγραμμα «Σπίτι μου», το οποίο πήρε έγκριση για έναν δεύτερο γύρο χορήγησης χαμηλότοκων δανείων σε νέους 25-39 ετών, με διπλασιασμό του προϋπολογισμού. Όπως είπε ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, στον πρώτο γύρο έγιναν πάνω από 36.000 αιτήσεις, με τις προεγκρίσεις από τις τράπεζες να είναι περίπου στις 5.000, για αυτό και έχει καλυφθεί το ποσό του αρχικού προϋπολογισμού. Πλέον, ο προϋπολογισμός διπλασιάζεται κατά 375 εκατομμύρια ευρώ και στον δεύτερο γύρο μπαίνουν περισσότεροι δυνητικοί δικαιούχοι που μπορούν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι με χαμηλό επιτόκιο.

Τι αλλάζει:

  • Τα εισοδηματικά κριτήρια: Το κατώτατο εισοδηματικό όριο είναι στα 10.000 ευρώ και το ανώτατο όριο για τους νέους άγαμους στα 16.000 ευρώ, στα 24.000 ευρώ για ζευγάρι, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και στις 27.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες, με αντίστοιχη προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο. Για να καλυφθεί το εισοδηματικό κριτήριο δεν θα είναι πλέον απαραίτητο να έχει δηλωθεί εισόδημα 10.000 ευρώ, αλλά θα μπορεί να προσμετρηθεί και το τεκμαρτό εισόδημα στον υπολογισμό. Για παράδειγμα, εάν ένας πολίτης είχε 5.000 ευρώ από την εργασία του και τεκμαρτό εισόδημα 5.000 ευρώ από παραχώρηση κατοικίας ή από κατοχή αυτοκινήτου, τότε θα μπορεί να λάβει μέρος στο «Σπίτι μου».
  • Τα κριτήρια ακινήτου, δηλαδή η παλαιότητα και το μέγεθος: Αρχικά οι συμμετέχοντες του προγράμματος μπορούσαν να αγοράσουν σπίτι τουλάχιστον 15 ετών ωστόσο με τη νέα προτεινόμενη ρύθμιση διευκρινίζεται πως τα 15 έτη υπολογίζονται από τον χρόνο έκδοσης της άδειας και όχι από τον χρόνο αποπεράτωσης της κατασκευής.

Η δανειοδότηση θα γίνεται για ακίνητα:

  1. Που θα χρησιμοποιηθούν ως κατοικία
  2. Θα έχουν μέγεθος έως 150 τ.μ. πλην οριζόμενων βοηθητικών χώρων
  3. Έχουν οικοδομική άδεια που εκδόθηκε πριν από τουλάχιστον 15 χρόνια
  4. Βρίσκονται εντός οικιστικής περιοχής

Σύμφωνα με τις νέες πληροφορίες, οι νέες αιτήσεις θα μπορούν να γίνουν μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Τα δάνεια χορηγούνται μέσω των συνεργαζόμενων Τραπεζών και η αίτηση υποβάλλεται σε Τράπεζα της επιλογής του δανειολήπτη. Εάν απορριφθεί η αίτηση, οι πολίτες μπορούν μέσω της ΔΥΠΑ να υποβάλουν αίτηση, μέσω της οποίας δύνανται να καταθέσουν συγκεκριμένο ερώτημα, αντίρρηση, διαμαρτυρία ή τυχόν παράπονο, προς την «Επιτροπή Παρακολούθησης» του Προγράμματος «Σπίτι μου». Δικαίωμα συμπλήρωσης της «Φόρμας Υποβολής Αιτημάτων» παρέχεται μόνον εφόσον έχει προηγηθεί έγγραφη απόρριψη από το τραπεζικό κατάστημα στο οποίο έχει απευθυνθεί ο υποψήφιος ή υφιστάμενος δανειολήπτης.

Σε ποιες περιπτώσεις μπορούν να υποβάλλονται αιτήματα προς την Επιτροπή Παρακολούθησης:

  • Απόρριψη επιλεξιμότητας υποψήφιου δανειολήπτη
  • Απόρριψη κατοικίας προς αγορά για λόγους
  • Παρέλευση κάποιας εκ των προθεσμιών που αφορούν στη διαδικασία του δανείου
  • Άλλες περιπτώσεις κατά τις οποίες ο υποψήφιος ή υφιστάμενος δανειολήπτης θεωρεί ότι το τραπεζικό κατάστημα προέβη λανθασμένα σε απόρριψη του αιτήματός του.

Τονίζεται ότι, όπως αναφέρθηκε ανωτέρω, η «Επιτροπή Παρακολούθησης» δεν εξετάζει αιτήματα που αφορούν τα κριτήρια πιστοληπτικής ικανότητας των δανειοληπτών. Το αίτημα προς την Επιτροπή Παρακολούθησης υποβάλλεται στο τραπεζικό κατάστημα όπου δόθηκε η έγγραφη απόρριψη.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις του δανείου

  • Δάνεια με διάρκεια έως τριάντα (30) έτη
  • Δάνεια βάσει των οποίων το ακίνητο αποκτάται κατά πλήρη κυριότητα από τον αγοραστή ή τους αγοραστές, αν πρόκειται για συζύγους ή για μέρη συμφώνου συμβίωσης, με κατανομή του ποσοστού κυριότητας μεταξύ τους ανάλογη με την οικονομική συμβολή καθενός στο χορηγούμενο δάνειο.
  • Το δάνειο καλύπτει έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου όπως αυτή αποτυπώνεται στο συμβόλαιο αγοράς.
  • Το ακίνητο πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας.
  • Κατά τη διάρκεια του δανείου απαγορεύεται και είναι αυτοδικαίως άκυρη οποιαδήποτε εμπράγματη σύμβαση που έχει ως αντικείμενο τη μεταβίβαση ή την επιβάρυνση του αποκτώμενου ακινήτου, πλην αυτής που απαιτείται για παροχή εξασφάλισης για το δάνειο, εκτός αν συναινούν η Δ.ΥΠ.Α. και το πιστωτικό ίδρυμα που χορηγεί το δάνειο.
  • Οι συμβάσεις δανείου που καταρτίζονται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σπίτι μου» δεν επιβαρύνονται με την εισφορά του ν. 128/1975.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις