Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Μέτρα στήριξης 2023: Αντίστροφη μέτρηση για το Youth Pass, «ψήνεται» το Market Pass 3
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέτρα στήριξης 2023: Αντίστροφη μέτρηση για το Youth Pass, «ψήνεται» το Market Pass 3

Μέτρα στήριξης 2023: Όχι σε παράταση του Fuel Pass

Με εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, «άνοιξε» ο δρόμος για νέες ενισχύσεις στο εισόδημα εργαζομένων και συνταξιούχων. Η οικονομική ενίσχυση μέσω του νέου κύκλου του Market Pass είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν υπόκειται σε οιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δε δεσμεύεται και δε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο, τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα, σύμφωνα με την εγκύκλιο.

Το νέο Market Pass θα έχει διάρκεια για τρεις μήνες

Θα καλύψει του μήνες Αύγουστο – Οκτώβριο, παρ’ όλ’ αυτά το ποσό που θα πιστωθεί στους δικαιούχους θα μπορεί να καταναλωθεί έως και την 31η Δεκεμβρίου 2023. Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υπάρχουν σκέψεις για επέκταση του μέτρου για ακόμη δύο μήνες, εφόσον βέβαια το επιτρέψουν τα δημόσια οικονομικά, καθώς ο πληθωρισμός στα τρόφιμα «καλπάζει» ακόμη με διψήφια ποσοστά και μάλιστα, άνω του 12%.

Όσον αφορά τον προηγούμενο κύκλο, όσοι έλαβαν το Market Pass δεν χρειάζεται να κάνουν ξανά νέες αιτήσεις, καθώς οι αιτήσεις θα επαναξιολογηθούν αυτόματα. Όμως, αυτό που θα πρέπει να προσέξουν, είναι ότι θα πρέπει να έχουν υποβάλλει πρώτα την φορολογική τους δήλωση, μέχρι και την 31η Αυγούστου.

Όσοι καθίστανται τώρα δικαιούχοι, καθώς είχαν αποκλεισθεί στον πρώτο γύρο λόγω εισοδήματος ή δεν είχαν προλάβει τις ημερομηνίες του πρώτου κύκλου, θα πρέπει να κάνουν αίτηση. Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει τον Σεπτέμβριο. Σε αυτή τη περίπτωση, επίσης, θα πρέπει οι δικαιούχοι να έχουν υποβάλλει τις εφετινές φορολογικές τους δηλώσεις.

Λόγω, λοιπόν, της παράτασης των φορολογικών δηλώσεων, αλλά και ότι πρέπει να εξετασθούν και οι αιτήσεις για τους νέους δικαιούχους, εξετάζεται ο επόμενος κύκλος του Market Pass να δοθεί εφάπαξ είτε στα τέλη Σεπτεμβρίου, είτε τις αρχές Οκτωβρίου.

Youth Pass

Aφορολόγητη και ανεκχώρητη είναι και η ενίσχυση των 150€ που θα δοθεί στους νέους έως 19 ετών το Youth Pass, σύμφωνα με την εγκύκλιο. Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει τον Σεπτέμβριο. Για εφέτος, το επίδομα θα δοθεί αναδρομικά και σε όσους έχουν «κλείσει» τα 19 έτη.

Δικαιούχοι είναι όσοι έως την 31η Δεκεμβρίου 2022 έχουν συμπληρώσει το 18ο ή το 19ο έτος της ηλικίας τους. Ακόμη, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να διαθέτουν κωδικούς TaxisNet, καθώς η αίτηση κατατίθεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο.

Η αίτηση θα γίνεται μέσω του gov.gr. Το ηλεκτρονικό κουπόνι που θα λαμβάνουν οι νέοι θα μπορούν να το ξοδέψουν σε ταξίδια αλλά και πολιτιστικές δράσεις, όπως σινεμά, παραστάσεις και άλλα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις