Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Φυγή προς τα εμπρός
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φυγή προς τα εμπρός

Δύσκολη εξίσωση

Του Γιάννη Ντσούνου

Εμπροσθοβαρή στρατηγική αναμένεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες, με προφανή στόχο να επανέλθει η συζήτηση στην κανονικότητα, που δεν είναι άλλη από την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών. Η κυβέρνηση έχει ούτως ή άλλως να αντιμετωπίσει δύο πολύ δύσκολες καταστάσεις: η πρώτη, είναι οι αστοχίες στην υπόθεση της δολοφονίας του φιλάθλου της ΑΕΚ και η δεύτερη, οι αρρυθμίες που παρουσιάζονται στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Η εξίσωση μόνο εύκολη δεν είναι και ο πρωθυπουργός χρειάζεται να κάνει τέτοιες κινήσεις που αφενώς να εγγυηθούν ότι δεν θα υπάρξουν παρόμοια φαινόμενα αλλά και παρόμοια επιχειρησιακά λάθη, αφετέρου να εγγυηθούν το κύρος και την αξιοπιστία του αστυνομικού και πυροσβεστικού σώματος. Την ίδια ώρα ωστόσο, η κυβέρνηση επανέρχεται μετά τις ολιγοήμερες διακοπές στην μάχη κατά της ακρίβειας. Με ορόσημο την ΔΕΘ, το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζει τις νέες ενισχύσεις και τα μέτρα στήριξης τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων.

Μέτρα και έλεγχοι

Οι αυξήσεις σε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων αλλά και συνταξιούχων που έχουν ήδη δρομολογηθεί, εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσουν ικανοποιητικά τα κύματα ακρίβειας που ενδεχομένως εμφανιστούν τους επόμενους μήνες. Την ίδια ώρα, θετικά φαίνεται να είναι και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που καταγράφει μικρές πτωτικές τάσεις, χωρίς ωστόσο ουδείς να μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει τον Σεπτέμβριο.

Η κυβέρνηση πάντως εντείνει τους ελέγχους σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα αισχροκέρδειας. Η παράταση του market pass αλλά και το διευρυμένο καλάθι του νοικοκυριού είναι μέτρα ανακούφισης απέναντι στην ακρίβεια ωστόσο δεν δείχνουν να είναι αρκετά και γι’ αυτόν τον λόγο στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν και άλλους τρόπους ενίσχυσης των ευάλωτων συμπολιτών μας, με τις ανακοινώσεις ενδεχομένως να γίνουν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ.

Στο μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να συμπεριληφθούν τα νομοσχέδια για την αυστηροποίηση των ποινών των εμπρηστών, η αξιολόγηση στο δημόσιο, η αξιοποίηση των πόρων του ταμείου Ανάκαμψης, η θέσπιση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών, αλλά και το νέο πλαίσιο για την επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις