Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

06

Δεκεμβρίου 2023

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Χάρτινο εισιτήριο τέλος: Νέος τρόπος ηλεκτρονικής πληρωμής
ΕΛΛΑΔΑ

Χάρτινο εισιτήριο τέλος: Νέος τρόπος ηλεκτρονικής πληρωμής

Χάρτινο εισιτήριο τέλος: Πιο εύκολη η χρήση των ΜΜΜ

Διευκρινίσεις για το τέλος στα χάρτινα εισιτήρια των επιβατών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς, ύστερα από τις σχετικές εξαγγελίες που πραγματοποίησε ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως αναφέρει ο κ. Ξιφαράς σε συνέντευξή του, το χάρτινο εισιτήριο καταργηθεί σταδιακά. Συγκεκριμένα ανέφερε πως το χάρτινο εισιτήριο θα παραμείνει ως επιλογή αλλά λόγω της αύξησης που θα υπάρχει με τη χρήση της πιστωτικής κάρτας και κινητού αυτό αναμένεται να μειωθεί αρκετά.

Ωστόσο όπως τονίζει ο κ. Ξιφαράς, μια πρωτοποριακή και σημαντική παρέμβαση είναι ότι το νέο σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να παρέχει από μόνο του το καλύτερο δυνατό πακέτο για τον επιβάτη.

Έτσι εάν ο επιβάτης έχει χρησιμοποιήσει τα ΜΜΜ λιγότερο από ό,τι προβλέπεται βάσει της μηνιαίας κάρτας και κατά συνέπεια έχει πληρώσει παραπάνω χρήματα, το σύστημα θα κάνει από μόνο του εκκαθάριση (πχ ανά ημέρα, υπέρβαση πληρωμής από το ημερήσιο καθορισμένο ποσό της μηνιαίας κάρτας ή και μήνα αντίστοιχα).

Έτσι το σύστημα θα επιστρέφει χρήματα στον επιβάτη και αυτό οδηγεί σε ακόμη μια καινοτομία: Στο ότι δεν χρειάζεται να προαγοράζει πακέτα (ανά διαδρομές, ημέρα, μήνα κ.οκ) καθώς το σύστημα ευνοεί από μόνο του τον επιβάτη.

Το φαινόμενο της λαθρεπιβίβασης

Για το φαινόμενο της λαθρεπιβίβασης τόνισε πως από μόνο του το ηλεκτρικό εισιτήριο θα βοηθήσει μέχρι ενός σημείου καθώς εξετάζονται τρόποι αντιμετώπισης του ζητήματος με ταυτόχρονη ενίσχυση των ελέγχων.

Αναφορικά με το πότε θα υλοποιηθεί αυτή η πρωτοβουλία, αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται οι διαδικασίες για την πραγματοποίηση του έργου. Αρχικά αναμένεται να γίνει από τον ΟΑΣΑ τροποποίηση της σύμβασης με τον ανάδοχο της ΣΔΙΤ και ο στόχος είναι το φθινόπωρο να ολοκληρωθεί η σύμβαση για το κόμιστρο.

Η τρέχουσα σύμβαση για την αναβάθμιση του εισιτηρίου ισχύει έως το 2027 μέσω του αναδόχου και η διαδικασία ολοκλήρωσης της σύμβασης θα έχει γίνει μέχρι το Φθινόπωρο. Ακόμη και για την υλοποίηση του συστήματος έχει εγκατασταθεί μέχρι τέλος του χρόνου πιλοτικά στις λεωφορειακές γραμμές προς το αεροδρόμιο το σύστημα για εξοικείωση και πιθανές βελτιώσεις. Η ολοκλήρωση του θα έχει γίνει μέχρι τα τέλη του 2024. Η πληρωμή θα γίνεται μέσω του συστήματος NFC reader το οποίο είναι αντίστοιχο με το POS.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις