Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Βίντεο από καταδίωξη σκάφους με Τούρκους διακινητές – 8 συλλήψεις
ΕΛΛΑΔΑ

Βίντεο από καταδίωξη σκάφους με Τούρκους διακινητές – 8 συλλήψεις

Διακινητές Κύμη: Συνελήφθησαν δύο Τούρκοι διακινητές και οι συνεργοί τους που θα παραλάμβαναν με μικρό λεωφορείο τους παράτυπους μετανάστες.

«Στοπ! Στοπ! Τόσβησε… τόσβησε… έχει σταματήσει, κύριοι… τα χέρια σου… τα χέρια σου, στο γάντζο… τέλος…τέλος… δύο άτομα… Go forward (προχώρα)…. Δεν είναι απλά λέξεις. Είναι κραυγές μέσα σε απόλυτη ένταση, αλλά και ανακούφιση. Ακούγονται, όπως θα διαπιστώσει και ο αναγνώστης του Alphafreepress, που θα παρακολουθήσει το βίντεο-ντοκουμέντο από το στόμα του επικεφαλής της ομάδας των οπλισμένων ανδρών του Λιμενικού, μόλις ολοκληρώνεται επιτυχώς, χωρίς απώλειες, μια άγρια καταδίωξη Τούρκων διακινητών στη θαλάσσια περιοχή της Κύμης Ευβοίας!

Είναι η στιγμή, που οι δύο Τούρκοι, οι οποίοι βρέθηκαν με χειροπέδες, αφού επιχείρησαν να πέσουν πολλές φορές, να εμβολίσουν το σκάφος του λιμενικού, αναγκάστηκαν να σταματήσουν και να παραδοθούν. Λίγο νωρίτερα είχαν αποβιβάσει σε ένα σημείο αρκετούς παράτυπους μετανάστες και εκεί ανέμεναν άλλα μέλη του ίδιου κυκλώματος διακινητών, Αφγανοί, Πακιστανοί, να τους παραλάβουν με ΙΧΕ ακόμη και μικρό λεωφορείο!(mini bus).

Οργανωμένο κύκλωμα

Μετά από αυτή την εξέλιξη το Λιμενικό Σώμα προχώρησε σε επίσημη ενημέρωση όπου αναφέρει χαρακτηριστικά:  «Οργανωμένο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών εξαρθρώθηκε βραδινές ώρες την 03/08/2023, στην ευρύτερη θαλάσσια και χερσαία περιοχή Κύμης Ευβοίας, το οποίο δραστηριοποιείτο μεταξύ Τουρκίας και νήσου Ευβοίας. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε υπό το συντονισμό της Διεύθυνσης Ασφαλείας & Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (Δ.Α.Π.ΘΑ.Σ.), κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών αυτής, με σκοπό την συστηματική αποδόμηση των οργανωμένων κυκλωμάτων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή αυτή.

Συμμετοχή στην επιχείρηση είχαν στελέχη Δ.Α.Π.ΘΑ.Σ. και στελέχη από Λιμενικές Αρχές Χαλκίδας – Κύμης – Αλιβερίου, με τρία περιπολικά σκάφη και επτά περιπολικά οχήματα». Στη συνέχεια περνάει στα γεγονότα που ξεκίνησαν να διαδραματίζονται λίγο πριν από τις 2 το πρωί:

Προς τουρκικές ακτές

«Στη θαλάσσια περιοχή Αγίου Νικολάου – Κοσκινών Ν.Α. ακτών Ευβοίας, περί ώρα 01:50 εντοπίστηκε ταχύπλοο σκάφος μήκους 10 μέτρων περίπου, με εξωλέμβιους κινητήρες συνολικής ισχύος 800 ίππων, από το οποίο αποβιβάστηκαν 27 παράνομα εισερχόμενα πρόσωπα (ΠΕΠ). Κατά τον απόπλου του σκάφους προς την ανοιχτή θάλασσα με πιθανό προορισμό τις τουρκικές ακτές, ο χειριστής του αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις των στελεχών των περιπολικών σκαφών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα και εκτελώντας επικίνδυνους ελιγμούς με σκοπό τον εμβολισμό των περιπολικών σκαφών και τη διαφυγή του. Ακολούθησε καταδίωξη με αποτέλεσμα το σκάφος να ακινητοποιηθεί.

Συνελήφθησαν οι δυο επιβαίνοντες Τούρκοι διακινητές για παράβαση των διατάξεων των άρθρων 30 & 29 παρ.5 του Ν.4251/2014, των άρθρων 187 & 306 του Ποινικού Κώδικα καθώς και του αρ.83 του Ν.3386/2005». Ακολούθησαν και οι συλλήψεις άλλων μελών της οργάνωσης, που περίμεναν για την παραλαβή: «Παράλληλα, στην παραπλήσια χερσαία περιοχή εντοπίστηκαν και ακινητοποιήθηκαν τέσσερα Ι/Χ οχήματα εκ των οποίων το ένα όχημα τύπου ‘’Van/Mini bus’’. Συνελήφθησαν έξι επιβαίνοντες (4 Αφγανοί & 2 Πακιστανοί) συνεργοί κάποιοι εκ των οποίων μετά από καταδίωξη, για παράβαση των διατάξεων του άρθρου 30 του Ν.4251/2014 καθώς των άρθρων 45 & 187 του Ποινικού Κώδικα.

Κατασχέθηκαν:

  • ένα ταχύπλοο σκάφος,
  • τέσσερα οχήματα.

Διενεργείται προανάκριση από τη Λιμενική Αρχή Κύμης, ενώ οι συλληφθέντες πρόκειται να οδηγηθούν στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή».

Ψάχνουν άλλες «αποβάσεις»

Και καταλήγει το Λιμενικό Σώμα: «Εξετάζεται η συμμετοχή των συλληφθέντων σε λοιπές υποθέσεις παράνομης διακίνησης μεταναστών, καθώς επίσης και η τυχόν συνεργασίας τους με άλλα μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων, ιδίας ή παρόμοιας εγκληματικής δραστηριότητας».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις