Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

01

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Καύσωνας Ευρώπη 2023: Ετοιμάζεται νέο κύμα ζέστης στο νότιο τμήμα
ΚΟΣΜΟΣ

Καύσωνας Ευρώπη 2023: Ετοιμάζεται νέο κύμα ζέστης στο νότιο τμήμα

Καύσωνας Ευρώπη 2023: Μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα εκδηλωθεί ο απόηχος των υψηλών θερμοκρασιών και των πυρκαγιών του Ιουλίου, μεταδίδει το Bloomberg

Νέο κύμα καύσωνα ετοιμάζεται να πλήξει τη νότια Ευρώπη μετά τον Δεκαπενταύγουστο στον απόηχο των υψηλών θερμοκρασιών και των πυρκαγιών του Ιουλίου, μεταδίδει το Bloomberg. Μετεωρολόγοι που μίλησαν στο πρακτορείο προβλέπουν νέες θερμοκρασίες-ρεκόρ και καύσωνες στην περιοχή της Μεσογείου αργότερα τον Αύγουστο, την ώρα που σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ευρώπης θα επικρατούν υγρασία και άνεμοι με τον υδράργυρο κάτω από το κανονικό. Ωστόσο, μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα επιστρέψουν οι καύσωνες με θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου στην Ισπανία, τη νότια Ιταλία και την Ελλάδα και την πιθανότητα να καταγραφούν υψηλά όλων των εποχών.

Σύμφωνα με το σύστημα Copernicus, το κομμάτι του διαστημικού προγράμματος της ΕΕ που εξυπηρετεί την παρατήρηση της Γης, o Ιούλιος αναμένεται να είναι ο θερμότερος, που έχει καταγραφεί παγκοσμίως. Στη Ρώμη και την Καταλονία το θερμόμετρο εκτοξεύτηκε στα ύψη τον περασμένο μήνα, ενώ η Σαρδηνία με 48 βαθμούς Κελσίου ισοφάρισε το πανευρωπαϊκό ρεκόρ, που δεν αποκλείεται τώρα να καταρριφθεί. «Ο Αύγουστος είναι ο θερμότερος μήνας του έτους τόσο για την ξηρά όσο και για τις θερμοκρασίες των ωκεανών στο βόρειο ημισφαίριο της Γης, ως εκ τού του υπάρχει η πιθανότητα να δούμε νέα κύματα καύσωνα τον Αύγουστο», λέει η Σαμάνθα Μπέρτζες, αναπληρώτρια διευθύντρια της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus.

Διατηρείται ο κίνδυνος για πυρκαγιές σε Ελλάδα και Ισπανία

Κύματα καύσωνα σάρωσαν το φετινό καλοκαίρι το βόρειο ημισφαίριο της Γης καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, το οποίο πυροδοτεί ακραία καιρικά φαινόμενα από πλημμύρες στην Ινδία και τις ΗΠΑ μέχρι δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα και τον Καναδά απειλώντας την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων και τις καλλιέργειες. Προς το παρόν ο καιρός συνεχίζει να χωρίζει στα δύο την Ευρώπη, στο βόρειο τμήμα της οποίας χώρες όπως η Βρετανία, η Γερμανία, μεγάλο μέρος της Γαλλίας και η Σκανδιναβία καταγράφουν χαμηλότερες του συνηθισμένου θερμοκρασίες προς ανακούφιση των γεωργών.

Στην περιοχή της Μεσογείου ο εφιάλτης των πυρκαγιών σε μεγάλο βαθμό έχει υποχωρήσει, αφού όμως αποτέφρωσαν μεγάλες εκτάσεις από τις 15 Ιουλίου. Όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο τους μετεωρολόγους που μίλησαν μαζί του, συνθήκες έντονης ξηρασίας θα συνεχιστούν σε περιοχές της Ελλάδας και της Ισπανίας διατηρώντας υψηλό τον κίνδυνο εκδήλωσης νέων πυρκαγιών. Η πιθανότητα αλληλεπίδρασης τροπικών καταιγίδων με τον αεροχείμαρρο του Ατλαντικού θα δημιουργήσει αβεβαιότητα, αλλά και κίνδυνο νέων κυμάτων καύσωνα καθώς θα προχωρά ο Αύγουστος.

«Στην υπόλοιπη Ευρώπη για τον Αύγουστο, προβλέπουμε ψυχρότερες, υγρότερες, συνθήκες με περισσότερους ανέμους και συννεφιά σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας, ενώ οι άνω των κανονικών θερμοκρασίες θα περιοριστούν στην Ιβηρική, τη νότια Ιταλία και τη νοτιοανατολική Ευρώπη», σύμφωνα με την Έιμι Χότζσον, επικεφαλής των μετεωρολογικών προβλέψεων για την Ευρώπη στο Atmospheric G2. «Υπάρχει η πιθανότητα για περαιτέρω ακραία ζέστη, καύσωνες και νέα ρεκόρ εδώ», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις