Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

08

Δεκεμβρίου 2023

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Χρήστος Κοτζαμανίδης ΤΕΦΑΑ: Πέθανε ο άνθρωπος που έφερε το χάντμπολ στην Ελλάδα
ΕΛΛΑΔΑ

Χρήστος Κοτζαμανίδης ΤΕΦΑΑ: Πέθανε ο άνθρωπος που έφερε το χάντμπολ στην Ελλάδα

Συνέδεσε το όνομα του με το πρώτο χρυσό του ελληνικού χάντμπολ, τον Ιούλιο του 1993 στους Βαλκανικούς αγώνες Παίδων στην Άγκυρα

Θρήνος για το ελληνικό χάντμπολ καθώς απεβίωσε ο «ιδρυτής» του στην Ελλάδα, Χρήστος Κοτζαμανίδης. Ο καθηγητής του ΤΕΦΑΑ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών. Ήταν ο άνθρωπος ο οποίος ξεκίνησε το άθλημα του χάντμπολ στην Ελλάδα από το μηδέν. O Χρήστος Κοτζαμανίδης μια εμβληματική προσωπικότητα, γεννήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου του 1950 στη χαντμπολομάνα Κατερίνη και έμελλε να σημαδέψει με το έργο του και τη ζωή του το ελληνικό χάντμπολ, το οποίο δημιούργησε στην κυριολεξία από το μηδέν, όταν εμπνεύστηκε και οργάνωσε ως προπονητής- αθλητής τους πρώτους αγώνες χάντμπολ στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο προαύλιο του γυμνασίου Αμυνταίου της Φλώρινας στις 13 Φεβρουαρίου του 1977, υπηρετώντας εκείνη την περίοδο στο σχολείο ως καθηγητής φυσικής αγωγής.

Συνέδεσε το όνομα του με το πρώτο χρυσό του ελληνικού χάντμπολ, τον Ιούλιο του 1993 στους Βαλκανικούς αγώνες Παίδων στην Άγκυρα, ως επιστημονικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας, θέση που κατείχε για πολλά χρόνια.

Ο Χρήστος Κοτζαμανίδης στιγμάτισε και προπονητικά με την παρουσία του το άθλημα, όντας ο προπονητής που οδήγησε τον ΒΑΟ στην κατάκτηση των δύο πρώτων Κυπέλλων Ανδρών στην ιστορία του ελληνικού χάντμπολ το 1983 και το 1984, ενώ το 1986 ήταν και πάλι πρωταγωνιστής σε ακόμα μία σπουδαία χαντμπολική ιστορία. Οδήγησε τον Φίλιππο Βέροιας στο πρώτο Εθνικό πρωτάθλημα της ιστορίας του, σπάζοντας την παντοκρατορία του αυτοκράτορα Ιωνικού. Η ομάδα της Βέροιας με προπονητή το Κοτζαμανίδη είχε σταματήσει το αήττητο- ακατάρριπτο ρεκόρ 7 ετών του Ιωνικού την Κυριακή 23 Μαρτίου 1986, νικώντας τον 21-20 και στη συνέχεια έφτασε στην κατάκτηση του τίτλου. Ήταν η αρχή ώστε ο Φίλιππος να γίνει ο βασιλιάς του ελληνικού χάντμπολ.

Την Τετάρτη η κηδεία του

Τη βαθιά τους οδύνη για την απώλεια του ομότιμου καθηγητή, Χρήστου Κοτζαμανίδη, εκφράζουν με ψήφισμά τους τα μέλη του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ. «Ο εκλιπών υπήρξε εκλεκτός συνάδελφος που με το πολύπλευρο ερευνητικό, διδακτικό και διοικητικό έργο του τίμησε την επιστήμη και το Τμήμα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Τετάρτη 2 Αυγούστου και ώρα 10:30πμ στον Ιερό Ναο της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ( Μητρόπολη Καλαμαριάς).

Η οικογένεια επιθυμεί αντί στεφάνου να γίνει δωρεά στον Ελληνικό Σύλλογο για την Αταξία του Φρίντριχ https://hefaa.org/.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις