Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Καύσωνας πρόστιμα – Επιθεώρηση Εργασίας: Χρηματικές κυρώσεις για τα μέτρα θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων
ΕΛΛΑΔΑ

Καύσωνας πρόστιμα – Επιθεώρηση Εργασίας: Χρηματικές κυρώσεις για τα μέτρα θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων

Καύσωνας πρόστιμα - Επιθεώρηση Εργασίας: Συνολικά έγιναν 641 έλεγχοι - Σε 18 περιπτώσεις επιβλήθηκε διακοπή εργασιών

Πρόστιμα και διοικητικά μέτρα παύσης εργασιών επέβαλαν κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας, που έκαναν 641 ελέγχους για την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, κατά τη διάρκεια του καύσωνα «Κλέων». Ο απολογισμός των ελέγχων αφορά στην περίοδο 14-26 Ιουλίου, σε ώρες και συνθήκες που προβλέπονταν με σχετική υπουργική απόφαση, για όλες τις εξωτερικές εργασίες (διανομείς, εργοτάξια, οικοδομές, ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες κ.α.). Στο σύνολο των 641 ελέγχων, σε 55 περιπτώσεις επιβλήθηκαν χρηματικές κυρώσεις συνολικού ποσού 110.000 ευρώ και σε 18 από αυτές παύση των εργασιών. Οι 179 από τους ελέγχους έγιναν σε διανομείς. Οι συγκεκριμένοι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν πρόσθετα αυτών που γίνονται με βάση το ετήσιο επιχειρησιακό σχέδιο της Επιθεώρησης Εργασίας και επιπλέον των ελέγχων που διεξάγονται σε δραστηριότητες σχετικές με τον τουρισμό, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.

Υπενθυμίζεται η ανακοίνωση του Άδωνι Γεωργιάδη για τα πρόστιμα στις 2 μεγάλες πλατφόρμες delivery

Πρόστιμα σε δύο ηλεκτρονικές πλατφόρμες delivery στις efood και Wolt συγκεκριμένα, καθώς βρέθηκαν να παραδίδουν παραγγελίες εν μέσω καύσωνα ενώ αυτό απαγορεύεται για ορισμένες ώρες (12:00-17:00) σε περιοχές που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες από τις υψηλές θερμοκρασίες επέβαλε η Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, οι ελεγκτές «τσάκωσαν» τους παραβάτες όταν «κατόπιν δίκης μου σκέψης» έκαναν παραγγελίες για διανομή φαγητού τις ώρες που απαγορευόταν και σε περιοχές που ο καύσωνας ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένος.

«Δυστυχώς, και οι δύο εταιρείες παρά το νόμο παρέδιδαν κανονικά, αδιαφορώντας για τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων διανομέων. Ήδη, η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας καταλογίζει τα αναλογούντα πρόστιμα» προσθέτει στην ανακοίνωσή του ο Άδωνις Γεωργιάδης κατονομάζοντας το efood και τη Wolt. «Θέλω να ξεκαθαρίσω προς πάσα κατεύθυνση ότι οι αποφάσεις δεν εκδίδονται για τυπικούς λόγους, ούτε για να είμαστε καλυμμένοι αν κάτι πάει στραβά. Οι αποφάσεις εκδίδονται για να τηρούνται. Οι έλεγχοι είναι και θα είναι ασταμάτητοι και εάν χρειαστεί να βάλουμε και υψηλότερα πρόστιμα θα βάλουμε και υψηλότερα πρόστιμα» είναι το μήνυμα του υπουργού Εργασίας μετά τους ελέγχους αυτούς.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις