Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ιδιωτικά Πανεπιστήμια ΣΥΡΙΖΑ: Είμαστε αντίθετοι, λέει ο Τσακαλώτος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια ΣΥΡΙΖΑ: Είμαστε αντίθετοι, λέει ο Τσακαλώτος

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια ΣΥΡΙΖΑ: Η μάχη για το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι ιδεολογική μάχη και θα πρέπει να δοθεί από την Αριστερά

Στο κάμπινγκ της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ στο Γιαννιτσοχώρι Ηλείας παραβρέθηκε σήμερα Κυριακή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπου παρακολούθησε το workshop που αφορά το δημόσιο Πανεπιστήμιο και το άρθρο 16. Κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά είναι διαχρονικά υπέρ του δημοσίου πανεπιστημίου. «Αυτό δεν είναι απλώς μια στείρα ιδεολογική θέση, όπως είπε, αλλά μία που απαντά στο ερώτημα αν θέλουμε να προστατεύσουμε κάποιους χώρους της κοινωνίας από τη λογική της αγοράς. Και ένας από αυτούς είναι και το δημόσιο πανεπιστήμιο, γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετος με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων», είπε.

Η μάχη για το δημόσιο πανεπιστήμιο, συνέχισε, «είναι μια ιδεολογική μάχη και θα πρέπει να δοθεί από την Αριστερά στο πλαίσιο των αρχών και των αξιών της έτσι ώστε να πείσει την κοινωνία γιατί, ως αξία, το πανεπιστήμιο πρέπει να προστατευθεί από τη λογική του ανταγωνισμού. Γιατί οι θέσεις και οι προθέσεις της Νέας Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρες. Τόσο σε ιδεολογικό επίπεδο, όσο και στην πράξη, αφού ξεκίνησαν από την προηγούμενη τετραετία με συστηματική αποδυνάμωση και απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου για να δημιουργήσουν το έδαφος για να ανοίξει η συζήτηση για αλλαγές στο άρθρο 16 του Συντάγματος».

“Χρειάζεται δουλειά μυρμηγκιού”

Τόσο σήμερα στο κάμπινγκ της Νεολαίας, όσο και χθες από την Πάτρα – όπου συνομίλησε με μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ – επισήμανε ότι «χρειάζεται δουλειά μυρμηγκιού, με συγκεκριμένους στόχους για το που θέλει να βρίσκεται το κόμμα το 2026, αλλά και αντίστοιχους στόχους για τα ενδιάμεσα χρόνια.

Τα πεδία στα οποία μπορεί να κινηθεί είναι πολλά: τοπική αυτοδιοίκηση, χώροι εργασίας, κινήματα κλπ. Και η ανάκαμψη αυτή θα είναι σταδιακή χωρίς κινήσεις εντυπωσιασμού. Ωστόσο, για να επιτευχθεί αυτή η ανάκαμψη, θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει μια ξεκάθαρη ταυτότητα. Γιατί μπορεί να απευθύνεται σε όλους, να παράγει, ως Αριστερά, επιχειρήματα που να μπορούν να πείσουν όλους, αλλά για να είναι αξιόπιστος πρέπει να είναι ξεκάθαρο από ποια αφετηρία το κάνει».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις