Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Φωτιές Αλγερία νεκροί: Φονικές πυρκαγιές εν μέσω καύσωνα
ΚΟΣΜΟΣ

Φωτιές Αλγερία νεκροί: Φονικές πυρκαγιές εν μέσω καύσωνα

Φωτιές Αλγερία νεκροί: Μεγάλος ο αριθμός των θυμάτων - Πάνω από 1.500 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους

Τριάντα τέσσερις άνθρωποι, ανάμεσά τους και δέκα στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους από τις φονικές πυρκαγιές που σαρώνουν την Αλγερία, ενώ πάνω από 1.500 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους. Με τον υδράργυρο να εκτοξεύεται στους 48 βαθμούς Κελσίου στην Αλγερία χώρα και το κύμα καύσωνα να εξαπλώνεται στη βόρεια Αφρική και τη νότια Ευρώπη η χώρα του Μαχρέμπ κατέγραψε 97 πυρκαγιές σε 16 επαρχίες της, τροφοδοτούμενες από ισχυρούς ανέμους, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Κάπου 8.000 πυροσβέστες με 350 πυροσβεστικά οχήματα προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τις φωτιές υποβοηθούμενοι από εναέρια μέσα με τον πρόεδρο της Αλγερίας, Αμντελματζίπ Τεμπούνε να εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι είναι σε εξέλιξη επιχειρήσεις για την κατάσβεση των πυρκαγιών σε έξι επαρχίες της Αλγερίας και κάλεσε τον πληθυσμό να αποφεύγει τις πληγείσες περιοχές και να αναφέρει νέες εστίες φωτιάς που εντοπίζει. Το υπουργείο Άμυνας της Αλγερίας είπε ότι σκοτώθηκαν δέκα στρατιώτες στις πυρκαγιές, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Φωτιές μαίνονται συχνά στα δάση και τα χωράφια της Αλγερίας τα καλοκαίρια και φέτος υποδαυλίζονται από το κύμα καύσωνα που έχει καταρρίψει πολλά ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίες σε αρκετές χώρες της Μεσογείου.

Αγγίζει τους 50 βαθμούς ο καύσωνας στην Τυνησία

Η κλιματική κρίση τροφοδοτεί ακραία καιρικά φαινόμενα ανά την υφήλιο προκαλώντας συχνότερες και φονικότερες καταστροφές από κύματα καύσωνα μέχρι πυρκαγιές και πλημμύρες. Σε άλλες χώρες της βορείου Αφρικής, όπως το Μαρόκο και η Λιβύη, οι θερμοκρασίες ήταν σχετικά φυσιολογικές για την εποχή, αλλά στην Τυνησία ο υδράργυρος πλησίασε τη Δευτέρα τους 50 βαθμούς Κελσίου αναγκάζοντας την κρατική εταιρεία ενέργειας STEG να προχωρήσει σε διακοπές στην ηλεκτροδότηση διάρκειας μισής έως μίας ώρας. Τον περασμένο Αύγουστο τεράστιες πυρκαγιές προκάλεσαν τον θάνατο 37 ανθρώπων στην βορειοανατολική επαρχία Ελ Ταρφ της Αλγερίας, ενώ το καλοκαίρι του 2021 κάπου 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τέτοιες φωτιές.

Σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η επανάληψη των απολογισμών των θανάτων των προηγούμενων ετών, οι Aρχές της Αλγερίας ανακοίνωσαν μια σειρά μέτρων τους τελευταίους, όπως η απόκτηση έξι πυροσβεστικών αεροσκαφών και η κατασκευή διαδρόμων προσγείωσης πυροσβεστικών drones. Οι επιστήμονες κατατάσσουν την περιοχή της Μεσογείου ως «hot spot» για την κλιματική κρίση, με τη Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή να προειδοποιεί για περισσότερους καύσωνες, καταστροφές των καλλιεργειών, ξηρασίες, άνοδο της στάθμης των θαλασσών και εισροές χωροκατακτητικών ειδών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις