Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης Βουλή σήμερα: «Είμαστε σε πόλεμο με τις φωτιές» – «Θα αποζημιώσουμε όσους επλήγησαν»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης Βουλή σήμερα: «Είμαστε σε πόλεμο με τις φωτιές» – «Θα αποζημιώσουμε όσους επλήγησαν»

Μητσοτάκης Βουλή σήμερα: Η ομιλία του Πρωθυπουργού για το νομοσχέδιο που αφορά την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

«Είμαστε σε πόλεμο», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τις φωτιές που κατακαίνε σε όλη την Ελλάδα, από το βήμα της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο που καταργεί όλους τους περιορισμούς στην ψήφο των αποδήμων. Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «θα είμαστε σε επιφυλακή και τις επόμενες εβδομάδες», κρούοντας το καμπανάκι για τις φωτιές, ενώ ο ίδιος δήλωσε ευγνώμων για τους Πυροσβέστες που βρίσκονται στα πύρινα «μέτωπα» και δίνουν μάχη με τις φλόγες.  Επανέλαβε δε πως η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής.

«Πολύτιμο το 112, έχει σώσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, πάντοτε θα είναι προτεραιότητά μας η ανθρώπινη ζωή, πόσω μάλλον πέντε χρόνια μετά την τραγωδία στο Μάτι. Μάθαμε να κάνουμε οργανωμένες εκκενώσεις. Δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε στην πρόοδο που έχουμε πετύχει, αλλά να προχωρούμε συνεχώς σε νέες πρωτοβουλίες», τόνισε ο πρωθυπουργός.

“Βρισκόμαστε σε πόλεμο με αντίπαλο το μέτωπο της φωτιάς”

«Η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ, θα εκδηλώνεται παντού στη Μεσόγειο με ακόμη μεγαλύτερες καταστροφές. Τουλάχιστον παράδοξο κάποιοι να αμφισβητούν την ετοιμότητα του κράτους. Ευχαριστώ όλους για την ευθύνη και αλληλεγγύη τους, κάτι που αναγνώρισαν όλοι, και οι ίδιοι οι τουρίστες. Από όσα ζήσαμε αποδείχθηκε ο ηρωισμός των Ροδιτών. Όλη η Πολιτεία στην πρώτη γραμμή», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. «Για τις επόμενες μέρες και εβδομάδες πρέπει να είμαστε όλοι σε μόνιμοι επιφυλακή. Τα λόγια μου είναι ειλικρινή και περιγράφουν την αλήθεια. Βρισκόμαστε σε πόλεμο με αντίπαλο το μέτωπο της φωτιάς».

Θα ξαναφτιάξουμε αυτά που χάσαμε θα αποζημιώσουμε αυτούς που επλήγησαν. Η Ρόδος αντιμετώπισε πρόβλημα στο 10% των κλινών της. Ο απολογισμός θα έρθει πλήρης, όταν κάνουμε και τον συνολικό μας απολογισμό. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια. Ευγνωμονούμε την Πυροσβεστική, το Λιμενικό, την Αστυνομία, την Πολιτική Προστασία για την αυταπάρνησή τους», συμπλήρωσε. «Λόγω του παρατεταμένου καύσωνα και των επίμονων ανέμων τα δάση μας γίνονται ευκολότερα πηγές πυρκαγιών», επεσήμανε.

Για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Στην συνέχεια, αναφερόμενος στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, έκανε αναφορά στον Νίκο Καζατζάκη λέγοντας πως όπως έλεγε, «οι απόδημοι όσο πιο μακριά είναι από την πατρίδα, τόσο περισσότερο την σκέφτονται και την αγαπούν». Αυτόν τον πανίσχυρο δεσμό υπηρετεί και το νομοσχέδιο, τόνισε. «Αυτή την δυνατότητα εξεύρεσης συναινέσεων μακάρι να την βρούμε και για την αντιμετώπιση κρίσιμων θεμάτων όπως αυτό της κλιματικής αλλαγής», είπε. «Θα θυμάστε ότι από το 2019 η κυβέρνηση προσπάθησε δύο φορές να δώσει αυτό το δικαίωμα, όμως για να υπάρξει αυτό το δικαίωμα αναγκαστήκαμε να κάνουμε συμβιβασμούς. Η δεύτερη φορά που προσπαθήσαμε, αλλά συναντήσαμε την άρνηση της αντιπολίτευσης», τόνισε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις