Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μαριάννα Βαρδινογιάννη, έργο: Η απίστευτη φιλανθρωπική της δράση
ΕΛΛΑΔΑ

Μαριάννα Βαρδινογιάννη, έργο: Η απίστευτη φιλανθρωπική της δράση

Μαριάννα Βαρδινογιάννη, έργο: Ο παιδικός καρκίνος, το ίδρυμα ΕΛΠΙΔΑ, η UNESCO

Για πάνω από 30 χρόνια, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη μέσα από τη μακροχρόνια δράση της κατάφερε να υλοποιήσει ένα πολυσχιδές ανθρωπιστικό έργο, έχοντας πρωτίστως στο στόχαστρο το παιδί και την εξάλειψη του παιδικού καρκίνου. Το έργο της, εμπνευσμένο από τη μητρότητα (μητέρα άλλωστε 5 παιδιών: του Γιάννη, της Χριστιάννας, του Γιώργου, του Νίκου και της Βαρδιάννας) είχε στόχο επίσης την συνδρομή στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και τα ευάλωτα άτομα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα εστιάζεται σε τομείς όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η προώθηση του πολιτισμού ειρήνης, η παιδεία, η υγεία, η κλιματική αλλαγή, ο πολιτισμός και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη υπήρξε Ιδρύτρια και Πρόεδρος του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια», το οποίο μετονομάστηκε σε «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», και του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ».

«Το χτίσιμο ενός κόσμου όπου όλοι οι άνθρωποι θα μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια είναι ευθύνη όλων μας»

Η δράση της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη μέσα από το Ίδρυμα της, στοχεύει μεταξύ άλλων στην καταπολέμηση της εμπορίας των ανθρώπων και της εκμετάλλευσης των παιδιών, στην εξάλειψη του αναλφαβητισμού, στη προστασία του περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση πολλών άλλων σύγχρονων προκλήσεων, με σκοπό τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου για τα παιδιά, το αύριο της ανθρωπότητας. Παράλληλα το Ίδρυμα της μέσα από τα προγράμματα που εφαρμόζει, στηρίζει παιδιά και οικογένειες ευπαθών κοινωνικών ομάδων, σχολεία σε ολόκληρη την επικράτεια και πρόσφυγες.

«Το χτίσιμο ενός κόσμου όπου όλοι οι άνθρωποι θα μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη και ισότητα είναι ευθύνη όλων μας», είχε πει κάποτε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Οι μεγάλοι σταθμοί

Οι μεγάλοι σταθμοί στο έργο της Μαριάννας Βαρδινογιάννη με στόχο την εξάλειψη του παιδικού καρκίνου
Σταθμός αποτελεί ο Σύλλογος Φίλων των Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», τον οποίο ιδρύει το 1990 με στόχο τη βοήθεια και τη στήριξη παιδιών που πάσχουν από καρκίνο και των οικογενειών τους, και έκτοτε είναι η Πρόεδρός του. Από τότε μέχρι σήμερα με τις πρωτοβουλίες της κατάφερε να ευαισθητοποιήσει τον ελληνικό λαό και να κινητοποιήσει σημαντικές προσωπικότητες ώστε να συμβάλουν στην πραγματοποίηση των στόχων του Συλλόγου.

Την ίδρυση και τον εξοπλισμό της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» στην οποία έχουν μέχρι στιγμής πραγματοποιηθεί περισσότερες από 1000 επιτυχημένες μεταμοσχεύσεις. Από το 2010 η Μονάδα λειτουργεί μέσα στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» και από το 2018 έχει αναβαθμιστεί σε Κέντρο Αριστείας.

«ΕΛΠΙΔΑ»

Την ανέγερση και τον εξοπλισμό του σύγχρονου πενταόροφου Ξενώνα «ΕΛΠΙΔΑ», κοντά στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Ο Ξενώνας εγκαινιάστηκε στις 3 Φεβρουαρίου 1999, και φιλοξενεί παιδιά που υποβάλλονται σε θεραπεία στη Μονάδα Μεταμόσχευσης μαζί με τις οικογένειες τους. Ο Ξενώνας του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» δέχεται επίσης παιδιά με καρκίνο από τις Βαλκανικές χώρες και άλλες περιοχές της Μεσογείου. Μέχρι στιγμής έχουν φιλοξενηθεί περίπου 2200 οικογένειες.

Την ανέγερση και τον εξοπλισμό του πρώτου Παιδιατρικού Ογκολογικού Νοσοκομείου για παιδιά στην Ελλάδα, που ονομάστηκε «Ογκολογική Μονάδα Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ», και εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2010 από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κύριο Κάρολο Παπούλια. Το Νοσοκομείο αποτελεί ένα από τα κορυφαία νοσοκομεία της Ευρώπης. Δέχεται το 80% των περιπτώσεων παιδικού καρκίνου, 280-300 περιπτώσεις τον χρόνο, στην Ελλάδα αλλά και περιπτώσεις από την περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων. Το ποσοστό επιτυχίας του είναι 3 στα 4 παιδιά να επιστρέφουν στην οικογένειά τους τελείως καλά. Χιλιάδες παιδιά νίκησαν τον καρκίνο χάρη στο Ογκολογικό Νοσοκομείο.

«Όραμα ΕΛΠΙΔΑΣ»

Την ίδρυση της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «Όραμα ΕΛΠΙΔΑΣ» που λειτουργεί στην «Ογκολογική Μονάδα Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» από τον Ιανουάριο του 2014 και έχει συγκεντρώσει 120.000 εγγεγραμμένους εθελοντές δότες από τους οποίους 142 έχουν βρεθεί συμβατοί με ασθενείς και έχουν προσφέρει μόσχευμα μυελού οστών. (στοιχεία Μάιος 2021)

Παράλληλα, ο Σύλλογος ΕΛΠΙΔΑ δημιούργησε το Πρόγραμμα Αδελφοποιήσεων της «Ογκολογικής Μονάδας Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» με μεγάλα παιδιατρικά νοσοκομεία και ιδρύματα στον κόσμο, με σκοπό τη διεθνή συνεργασία στη μάχη ενάντια στον παιδικό καρκίνο. Ανάμεσά τους το Sick Kids Hospital του Καναδά, το Children’s Hospital of Philadelphia των ΗΠΑ, το Chaim Sheba Medical Center του Ισραήλ, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα της Κύπρου, ο Σύλλογος ΕΛΠΙΔΑ Κύπρου, το Παιδιατικό Αιματολογικό Ογκολογικό Νοσοκομείο της Τουρκίας, το Iashvili Children’s Central Hospital και το Solidarity Fund της Γεωργίας, το Thalassemia Merkezi Center για παιδιά του Αζεμπαιτζάν, το Children’s cancer Hospital της Αιγύπτου, το Mother & Child Institute της Σερβίας, κ.ά.

Ο Σύλλογος ΕΛΠΙΔΑ προχωρά σε νέα βήματα σε συνεργασία με το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και το Dana Farber Cancer Institute του Πανεπιστημίου του Harvard για την έρευνα κατά του Παιδικού Καρκίνου. Γίνεται έτσι από τον σύλλογο μια μεγάλη κίνηση ώστε να ξεκινήσουν και στην Ελλάδα πειραματικές θεραπείες που θα βοηθήσουν τις δύσκολες περιπτώσεις καρκίνου.

Το 2020 ο Σύλλογος ΕΛΠΙΔΑ ίδρυσε το πρώτο στην Ελλάδα Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας, με υπερσύγχρονο εξοπλισμό, με σκοπό να καταφέρει να σώσει 4 στα 4 παιδιά με καρκίνο.
Το 2021 ο Σύλλογος ΕΛΠΙΔΑ θεσπίζει το πρόγραμμα Health Diplomacy by Elpida με σκοπό την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας σε σημαντικά ζητήματα υγείας και κυρίως της υγείας των παιδιών.

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη ως Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO

Από το 1999 ήταν Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα και την προστασία των παιδιών καθώς και την πολιτιστική κληρονομιά. Δραστηριοποιούνταν επίσης ως Μέλος Δ.Σ. της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, της Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη, του Διεθνούς Κέντρου για τα χαμένα και κακοποιημένα παιδιά (ICMEC), του Ιδρύματος Mentor κατά των ναρκωτικών, Ιδρυτικό μέλος του Ιδρύματος «Φως της Αφρικής» με επικεφαλής τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β’, Μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου των «Special Olympics Europe-Eurasia» κ.ά.

Στήριξε πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τις Η.Π.Α. ενώ υπήρξε ιδρύτρια και χορηγός του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Στήριξε επίσης τα προγράμματα της UNESCO για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό σε πολλά μέρη του κόσμου και προωθεί την υλοποίηση των αναπτυξιακών στόχων του ΟΗΕ.

Έχει τιμηθεί από την Γαλλική Προεδρία ως Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής. Το 2015 προήχθη στη τάξη των Αξιωματικών της Λεγεώνος Τιμής. Το 2020 βραβεύτηκε με το βραβείο Νέλσον Μαντέλα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις