Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Φωτιά στο Μάτι 2018: Τι λένε οι κάτοικοι για την τακτική των εκκενώσεων
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στο Μάτι 2018: Τι λένε οι κάτοικοι για την τακτική των εκκενώσεων

Φωτιά στο Μάτι 2018: Τι δηλώνουν οι κάτοικοι για την εκκένωση 19.000 ατόμων στη Ρόδο- Για εμάς δεν έγινε καμία επιχείρηση διάσωσης

Συμπληρώθηκαν χθες, πέντε χρόνια  από τη θλιβερή επέτειο του Ματιού, από την καταστροφική πυρκαγιά που στο Μάτι  που στοίχισε τη ζωή σε 104 ανθρώπους. Μια θλιβερή επέτειος που φέτος συνέπεσε με το ξέσπασμα τρομερών πυρκαγιών σε όλη τη χώρα αλλά και την τεράστια επιχείρηση εκκένωσης και την μετακίνηση 19.000 ανθρώπων λόγω της πυρκαγιάς στη Ρόδο, όταν εκτιμήθηκε ότι η φωτιά θα τους απειλήσει.

Η «Επιτροπή Πληγέντων Κόκκινο Λιμανάκι» με ανάρτησή της στο Twitter άσκησε κριτική σε όσους απαξιώνουν την τακτική των εκκενώσεων στις περιοχές που υπάρχουν φωτιές. Όπως αναφέρουν σε ανάρτησή τους: «Οι 104 νεκροί της πυρκαγιάς στο Κόκκινο Λιμανάκι & στο Μάτι, καθώς & οι συγγενείς τους, πολύ θα ήθελαν να υπήρχε το 112 & μια έγκαιρη εκκένωση. Δεν τους έδωσε, όμως, κανείς αυτήν την ευκαιρία, την ευκαιρία να επιβιώσουν. Επομένως, καλύτερα να σιωπούν από ντροπή όσοι εύκολα απαξιώνουν την τακτική των εκκενώσεων».

Στο πλαίσιο της δίκης για την τραγωδία στο Μάτι μετέφερε ακόμη το αίτημα των κατοίκων για αναβάθμιση της κατηγορίας σε κακούργημα.

Τι λένε οι κάτοικοι της περιοχής

Κάτοικος της περιοχής και μέλος της συντονιστικής επιτροπής των κατοίκων που συστάθηκε μετά την τραγωδία, ο Πέτρος Δεμέναγας, μιλώντας στο Μega αναφέρθηκε στην τακτική των εκκενώσεων που ακολουθείται, την κριτική που γίνεται και το γεγονός ότι ποτέ στο Μάτι δεν ειδοποιήθηκε κανείς για αυτό που έρχεται.

«Βλέπουμε 19.000 εκκενώθηκαν στη Ρόδο, οι 16.000 με αυτοκίνητα και 3.000 από τη θάλασσα. Εμάς εδώ μας άφησαν στο έλεος, δεν ήρθε κανένα Λιμενικό, δεν ήρθε καμία αστυνομία, δεν βοήθησε δεν έγινε καμία διάσωση. Διάσωση την οποία όφειλε να κάνει η πυροσβεστική και η αστυνομία, πόρτα-πόρτα» είπε χαρακτηριστικά.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις