Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

16

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ρόδος φωτιά τώρα: Σε γυμναστήρια, σχολεία ακόμη και ημερόπλοια οι άνθρωποι
ΕΛΛΑΔΑ

Ρόδος φωτιά τώρα: Σε γυμναστήρια, σχολεία ακόμη και ημερόπλοια οι άνθρωποι

Ρόδος φωτιά τώρα: Οι πυρκαγιές πλήττουν το νησί στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, όταν το νησί «βούλιαζε από κόσμο»

Όσο πιο γρήγορα μπορούσαν απομακρύνθηκαν από ξενοδοχεία που απειλήθηκαν από τα μέτωπα της φωτιάς στη Ρόδο χιλιάδες τουρίστες οι οποίοι βρήκαν προσωρινό κατάλυμα σε γυμναστήρια, σχολεία ακόμη και ημερόπλοια. Οι πυρκαγιές πλήττουν το νησί στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, όταν το νησί «βούλιαζε από κόσμο». Ισχυρή ήταν παράλληλα και η αλληλεγγύη των κατοίκων που έσπευσαν να βοηθήσουν για την οργάνωση των χώρων φιλοξενίας των επισκεπτών, αλλά και να ανοίξουν τα σπίτια τους για τους επισκέπτες. Μέσα στο κλειστό γήπεδο του Βενετοκλείου έχουν συγκεντρωθεί προσωρινά εκατοντάδες τουρίστες που απομακρύνθηκαν από σημεία που απειλούνται από τα μέτωπα της φωτιάς στη Ρόδο.

Δεκάδες Ροδίτες βρέθηκαν στο κλειστό γήπεδο για να ετοιμάσουν τον χώρο για τη φιλοξενία των πυρόπληκτων. Εθελοντές καταγράφουν τις ανάγκες των ανθρώπων που βρίσκονται προσωρινά στο κατάλυμα. Παράλληλα, θα διατεθούν αίθουσες σε ιδιωτικά σχολεία όπου και εκεί έχουν σπεύσει και εθελοντές για να συντονίσουν την κατάσταση. Οι αρχές έχουν κάνει έκκληση για στρώματα και σεντόνια.

Οι πρώτοι τουρίστες μεταφέρθηκαν στις Καλαθιές Ρόδου, στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Κολοσσού. Παράλληλα, μεταφέρθηκαν σε καταλύματα στο Φαληράκι ενώ συνεχώς ανοίγουν δομές προκειμένου να φιλοξενήσουν τους τουρίστες. Οι ξενοδόχοι του νησιού βρίσκονται σε επικοινωνία μεταξύ τους προκειμένου να φιλοξενήσουν τουρίστες όπου υπάρχει διαθεσιμότητα.

«Πήραν πρώτα γυναίκες και παιδιά, μας έδωσαν δωρεάν νερό και φαγητό» λέει Βρετανή τουρίστρια

«Πήραν πρώτα τις γυναίκες και τα παιδιά» λέει η Βρετανή τουρίστρια Jane Plomgren που διέμενε στο Lindos Imperial και αποχώρησε από την παραλία δίπλα στο ξενοδοχείο με τη βοήθεια των εργαζομένων σε μια παρακείμενη εγκατάσταση water sports. Και συνεχίζει, μιλώντας στη δημοσιογράφο Νατάσα Πάμπρη, ευχαριστώντας τους καταστηματάρχες, τα super market και τους εστιάτορες που τους έδωσαν νερό και φαγητό δωρεάν.

«Δεν μπορούμε να σας ευχαριστήσουμε αρκετά» λέει η Βρετανή Jane Plomgren. Την ευγνωμοσύνη τους για το πώς εξελίσσεται η επιχείρηση εκκένωσης των ξενοδοχείων εκφράζουν ακόμη δύο Βρετανίδες τουρίστριες, ή μία με το μωρό της στην αγκαλιά. «Μας πρόσεξαν, δεν μπορούμε να σας ευχαριστήσουμε αρκετά» συνεχίζουν οι τουρίστριες και δηλώνουν εντυπωσιασμένες από το πόσο ομαλά εξελίχθηκε η απομάκρυνση των πολιτών από τις περιοχές όπου περνούσαν τις διακοπές τους.

Βίντεο με εκατοντάδες πυρόπληκτους τουρίστες σε ξενοδοχείου ανέβασε η Παναγιώταρου

Στο βίντεο που ανέβασε από ξενοδοχείο στη Λαχανιά, δίπλα στο Κιοτάρι, φαίνονται οι τουρίστες που έχουν κατακλύσει το λόμπι του ξενοδοχείου με τις αποσκευές τους. «Είμαστε εγκλωβισμένοι αλλά ασφαλείς στη Νότια Ρόδο», γράφει. Εν τω μεταξύ όμως η φωτιά πλησίαζε στο σημείο, με τις φλόγες να είναι ορατές από απόσταση μέσα στα νύχτα.Σε άλλο story που ανήρτησε λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα η Αλεξάνδρα Παναγιώταρου αναφέρεται στο προσκύνημα που έκανε στο σπήλαιο του Ταξιάρχη Πανορμίτη αναφέροντας για τη φωτιά στη Ρόδο ότι «δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που βλέπω».

 

 

Στους εθελοντές ο Σταμάτης Καλαφατάς

Νωρίτερα ανάμεσα στους εθελοντές που κινητοποιήθηκαν για τη μεταφορά τουριστών από Κιοτάρι και Λάρδο στη Ρόδο με ιδιωτικά σκάφη ήταν και ο πρώην παίκτης του Survivor Σταμάτης Καλαφατάς με τον όμιλο ταχύπλοων σκαφών.

«Παιδιά, όποιος μπορεί να έρθει στην παραλία να μεταφέρουμε κόσμο» ανέφερε ο Σταμάτης Καλαφατάς εν πλω. Όπως έλεγε ξεκίνησαν 11 σκάφη με θάλασσα πάνω από 7 μποφόρ και ριπές ακόμα μεγαλύτερες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις