Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Ρεκόρ τουριστών Ελλάδα 2023: Οι προβλέψεις των ξένων αναλυτών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ τουριστών Ελλάδα 2023: Οι προβλέψεις των ξένων αναλυτών

Ρεκόρ τουριστών Ελλάδα 2023: Οι προβλέψεις των ξένων αναλυτών- Ανάπτυξη κατά 2,4% με "οδηγό" τον τουρισμό

Στους ξένους επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο αναφέρεται σε ανάλυσή του το πρακτορείο Bloomberg στην έκδοση Businessweek, τονίζοντας πως σε μια εποχή που η χώρα περιμένει επισκέψεις ρεκόρ τουριστών, υποδέχεται επίσης ξένους επενδυτές με βαθιές τσέπες που εγκατέλειψαν τη χώρα μετά τη χρεοκοπία της πριν από μια δεκαετία. Οι ροές ξένων κεφαλαίων σε μετοχές και ομόλογα έχουν αυξηθεί κατά περίπου 14% φέτος, εκτοξεύοντας το Χρηματιστήριο Αθηνών στην τριάδα των καλύτερων επιδόσεων στον κόσμο με κέρδη άνω του 40%. Η Ελλάδα έχει επίσης τις καλύτερες επιδόσεις στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, με το κόστος δανεισμού της χώρας να έχει μειωθεί περισσότερο από μισή ποσοστιαία μονάδα το 2023.

Τώρα οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων, οι οποίες εκτινάχθηκαν πάνω από το 40% το 2012, είναι κάτω από 4%. Πρόκειται για νούμερο μικρότερο από την απόδοση που ζητούν οι επενδυτές για τα ιταλικά ομόλογα και μόνο περίπου 1,4 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από το υπερ-ασφαλές γερμανικό χρέος.  Η Ελλάδα θα μπορούσε ακόμη και να αποκτήσει ξανά καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας. Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι σκοπεύει να εξασφαλίσει την αναβάθμιση από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης φέτος. “Αυτό αλλάζει πολλά πράγματα”, δήλωσε. “Υπάρχουν σήμερα πολλά κεφάλαια που δεν μπορούν να επενδύσουν στην Ελλάδα απλώς και μόνο επειδή δεν έχουμε επενδυτική βαθμίδα”.


Οι προβλέψεις για την Ελληνική οικονομία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,4% φέτος, έχοντας ως οδηγό τον τουρισμό. Ο ρυθμός αυτός είναι υπερδιπλάσιος από ό,τι προβλέπεται για την Ευρωζώνη. Η Γερμανία, η οποία κατηγορείται από πολλούς Έλληνες για τις βίαιες περικοπές δαπανών που επιβλήθηκαν ως τίμημα των διεθνών προγραμμάτων διάσωσης, εισήλθε σε ύφεση νωρίτερα φέτος, σημειώνει το αμερικανικό πρακτορείο. “Η Ελλάδα θα είναι το εξώφυλλο των επόμενων 12 μηνών”, λέει ο Marshall Stocker, συν-επικεφαλής αναδυόμενων αγορών της Morgan Stanley Investment Management, ο οποίος έχει αυξήσει τις συμμετοχές του στην ελληνική αγορά από τα μέσα του 2019. “Πρόκειται για τη χώρα που παραλίγο να ρίξει την ΕΕ”.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η Ελλάδα δεν έχει αναρριχηθεί εντελώς από το βαθύ οικονομικό κενό στο οποίο βυθίστηκε μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2010 αντιμετώπισε μια τεράστια κρίση χρέους και δεν είχε την ευελιξία να υποτιμήσει το νόμισμά της ή να προσαρμόσει τη νομισματική της πολιτική επειδή ήταν μέρος της Ευρωζώνης. Έφτασε κοντά στο να είναι η πρώτη χώρα που θα εγκαταλείπει το ευρώ και τελικά έλαβε τρία πακέτα διάσωσης. Η σκληρή λιτότητα και η παρατεταμένη ύφεση – κατά την οποία η οικονομική παραγωγή μειώθηκε κατά περίπου 30% από την κορύφωσή της – οδήγησαν σε κοινωνικές αναταραχές και διαμαρτυρίες. Η Ελλάδα παραμένει η πιο χρεωμένη κυβέρνηση της Ευρωζώνης και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι από τα χαμηλότερα του μπλοκ.

Οι μεγάλοι επενδυτές

Σύμφωνα με τον Malcolm Dorson, διαχειριστή χαρτοφυλακίου στην Global X Management, οι κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις, τα κεφάλαια βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι εισροές ξένων επενδύσεων μοιάζουν με αλυσιδωτή αντίδραση που δημιουργεί ένα “σχέδιο για τον ελληνικό εξαιρετισμό για τα επόμενα χρόνια”. Πιστεύει ότι οι επενδυτές δεν αναγνωρίζουν ακόμη τη μετατόπιση. Σε ένα πρόσφατο ταξίδι που διοργάνωσε, ο Dorson συνοδεύτηκε από έναν μόνο άλλο διαχειριστή κεφαλαίων, λέει. Σε παρόμοια ταξίδια σε άλλες αναδυόμενες αγορές, μπορεί να εμφανιστούν 10 ή περισσότεροι διαχειριστές.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις