Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Ποστέκογλου: Έφυγε από την Ελλάδα σαν αποτυχημένος και ανέλαβε την Τότεναμ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ποστέκογλου: Έφυγε από την Ελλάδα σαν αποτυχημένος και ανέλαβε την Τότεναμ

Πριν λίγες ημέρες ο Άγγελος Ποστέκογλου έκανε όχι ένα μεγάλο βήμα, αλλά ένα πολύ πολύ μεγάλο άλμα! Ανέλαβε την ιστορική Τοτεναμ, η οποία τον ανακοίνωσε για 4 χρόνια.

Την ώρα που ο Ολυμπιακός έψαχνε για προπονητή στην Ισπανία και σε άλλες χώρες που είναι ποδοσφαιρικά αναπτυγμένες, η αγγλική Τότεναμ, από τις ποιο γνωστές και ιστορικές ομάδες της Πρεμιέρ Λιγκ του Ηνωμένου Βασιλείου υπέγραφε τετραετές συμβόλαιο συνεργασίας με Έλληνα προπονητή! Ναι δεν διαβάσατε λάθος! Ο λόγος για τον «μαέστρο» Άγγελο Ποστέκογλου, ο οποίος πριν λίγα χρόνια απομακρύνθηκε από τον πάγκο της Παναχαϊκής ως αποτυχημένος! Η ιστορία του σημερινού προπονητή της Τότεναμ αρχίζει στις 27 Αυγούστου του 1965. Εκείνη την ημέρα πρωτοείδε το φως του ηλίου στην Νέα Φιλαδέλφεια στην περιοχή που γεννήθηκε! Δεν έμεινε όμως για πολύ. Ο πατέρας του το 1970 πήρε την οικογένεια του και ως μετανάστης εγκαταστάθηκε στην Αυστραλία. Τότε ο Άγγελος ήταν μόλις 5 ετών! Να σημειώσουμε πως ο πατέρας του, λάτρης του ποδοσφαίρου, αποτέλεσε το κλειδί για τον μικρό Άγγελο και την μετέπειτα σχέση του με το άθλημα. Ουδείς τότε φανταζόταν τον μεγάλο δρόμο που ανοιγόταν στον μικρό Άγγελο.

Στην Αυστραλία ο Άγγελος Ποστέκογλου γράφτηκε στην Σάουθ Μέλμπουρν Ελλάς. Σύλλογος που είχαν ιδρύσει Έλληνες μετανάστες. Έτσι ο μικρός δεν άργησε να αγαπήσει το άθλημα. Ήξερε πως με αυτόν τον τρόπο θα δεθεί περισσότερο με τον πατέρα του, που ήταν ο ήρωάς του. Όμως τραυματίστηκε με αποτέλεσμα να σταματήσει νωρίτερα ως ποδοσφαιριστής, παρά το γεγονός πως είχε κατακτήσει το Εθνικό πρωτάθλημα Αυστραλίας! Προπονητής του ήταν την εποχή εκείνη ο αείμνηστος Φέρεντς Πούσκας, ο προπονητής που οδήγησε το 1971 τον Παναθηναϊκό στον τελικό του Κυπέλλου των Πρωταθλητών Ευρώπης στο Γουέμπλεϊ σημερινό Τσάμπιονς Λιγκ! Το γεγονός πως αποσύρθηκε νωρίτερα ως παίκτης από το ποδόσφαιρο δεν τον πείραξε πολύ. Γιατί «κατά βάθος πάντα γνώριζε ότι θα χάρασσε μια λαμπρή διαδρομή ως προπονητής»! Να υπογραμμίσουμε πως από το 1996 έως και το 2000 διετέλεσε προπονητής στην Σάουθ Μέλμπουρν Ελλάς. Μάλιστα κατέκτησε και δύο Εθνικά Πρωταθλήματα, την στιγμή που όλοι τον αμφισβητούσαν! Όπως διαβάζουμε στην ιστορία του Ποδοσφαίρου της Αυστραλίας, «το 2009 αναλαμβάνει τα ηνία της Μπρίσμπεϊν Ρόαρ και, όπως πολλοί επεσήμαναν, δημιούργησε την πιο δυνατή ομάδα στην ιστορία του αυστραλιανού ποδοσφαίρου. Αυτό φάνηκε άλλωστε με την κατάκτηση του Πρωταθλήματος δύο συνεχόμενες χρονιές, το 2011 και το 2012…»! Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες διαβάζουμε ακόμη πως ο Άγγελος Ποστέκογλου «συνέχισε την καριέρα του στην Μέλμπουρν Βίκτορι. Το 2013 κάνει ένα βήμα παρακάτω αναλαμβάνοντας την Εθνική ομάδα της Αυστραλίας. Το 2014 είδε την ομάδα του να αγωνίζεται στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Το 2015 κατακτά το Ασιατικό Κύπελλο Εθνών Ποδοσφαίρου! Και το 2018 οδηγεί μια ανασυγκροτημένη ομάδα σε ακόμα ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου…»!

Το όνομα του Ποστέκογλου άρχισε να ακούγεται παντού. Η…χάρη του έφθασε στην Ιαπωνία η οποία αναγνώρισε το ταλέντο του! Έτσι το 2018 ανακοινώνεται προπονητής της Γιοκοχάμα Μαρίνος, με την οποία κερδίζει την J-League. Από εκεί πήρε όσο ποιο πολλές γνώσεις που του χρειαζόταν και το 2021 μετέβη σε ακόμα έναν μεγάλο σταθμό στην καριέρα του. Ανέλαβε την ιστορικότερη ομάδα της Σκοτίας, την Σέλτικ! Ήταν ένας μεγάλος σταθμός ο οποίος επιβεβαίωσε το ταλέντο του! Κάτι που είχαν όλοι αναγνωρίσει, εκτός από τους συμπατριώτες του Έλληνες! Εδώ στην Σκωτία καλείται να αποδείξει την αξία του, όχι μόνο στους επικριτές του, αλλά σε όλους. Ο Άγγελος είναι μια ήρεμη φυσιογνωμία αλλά με αετίσιο και αλάνθαστο μάτι στην επιλογή παικτών! Εφέτος όλα αυτά τον οδήγησαν στο τρεμπλ. Στις 3 Ιουνίου κατέκτησε το πέμπτο Κύπελλο Σκωτίας από την στιγμή που ανέλαβε την ομάδα! Ξέρει πολύ καλά πως ο πατέρας του χαμογελάει από ψηλά για όσα έχει καταφέρει ο γιος του!

Πριν λίγες ημέρες ο Άγγελος Ποστέκογλου έκανε όχι ένα μεγάλο βήμα, αλλά ένα πολύ πολύ μεγάλο άλμα! Ανέλαβε την ιστορική Τοτεναμ, η οποία τον ανακοίνωσε για 4 χρόνια. Οι Αγγλικές εφημερίδες έγραψαν. «Στα μάτια του κόσμου ο Άγγελος ξεχώρισε από τα χρόνια του στην Σέλτικ με τις εξαιρετικές μεταγραφές που πραγματοποίησε, το επιθετικό στυλ που υιοθέτησε, την αμείλικτη στάση της ομάδας του, καθώς και την ψυχραιμία του στην δίνη του σκωτσέζικου ποδοσφαίρου…»! Πρέπει να υπογραμμίσουμε κάτι που λίγοι γνωρίζουν. Όταν ο αείμνηστος Αλκέτας Παναγούλιας ήταν προπονητής στον Άρη έκανε πρόταση στον Ποστέκογλου να έρθει στην Ελλάδα για λογαριασμό των κίτρινων της Θεσσαλονίκης. Ο Αλκέτας Παναγούλιας ήθελε να τον πάρει στην ομάδα. Όμως δεν πρόλαβε να πραγματοποιήσει το εγχείρημα αυτό πριν αποχωρήσει από τον πάγκο των «κιτρινόμαυρων». Έτσι η μεταγραφή αυτή δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ!

Για τους άλλους ο Άγγελος Ποστέκογλου ήταν, είναι και προφανώς θα είναι κάτι το ξεχωριστό! Ένα μεγάλο και σπουδαίο ταλέντο και ως προπονητής! Μόνο εμείς εδώ θεωρούμε τους Έλληνες τους δικούς μας «δευτεροτρίτης» κατηγορίας! Και είναι σίγουρο πως κάνουμε λάθος! Η μεγάλη, η τρανή απόδειξη έχει ονοματεπώνυμο. Άγγελος Ποστέκογλου!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις