Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Συγκατοίκηση φοιτητών – ακριβά ενοίκια: Απλησίαστες οι τιμές, οι νέοι ψάχνουν “συντροφιά”
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συγκατοίκηση φοιτητών – ακριβά ενοίκια: Απλησίαστες οι τιμές, οι νέοι ψάχνουν “συντροφιά”

Συγκατοίκηση φοιτητών - ακριβά ενοίκια: Πάνω απο 10,4% η αύξηση στις τιμές των διαμερισμάτων στην Ελλάδα το 2023 - Πολλοί νέοι δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν οικονομικά

Κατά τη διάρκεια του 12µήνου που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2023, οι τιμές των ενοικίων στην Ελλάδα σηµείωσαν ετήσια αύξηση κατά 10,4%. Πρόκειται για τη µεγαλύτερη αύξηση σε ετήσια βάση που καταγράφεται από το 2008.Ταυτόχρονα, παρότι το τελευταίο διάστηµα παρατηρείται αποκλιµάκωση του πληθωρισµού, η ακρίβεια στα τρόφιµα παραµένει πολύ υψηλή και αυξάνει αντιστοίχως και το κόστος ζωής. Τα στοιχεία αυτά αναµένεται να δυσκολέψουν πολλούς φοιτητές και τις οικογένειές τους στο να µπορέσουν να αντεπεξέλθουν οικονομικά.

Αξίζει να σημειωθεί κι ένας άλλος παράγοντας, που αφορά τις τιμές των ενοικίων ανάλογα µε την επιφάνεια του διαµερίσµατος. Οπως έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια, οι τιμές των διαµερισµάτων μικρής επιφανείας, π.χ. γκαρσονιέρες και στούντιο, είναι δυσανάλογα υψηλές συγκριτικά µε εκείνες των µεγαλύτερης επιφανείας ακινήτων. Για παράδειγµα, ένα στούντιο στο κέντρο της Αθήνας µπορεί να κοστίζει αρκετά πάνω από 10 ευρώ/τ.µ. (π.χ. 13-15 ευρώ/τ.µ.), τη στιγμή που ένα διαµέρισµα δύο υπνοδωµατίων, πέραν της άνεσης, εκµισθώνεται αντί π.χ. 8 ευρώ/τ.µ. στην ίδια περιοχή.

Άνω των 400 ευρώ το ενοίκιο στα περισσότερα φοιτητικά διαμερίσματα

Έτσι, µέσω της συγκατοίκησης, το τελικό ποσό ενδέχεται να είναι αρκετά φθηνότερο για τους ενοικιαστές. Μια γκαρσονιέρα µπορεί να κοστίζει π.χ. 450 ευρώ για τον ενοικιαστή, ενώ το µεγαλύτερο διαµέρισµα µε συγκάτοικο να στοιχίζει ακόµη και 300-350 ευρώ για τον καθένα. Συγκεκριμένα, νέα έρευνα δείχνει ότι τα φθηνά φοιτητικά σπίτια έχουν εξαφανιστεί από την αγορά και τα 7 στα 10 ακίνητα έχουν ενοίκιο άνω των 400 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος στέγασης (ενοίκιο, ρεύμα, νερό, κοινόχρηστα κ.τ.λ.) υπολογίζεται κοντά ή άνω των 600 ευρώ/μήνα.

Με τις τρέχουσες τιμές, μία οικογένεια θα επιβαρυνθεί με 7.200 ευρώ το έτος, μόνο για το σπίτι του νέου φοιτητή, ποσό απαγορευτικό για τις περισσότερες. Μοναδικές «ευκαιρίες» στην αγορά, με τιμές από 260 ευρώ έως 310 ευρώ, υπάρχουν κυρίως μόνο σε ημιυπόγεια και ισόγεια και σε περιοχές σχετικά μακριά από τα φοιτητικά κέντρα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις