Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Σοκ… ηγεσίας προτείνει για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σοκ… ηγεσίας προτείνει για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Τσακαλώτος ΣΥΡΙΖΑ ηγεσία: Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ξέρει τι κόμμα είναι, τι ταυτότητα θα έχει, πού θα απευθύνεται

Αποκαλύπτοντας ότι σε προσωπικό επίπεδο περίμενε μεγαλύτερη αναστάτωση και θυμό κατά τη διαδοχή της ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, πρώην υπουργός και εκ των βασικών διεκδικητών του αρχηγικού θώκου στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διατείνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάγκη από ένα σοκ… ηγεσίας. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για την απόφαση που πήρε η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, για τη διεξαγωγή συνεδρίου στις 3 Σεπτεμβρίου και «προεδρικές» κάλπες 10 και 16 του ίδιου μήνα,  λέγοντας ότι μετά από μια τέτοια ήττα στις βουλευτικές εκλογές και ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών, η κυρίαρχη άποψη ήταν ότι πρέπει να πας γρήγορα. «Αν θα αφήναμε τις διαδικασίες πίσω, θα δούλευε σε βάρος μας», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Χρειάζεται ένα σοκ ηγεσίας. Να φανεί στον κόσμο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ, ότι αυτό που θέλει η Νέα Δημοκρατία να ξεμπερδέψει με μας και το σύστημα ιδεών ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ειδικού σκοπού για τα μνημόνια και τώρα δεν χρειάζεται”, αν το αφήναμε για πάρα πολύ καιρό, η κυρίαρχη άποψη ήταν ότι αυτό θα δούλευε εναντίον μας», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε ότι «έχει πολύ μεγάλη σημασία στη Βουλή να είναι ο νέος αρχηγός, η νέα αρχηγός. Καταλάβαμε ότι δεν έχουμε καιρό για χάσιμο τώρα».

Χρειάζεται αναστοχασμός

Ερωτηθείς για το εάν έχει εντοπίζει που οφείλεται η μεγάλη πτώση του κόμματος στις πρόσφατες εκλογές, δήλωσε ότι «θέλει αναστοχασμό» εξηγώντας ότι έχει γίνει μια πρώτη συζήτηση. «Όλοι λένε ότι ο τρόπος που χειριστήκαμε την απλή αναλογική μας άφησε ευάλωτους. Όλοι λένε ή οι πιο πολλοί λένε ότι δεν καταλάβαμε ίσως την ψυχολογία των ανθρώπων ότι ήθελαν σταθερότητα. Κατά τη δική μου άποψη δεν δώσαμε όσο έμφαση πρέπει μακροπρόθεσμους στόχους για την ανάπτυξη», σημείωσε.

Τι είπε για τα 7 δισ.

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται για το πλεόνασμα των 37 δισ. που άφησε ως υπουργός οικονομικών, ότι οφείλονταν στην υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης ο ίδιος επέμεινε στην απόφασή του. «Όποιος λέει ότι θα μπορούσαμε να ξοδέψουμε αυτά τα 7 δις (από τα 37 δισ. ) είτε για μειώσεις φόρων είτε για κάποια κοινωνική πολιτική ή κάποια παροχή δεν καταλαβαίνει πως λειτουργούν τα δημόσια λογιστικά γιατί ό,τι ξοδεύεις είναι δαπάνη και σου μειώνει το πρωτογενές πλεόνασμα. Άρα, δε θα φτάναμε στους στόχους και δε θα βγαίναμε στις αγορές. Άρα αυτό δεν είναι θέμα γνώμης. Αυτό είναι να κατανοήσεις πώς δουλεύει ο προϋπολογισμός» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

Αναφερόμενος στις κατηγορίες που δέχεται το κόμμα του από Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ για την πολιτική που άσκησε την περίοδο των μνημονίων τόνισε ότι «οι άλλες κυβερνήσεις δεν μας έβγαλαν από τα μνημόνια. Μας χρέωσαν, μας χρεοκόπησαν, εμείς βγάλαμε τη χώρα από το μνημόνιο, ρυθμίσαμε το χρέος» καταλήγοντας ότι ήταν θετικός ο απολογισμός του πρώτου εξαμήνου του 2015.

 

Η νέα σελίδα στον ΣΥΡΙΖΑ

Μιλώντας για τη νέα σελίδα που γυρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων δήλωσε, σύμφωνα με την ertnews, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ξέρει τι κόμμα είναι, τι ταυτότητα θα έχει, πού θα απευθύνεται. Θέλει να ξέρει ότι ασχολείται με τα μεγάλα ζητήματα και τις προκλήσεις του μέλλοντος». Όσον αφορά την υποχώρηση της Αριστεράς υποστήριξε ότι είναι προφανές ότι έχει έλλειμμα, αλλά θα πρέπει να συζητηθεί πώς θα αντιστραφεί αυτή η κατάσταση, σημειώνοντας ότι «έλειψε είναι ένα σχέδιο με μακροπρόθεσμη πνοή» προσθέτοντας ότι πρέπει να απευθύνεσαι και σε κόσμο που δεν έχει αριστερή ταυτότητα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις