Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Χόλιγουντ απεργία ηθοποιών: Viral η ομιλία της τηλεοπτικής «Nταντάς»
ΚΟΣΜΟΣ

Χόλιγουντ απεργία ηθοποιών: Viral η ομιλία της τηλεοπτικής «Nταντάς»

Χόλιγουντ απεργία ηθοποιών: Κατά της απληστίας των στούντιο

Μετά τους σεναριογράφους τη σκυτάλη των απεργιακών κινητοποιήσεων πήραν οι ηθοποιοί στο Χόλιγουντ με την Φραν Ντρέσερ – τη γνωστή τηλεοπτική «Νταντά» – να εξαπολύει μύδρους κατά των μεγάλων στούντιο της Μέκκας του Κινηματογράφου αποκαλώντας τα «αηδιαστικά», επειδή υποστηρίζουν «ότι χάνουν λεφτά δεξιά και αριστερά, ενώ δίνουν εκατομμύρια δολάρια στους διευθύνοντες συμβούλους τους». Στην πύρινη ομιλία της, που έγινε viral, η Ντρέσερ, πρόεδρος του Sag-Aftra, μεγαλύτερου συνδικάτου του Χόλιγουντ, κατήγγειλε ότι οι ηθοποιοί «περιθωριοποιούνται» από ένα επιχειρηματικό μοντέλο που έχει αλλάξει δραστικά λόγω του streaming και της τεχνητής νοημοσύνης.

«Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι σημαντικό γιατί αυτό που συμβαίνει σε εμάς, συμβαίνει σε όλους τους κλάδους εργασίας, όταν οι εργοδότες βάζουν ως προτεραιότητα τη Wall Street και την απληστία τους και λησμονούν τους κινητήριους μοχλούς της μηχανής. Εμείς είμαστε τα θύματα εν προκειμένω. Θυματοποιούμαστε από μια πολύ άπληστη οντότητα. Έχω σοκαριστεί με τον τρόπο που μας συμπεριφέρονται άτομα με τα οποία συνεργαζόμαστε. Ειλικρινά αδυνατώ να πιστέψω πόσο απέχουμε σε τόσο πολλά πράγματα. Πώς επικαλούνται τη φτώχεια και λένε ότι χάνουν λεφτά δεξιά κι αριστερά όταν δίνουν εκατομμύρια δολάρια στους διευθύνοντες συμβούλους τους. Είναι αηδιαστικό. Ντροπή τους. Βρίσκονται στη λάθος πλευρά της ιστορίας», είπε η Ντρέσερ.

Η μεγαλύτερη απεργία στο Χόλιγουντ από τη δεκαετία του 1960

Τα 160.000 μέλη της Sag-Afra – από τα μεγάλα ονόματα μέχρι ηθοποιούς που εμφανίζονται σε δευτερεύοντες ρόλους – ήρθαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους σεναριογράφους σε μια απεργία που είναι η μεγαλύτερη στο Χόλιγουντ, από το 1960.  Οι ηθοποιοί έχουν να κάνουν απεργία από το 1980, ενώ η τελευταία απεργία των σεναριογράφων, που χρονολογείται από το 2007-2008, κράτησε κάπου εκατό ημέρες και κόστισε στον κλάδο δύο δισ. δολάρια. Στις διαπραγματεύσεις τους με την Alliance of Motion Picture and Τelevision Producers, που εκπροσωπεί μεγάλα στούντιο (Amazon, Apple, Disney, NBCUniversal, Netflix, Paramount, Sony και Warner Bros Discovery) ηθοποιοί και σεναριογράφοι διεκδικούν αυξήσεις των αμοιβών τους και εγγυήσεις αναφορικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, προκειμένου να αποτρέψουν τη δημιουργία σεναρίων από τις μηχανές ή την «κλωνοποίηση» της φωνής και της εικόνας των ηθοποιών.

Η μάχη της «Νταντάς» κατά της καπιταλιστικής απληστίας των στούντιο

Η Ντρέσερ, που έγινε πρόεδρος του συνδικάτου προ διετίας, έχει εξαπολύσει εδώ και καιρό μύδρους κατά της απληστίας του κλάδου με δηλώσεις της και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το 2017 το New York Magazine τιτλοφόρησε αφιέρωμά του για την «Νταντά» «το νέο αγαπημένο αντικαπιταλιστικό σας πρότυπο είναι η Φραν Ντρέσερ». Την ίδια εκείνη χρονιά η Ντρέσερ σε συνέντευξή της στο Vulture δήλωσε «αντικαπιταλίστρια»: «Δεν είμαι αντίθετη με το να βγάζει κάποιος χρήματα, μην με παρεξηγείτε. Δεν το θεωρώ εξ ορισμού κακό. Αλλά πρέπει να βαθμονομηθεί εντός του φάσματος του ποια είναι η πραγματική αξία.

Αυτό που λέω στην πραγματικότητα στους ανθρώπους είναι: “Μπορεί να είστε οι πρώτοι σε μια κινητοποίηση κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά εν τω μεταξύ, ξέρετε τι υπάρχει στο επενδυτικό σας χαρτοφυλάκιο;” Δεν πρέπει να υποστηρίζουμε επ’ ουδενί αυτές τις εταιρείες». Στη χθεσινή ομιλία της η 65χρονη Ντρέσερ μίλησε αυθόρμητα, κουνώντας τις γροθιές της και προσπαθώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της. «Απαιτούμε σεβασμό! Δεν μπορείτε να υπάρξετε χωρίς εμάς!», είπε απευθυνόμενη στα στούντιο.

Οι μεγάλοι σταρ του Χόλιγουντ στηρίζουν τον αγώνα των ηθοποιών

Η οδηγία που δόθηκε στους ηθοποιούς -μέλη της Sag-Aftra ήταν να σταματήσουν κάθε εργασία που συνδέεται με παραγωγές, συμπεριλαμβανομένων της παρουσίας τους σε κόκκινα χαλιά και της προώθησης της δουλειάς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η πρεμιέρα της ταινίας “Oppenheimer” του Κρίστοφερ Νόλαν στο Λονδίνο μεταφέρθηκε μία ώρα νωρίτερα για να μη συμπέσει με την έναρξη της απεργίας, με τους ηθοποιούς, ωστόσο να αποχωρούν κατά τη διάρκεια της ταινίας, όταν ανακοινώθηκε επίσημα η απεργία – κάτι που δεν αποκλείεται να επαναληφθεί στην προγραμματισμένη για τη Δευτέρα αμερικανική πρεμιέρα της ταινίας στη Νέα Υόρκη.

Ακόμη και η τελετή απονομής των βραβείων Emmy, των αντίστοιχων τηλεοπτικών Όσκαρ , που είναι προγραμματισμένη για τις 18 Σεπτεμβρίου, απειλείται με ακύρωση. Η διάσημη ηθοποιός Μπετ Μίντλερ επέκρινε μέσω Twitter τις εταιρείες τεχνολογίας απαριθμώντας τους πληττόμενους κλάδους, προτού εστιάσει στο Χόλιγουντ: «Οι ηθοποιοί έχουν δίκιο να απεργούν, όπως και οι συγγραφείς», έγραψε. «Αν θέλετε να απαξιώσετε και να καταστρέψετε έναν κλάδο, αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο δεν είναι πλέον βιώσιμο», σχολίασε. Η Σίνθια Νίξον έγραψε στο Twitter ότι τα στούντιο «καρπώνονται από τον κόπο μας για πάρα πολύ καιρό». Και πρόσθεσε: «Θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη!» Η Τζέιμι Λι Κέρτις μοιράστηκε μια ανάρτηση στο Instagram που έγραφε: «Ήρθε η ώρα να κατεβάσουμε τις ΜΑΣΚΕΣ και να σηκώσουμε τα ΠΛΑΚΑΤ».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις