Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Θάνος Αξαρλιάν, σαν σήμερα: «Ποτέ δεν ξεχνάμε»
ΕΛΛΑΔΑ

Θάνος Αξαρλιάν, σαν σήμερα: «Ποτέ δεν ξεχνάμε»

Θάνος Αξαρλιάν, σαν σήμερα: «Αν η δημοκρατία δεν χρειαζόταν το αίμα των αθώων...»

Θλιβερή επέτειος η σημερινή, καθώς συμπληρώνονται 31 χρόνια από τη δολοφονία του φοιτητή Θάνου Αξαρλιάν από «χτύπημα» της «17 Νοέμβρη» στο κέντρο της Αθήνας. Ο 22χρονος τότε Αξαρλιάν θεωρήθηκε «παράπλευρη απώλεια» από τους τρομοκράτες, οι οποίοι αρχικά, οι οποίοι αυτό το μεσημέρι της 14ης Ιουλίου 1992 στόχευαν τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Παλαιοκρασσά. Την τραγική επέτειο για την απώλεια του Αξαρλιάν, δεν μπορούσε να μην μνημονεύσει ο αδερφός του, Σέργιος, ο οποίος έγραψε στο Facebook… «Όποιοι τον γνωρίσατε, αλλά κι όποιοι δεν τον ξέρετε, κοινοποιήστε το, για να γνωρίζουν όλοι το πρόσωπο της τρομοκρατίας», προσθέτοντας μια σχετική φωτογραφία με την επιγραφή: «Αν σταματούσες για λίγο… Αν δεν έτρεχες τόσο πρόθυμα… Αν η τυφλή βία και το μίσος δεν αποφάσιζαν για το ποιος θα ζήσει… Αν η δημοκρατία δεν χρειαζόταν το αίμα των αθώων… Αν…».

Αναρτήσεις για τη δολοφονία του Αξαρλιάν, έκαναν και πολιτικά πρόσωπα του τόπου:

Τι έγινε στις 14 Ιουλίου του 1992

Ο στόχος της «17 Νοέμβρη» εκείνο το μεσημέρι ήταν ο Γιάννης Παλαιοκρασσάς, ο διαμορφωτής της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ήταν η τρίτη επίθεση κατά πολιτικού από το 1975 που πρωτοεμφανίστηκε η τρομοκρατική οργάνωση με τη δολοφονία του σταθμάρχη της CIA στην Ελλάδα Ρίτσαρντ Γουέλς. Είχαν προηγηθεί η απόπειρα δολοφονίας του πρώην υπουργού Δημοσίας Τάξεως και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γεωργίου Πέτσου (8 Μαΐου 1989) και η δολοφονία του βουλευτή της ΝΔ Παύλου Μπακογιάννη (26 Σεπτεμβρίου 1989).

Η επίθεση έγινε σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της Αθήνας, στη συμβολή των οδών Βουλής και Καραγεώργη Σερβίας. Οι δράστες, κάτω από τα μάτια αστυνομικών που φρουρούν τα κυβερνητικά κτίρια της περιοχής, κατάφεραν να ανεβάσουν στον πρώτο όροφο του κτιρίου, που βρίσκεται στην οδό Βουλής 14, τη ρουκέτα, το τρίποδο και άλλα εξαρτήματα απαραίτητα για την εκτόξευσή της.

Στις 4:10 το απόγευμα ο υπουργός, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του και τον οδηγό του, κατέβηκε από το υπουργείο και μπήκε στο θωρακισμένο αυτοκίνητό του. Τη στιγμή που το αυτοκίνητο έστριβε στην οδό Καραγεώργη Σερβίας για να μπει στην οδό Βουλής έγινε η έκρηξη. Η ρουκέτα πυροδοτήθηκε από απόσταση 20 – 30 μέτρων, χωρίς να πλήξει καίρια το στόχο της. Το βλήμα χτύπησε στο κατάστρωμα του δρόμου και άνοιξε κρατήρα ενός μέτρου.

Το υπουργικό αυτοκίνητο έπαθε σημαντικές ζημιές, ενώ καταστράφηκαν ολοσχερώς δύο άλλα αυτοκίνητα. Ο υπουργός βγήκε από το αυτοκίνητο με ελαφρά εγκαύματα στο πρόσωπο, ενώ η γυναίκα του και ο οδηγός του δεν έπαθαν τίποτα. Από τα θραύσματα της οβίδας σκοτώθηκε ακαριαία ο 22χρονος φοιτητής Θάνος Αξαρλιάν και τραυματίστηκαν 5 διερχόμενοι πολίτες, ενώ έσπασαν τα τζάμια καταστημάτων και γραφείων.

Πηγή: SanSimera.gr

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις