Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Καύσωνας και βενζίνη: Είναι ασφαλής η επίσκεψη στο πρατήριο;
PLUS

Καύσωνας και βενζίνη: Είναι ασφαλής η επίσκεψη στο πρατήριο;

Καύσωνας και βενζίνη: Για δες...

Ο καύσωνας που φαίνεται πως έρχεται με άγριες διαθέσεις στη χώρα μας καθιστά απαγορευτική την επίσκεψή μας σε ένα πρατήριο για τον απαραίτητο ανεφοδιασμού του αυτοκινήτου μας. Τι ισχύει τελικά; Σε θερμοκρασίες που υπερβαίνουν ακόμα και τους 40 βαθμούς είναι ασφαλής η επίσκεψη στο βενζινάδικο;  Η απάντηση των ειδικών δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο αυτανάφλεξης και έκρηξης των υγρών καυσίμων κατά τη διάρκεια του ανεφοδιασμού σε ακραίες θερμοκρασίες περιβάλλοντος, απορρίπτοντας την πιθανότητα αυτή. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι υψηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες τις καλύτερες δυνατές συνθήκες ώστε κάποιος να επισκεφθεί ένα πρατήριο και να προχωρήσει στον ανεφοδιασμό ενός οχήματος.

Όπως διαβάζουμε στο car and moto, οι υψηλές θερμοκρασίες ενισχύουν το φαινόμενο της εξάτμισης ενός υγρού, το οποίο θεωρείται εξαιρετικά πτητικό, συνεπώς επιλέγοντας να ανεφοδιάσουμε το αυτοκίνητό μας μια μέρα καύσωνα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι το φαινόμενο της εξάτμισης της βενζίνης θα ενισχυθεί. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα απελευθερωθούν στο περιβάλλον μεγαλύτερη ποσότητα πτητικών οργανικών ενώσεων, επιβαρύνοντας την ατμόσφαιρα.

Μάλιστα η έντονη οσμή του καυσίμου που διαχέεται στο περιβάλλον κατά τη διάρκεια του ανεφοδιασμού σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να ενισχύσει το αίσθημα της δυσφορίας και σε ακραίες περιπτώσεις να προκαλέσει ακόμα και λιποθυμικά επεισόδια. Στην περίπτωση, λοιπόν που ο ανεφοδιασμός του αυτοκινήτου θεωρηθεί για τους προφανείς λόγους επιτακτικός κατά τη διάρκεια ενός ισχυρού κύματος καύσωνα, επιλέγουμε εκείνες τις ώρες της ημέρες στις οποίες παρουσιάζονται χαμηλότερες θερμοκρασίες. Νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ μπορούμε να αποφύγουμε την έκθεσή μας σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και στη διαπεραστική οσμή της βενζίνης που συνήθως συνοδεύει τον ανεφοδιασμό ενός αυτοκινήτου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις