Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Γονείς Άλκη Καμπανού για ποινές: «Επιθυμούσαμε δικαίωση, όχι την εξόντωση των δολοφόνων»
ΕΛΛΑΔΑ

Γονείς Άλκη Καμπανού για ποινές: «Επιθυμούσαμε δικαίωση, όχι την εξόντωση των δολοφόνων»

Γονείς Άλκη Καμπανού για ποινές: «Είναι μια μεγάλη δικαίωση για την οικογένειά μας, αλλά το παιδί μας δε γυρίζει πίσω»

Για δικαίωση, που όμως δεν φέρνει πίσω το παιδί τους, έκαναν λόγο οι γονείς του Άλκη Καμπανού μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου για την υπόθεση που «πάγωσε» ολόκληρη τη χώρα. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης χρειάστηκε να συνεδριάσει συνολικά 49 φορές προκειμένου να καταλήξει στην ενοχή και στις ποινές που επιβλήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης, στους 12 κατηγορούμενους που έκατσαν στο «σκαμνί» για τη δολοφονία του 19χρονου φοιτητή και τον τραυματισμό των δύο φίλων του, τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου 2022, στη Χαριλάου. Μετά από μια «μαραθώνια» διαδικασία, η οποία διερκησε 13 ολόκληρες ώρες, το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης επέβαλε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης και επιπλέον πολυετείς καθείρξεις στους 7 από τους 12 καταδικασθέντες για τη δολοφονία του ‘Αλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των δύο φίλων του. Στους υπόλοιπους πέντε καταδικασθέντες το δικαστήριο επέβαλε πολυετείς ποινές κάθειρξης (με εκτιτέα τα 20 έτη).

Με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης τιμωρήθηκαν όσοι καταδικάστηκαν ως συναυτουργοί στην πράξη της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, στην περίπτωση του ‘Αλκη. Οι πρόσκαιρες καθείρξεις επιβλήθηκαν σε όσους για την ίδια περίπτωση κρίθηκαν ένοχοι ως συνεργοί. Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε ελαφρυντικό σε κανέναν από τους κατηγορούμενους, ενώ και οι «12» άσκησαν έφεση επί της πρωτόδικης απόφασης.

«Επιθυμούσαμε δικαίωση, όχι την εξόντωση των δολοφόνων του Άλκη»

Στο άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου φίλοι και συγγενείς της οικογένειας ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Στην πρώτη σειρά κάθονταν και αυτή τη φορά οι γονείς του αδικοχαμένου 19χρονου, οι οποίοι όλους αυτούς τους μήνες άκουγαν τους δολοφόνους του γιου τους να ισχυρίζονταν ότι ουδέποτε χτύπησαν τον Άλκη Καμπανό και να παραδέχονται “απλά” τη συμμετοχή τους στη δολοφονική επίθεση. «Ευχαριστώ την ελληνική δικαιοσύνη. Είναι μια μεγάλη δικαίωση για την οικογένειά μας, αλλά το παιδί μου δε γυρίζει πίσω», είπε η Μελίνα Κακουλίδου, μητέρα του αδικοχαμένου 19χρονου φοιτητή, μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

«Επιθυμούσαμε δικαίωση, όχι την εξόντωση των δολοφόνων»

Ο πατέρας του Άλκη Καμπανού τόνισε ότι «δε θέλαμε την εξόντωση των δολοφόνων του Άλκη. Επιθυμούσαμε δικαιοσύνη, δικαίωση. Υπήρξε έγκλημα και επήλθε τιμωρία», ενώ ευχαρίστησε με τη σειρά του όλο τον κόσμο που στάθηκε στο πλευρό της οικογένειάς του από την ημέρα της δολοφονίας του γιου τους έως και την εκδίκαση της υπόθεσης. «Δε θεωρώ ότι η ποινή ήταν εξοντωτικη. Ήταν μέσα στα πλαίσια του ειδεχθούς εγκλήματος που κάνανε πάνω στον Άλκη και τα υπόλοιπα παιδιά», τόνισε.

Σε ερώτηση για την πιο δύσκολη στιγμή της δίκης, ο κ. Καμπανός απάντησε πως «υπήρξαν πολλές δύσκολες στιγμές μέσα στο δικαστήριο κατά τη διάρκεια που έδιναν καταθέσεις κυρίως οι ιατροδικαστές και προσπαθούσα να συγκρατήσω την ψυχραιμία μου και την ηρεμία μου. Καταφέραμε και αντέξαμε και νομίζω ότι επήλθε δικαίωση με την απόφαση του δικαστηρίου».

Δίκαιη χαρακτήρισε την απόφαση και ο δικηγόρος της οικογένειας του Άλκη Καμπανού, Γιάννης Πουλτσίδης. «Ήταν 12 και ήταν 3. Ήταν αρματωμένοι και οπλισμένοι σαν αστακοί και ήταν άοπλοι (σ.σ. ο Άλκης και οι φίλοι του). Ήταν οι ψυχές τους γεμάτες μίσος και κακία. Οι ψυχές αυτών των παιδιών ήταν γεμάτες αγάπη. Η Δικαιοσύνη όμως είναι ακέραια και επέβαλε την δίκαιη ποινή», είπε μεταξύ άλλων. Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε ελαφρυντικό σε κανέναν από τους κατηγορούμενους, ενώ και οι «12» θεωρείται βέβαιο ότι θα ασκήσουν έφεση επί της πρωτοδικης απόφασης του.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις