Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

30

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ερντογάν για F16: “Δεν σκεφτήκαμε ποτέ να τα χρησιμοποιήσουμε κατά της Ελλάδας”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερντογάν για F16: “Δεν σκεφτήκαμε ποτέ να τα χρησιμοποιήσουμε κατά της Ελλάδας”

Ερντογάν για F16: «Ποτέ δεν τα χρησιμοποιήσαμε κατά της Ελλάδας και ούτε θα το κάνουμε στο μέλλον»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει κατά της Ελλάδας τα αμερικανικά μαχητικά F-16, εφόσον τα αποκτήσει. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε «πιο αισιόδοξος από ποτέ» για την αγορά των F-16 από τις ΗΠΑ, προσθέτοντας: «Ελπίζω ότι θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα». Ωστόσο, ιδιαίτερη σημασία έχει η τοποθέτηση του Τούρκου προέδρου -λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη- σε σχέση με τα μαχητικά αεροσκάφη και την Ελλάδα.

Απαντώντας ουσιαστικά στο μπλοκ της αμερικανικής Γερουσίας που διατηρεί επιφυλάξεις για την πώληση των μαχητικών στους Τούρκους, ο Ερντογάν είπε ότι δεν τα θέλει για να επιτεθεί στην Ελλάδα, αντιθέτως, έτεινε χείρα φιλίας, λέγοντας: «Δεν έχουμε χρησιμοποιήσει ποτέ τα F-16 μας εναντίον της Ελλάδας και δεν σκοπεύουμε να τα χρησιμοποιήσουμε εναντίον της Ελλάδας». Σύμφωνα με τον Τούρκο δημοσιογράφο Ρατζίπ Σοϊλού, που μοιράστηκε την παραπάνω ατάκα του προέδρου στο Twitter, «ο Ερντογάν για την Ελλάδα λέει ότι στόχος του είναι να αποκτήσει περισσότερους φίλους, αντί να αποκτήσει περισσότερους εχθρούς».

Για τις ενταξιακές διαδικασίες της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, στον απόηχο των αντιδράσεων για το κάψιμο του κορανίου, ο Ερντογάν είπε ότι «η Τουρκία είναι μια χώρα που πάντα υποστήριζε την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ. Μέχρι τώρα, δεν έχουμε εμποδίσει αυθαίρετα καμία χώρα να ενταχθεί στη συμμαχία». Παράλληλα, ο πρόεδρος της γείτονος τόνισε ότι «η ακατάπαυστη και αδυσώπητη μάχη κατά της τρομοκρατίας είναι η κόκκινη γραμμή μας. Τώρα αναμένουμε αποφασιστική και ξεκάθαρη στάση από όλους τους συμμάχους μας σε αυτό το θέμα».

Μητσοτάκης: Οι εξοπλισμοί σε χώρες του ΝΑΤΟ δεν χρησιμοποιούνται κατά άλλων μελών

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν, ερωτηθείς σχετικά με το διαφαινόμενο ξεμπλοκάρισμα από τον Τζο Μπάιντεν των F-16 προς την Τουρκία, σημείωσε: «Το τι κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με την Τουρκία είναι κάτι το οποίο εμάς μας αφορά μόνο έμμεσα. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι η στάση του Κογκρέσου στο ζήτημα αυτό φαίνεται να είναι γνωστή, δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο. Απομένει να δούμε τον τρόπο με τον οποίο θα διατυπωθεί το αίτημα από την αμερικανική κυβέρνηση προς το Κογκρέσο. Νομίζω ότι είναι κοινός τόπος ότι οι εξοπλισμοί οι οποίοι δίνονται σε χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά άλλων χωρών-μελών της Συμμαχίας. Αλλά αυτό, όπως σας είπα, δεν είναι κάτι το οποίο αφορά άμεσα την Ελλάδα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε πως «στο πλαίσιο της συνεργασίας Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών, θα έχουμε -πιστεύω σύντομα- κάποιες θετικές ειδήσεις για το πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να ενισχύσουν περαιτέρω τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, στα πλαίσια της στρατηγικής συνεργασίας την οποία έχουμε».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις