Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

30

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Στεφανής για Τουρκία: Ο Ερντογάν κατάλαβε ότι η τοξικότητα δεν τον βοηθά στο εσωτερικό της χώρας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στεφανής για Τουρκία: Ο Ερντογάν κατάλαβε ότι η τοξικότητα δεν τον βοηθά στο εσωτερικό της χώρας

Στεφανής για Τουρκία: Μιλώντας στην ΕΡΤ

Σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τα «παζάρια» της Τουρκίας μίλησε στην ΕΡΤ ο κ. Στεφανής, πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Όπως είπε: «Ξέρουμε όλοι πολύ καλά – και εμείς οι Έλληνες ότι έχουμε μάθει χρόνια πολλά πριν – ότι για την Τουρκία ποτέ ένα θέμα δεν είναι απλό. Το θέμα έχει πάντα διασυνδέσεις με πληθώρα άλλων θεμάτων. Έτσι και εδώ λοιπόν το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ η Τουρκία το σχετίζει με τον ρόλο της στη Μεσόγειο, με τον ρόλο της στο ανατολικό νοτιοανατολικό κομμάτι της Μεσογείου, με τον ρόλο της στο ΝΑΤΟ και βεβαίως με την αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων».

«Θέλει να φύγει από αυτό το αδιέξοδο που έχει βρεθεί σε σχέση με την Πολεμική Αεροπορία. Κάθετα λοιπόν απόλυτα το συνδυάζει με τα F-16 και θα προσπαθήσει να δώσει λύση σε αυτό. Μιλώντας με πλήρη διαφάνεια είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε ότι η Σουηδία έχει εκπληρώσει κάθε γραμμή των όρων που έχει θέσει η Τουρκία. Άρα λοιπόν, το θέμα δεν είναι η Σουηδία. Το θέμα είναι κατά πόσον ο Μπάιντεν και οι λοιποί ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι θα ενδώσουν στις απαιτήσεις του Ερντογάν μέσα στους λοιπούς ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους, βάζω και την Ελλάδα ότι η Ελλάδα δηλαδή δεν θα φέρει προσκόμματα στην απόφαση της Αμερικανικής Γερουσίας και Κογκρέσου να ενισχύσει την Τουρκία με τα F-16», πρόσθεσε.

Η Ελλάδα έχει το συνταγματικό δικαίωμα να υπερασπίζεται την εθνική της ανεξαρτησία

«Η Ελλάδα έχει το συνταγματικό δικαίωμα να υπερασπίζεται την εθνική της ανεξαρτησία. Το κάνει με τον καλύτερο τρόπο», σχολίασε ο κ. Στεφανής και πρόσθεσε:« Δεύτερον, η Ελλάδα είναι σε θέση και θέλει να έχει εξαιρετικές σχέσεις με την Τουρκία. Σε ό, τι αφορά εμάς, το έχουμε δείξει κατ’ επανάληψη. Πλην όμως εδώ έρχεται μια κόκκινη σημείωση, ότι δεν μπορούμε να συζητάμε με όρους λογικής και με όρους προόδου και ευημερίας, όταν μια χώρα μας απειλεί.

Άρα λοιπόν θα πρέπει να σταματήσει να υφίσταται. Αυτό ακριβώς θα να σταματήσει η Τουρκία να μας απειλεί. Και μετά μπορούμε να συζητήσουμε. Εμείς πάντα είμαστε ανοιχτοί στη συζήτηση». Τόνισε πως: «Τώρα όμως βλέπουμε τελευταία ότι και ο κ. Ερντογάν, μετά τη νίκη του και την προσωπική του αντίληψη ότι στα εσωτερικά της Τουρκίας είναι πανίσχυρος, έρχεται και εκείνος να θελήσει να συζητήσει με την Ελλάδα. Εγώ εκτιμώ ότι κατάλαβε ο κ. Ερντογάν ότι η τοξικότητα αυτή δεν τον βοηθά ούτε τον ίδιο, τόσο τον απομονώνει.» Κατέληξε πως η χώρα μας με την Τουρκία έχει ένα πρόβλημα και όχι τα πάρα πολλά, τα οποία η Τουρκία δηλώνει ότι έχουμε. «Για μας το πρόβλημα είναι ένα οι οικονομικές ζώνες και αυτές θα συζητήσουμε», είπε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις