Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Δύο αντίπαλοι: Ο χρόνος και η προηγούμενη διακυβέρνηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δύο αντίπαλοι: Ο χρόνος και η προηγούμενη διακυβέρνηση

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ήδη από την πρώτη του επίσκεψη στο υπουργείο Υγείας την ενίσχυση του ΕΚΑΒ με προσωπικό, ενώ τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ανακοινωθεί και μέρος αντίστοιχων παρεμβάσεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό»

Η κυβέρνηση ορκίστηκε, οι βουλευτές στη Βουλή ορκίστηκαν, οι υπουργοί ανέλαβαν τα χαρτοφυλάκιά τους και ξεκινά η διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως αποφάσισε ο ελληνικός λαός μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

Του Γιάννη Ντσούνου

Ωστόσο η νέα διακυβέρνηση δεν θα είναι ευκολότερη από την προηγούμενη και η νέα κυβέρνηση, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα κληθούν να αντιμετωπίσουν δύο σοβαρές παραμέτρους: τον χρόνο και τους ίδιους. Ξεκινώντας από τη δεύτερη παράμετρο, η κυβέρνηση δεν έχει καμία απολύτως δικαιολογία για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, αφού η προηγούμενη διακυβέρνηση «άνηκε» στα ίδια πρόσωπα, αλλά και στην ίδια παράταξη.

Επομένως δικαιολογίες για το τι παρελήφθη ή για το τί είχαν αφήσει οι προηγούμενοι δεν ισχύουν, γεγονός που θα αυξήσει την πίεση για την ολοκλήρωση κυρίως των μεταρρυθμίσεων που έχει υποσχεθεί προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ταυτόχρονη θα είναι και η χρονική πίεση που θα ασκηθεί στην κυβέρνηση, αφού για κάποιες μεταρρυθμίσεις, αλλά και δράσεις ο πρωθυπουργός έχει χρησιμοποιήσει τη φράση «άμεση υλοποίηση». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά αυτούς τους δύο «εχθρούς» της κυβέρνησης και για τον λόγο αυτό προχώρησε σε συγκεκριμένες ενέργειες.

Τα δύο πρώτα νομοσχέδια

Η αρχή γίνεται με τα δύο πρώτα κυβερνητικά νομοσχέδια, που έχουν εκτός από συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα και περιεχόμενο. Το πρώτο αφορά στη λειτουργία του λεγόμενου επιτελικού κράτους και ουσιαστικά θα σημάνει την αυστηροποίηση του ελέγχου των υπουργείων, αλλά και των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί για την υλοποίηση των δράσεών τους, που περιλαμβάνονταν και στους περίφημους «μπλε φακέλους» που πήραν οι υπουργοί στα χέρια τους στη συνεδρίαση του πρώτου υπουργικού συμβουλίου. Το δεύτερο θα είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα περιλαμβάνει τις πρώτες φοροελαφρύνσεις σε συντελεστές και ασφαλιστικές εισφορές.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στο εν λόγω νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται παρεμβάσεις, που θα αγγίζουν τα 2 δισ. εκατ. ευρώ και οι παρεμβάσεις αυτές θα αφορούν 3 εκατ. νοικοκυριά. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται και η επέκταση του market pass. Οι κατηγορίες των συμπολιτών μας που θα ωφεληθούν είναι οι χαμηλόμισθοι, οι συνταξιούχοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και οι νέοι. Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θα περιλαμβάνεται η αύξηση του αφορολόγητου, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, το επίδομα μητρότητας, το ενιαίο μισθολόγιο και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα  Απόδειξη πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης εννοεί την αμεσότητα κάποιων παρεμβάσεων που υποσχέθηκε προεκλογικά, είτε αυτά θα έχουν ισχύ μέσα σε λίγους μήνες, είτε αργότερα.

Επισκέψεις στα υπουργεία

Επόμενη κίνηση του πρωθυπουργού είναι οι επισκέψεις στα υπουργεία, που θα τρέξουν τις βασικές μεταρρυθμίσεις που έχουν εξαγγελθεί. Η αρχή έγινε με το υπουργείο Οικονομικών και ακολούθησε το υπουργείο Υγείας, καθώς η αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποτέλεσε βασική προεκλογική εξαγγελία της ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ήδη από την πρώτη του επίσκεψη στο υπουργείο Υγείας την ενίσχυση του ΕΚΑΒ με προσωπικό, ενώ τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ανακοινωθεί και μέρος αντίστοιχων παρεμβάσεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Και σίγουρα αυτές οι κινήσεις Μητσοτάκη δεν είναι καθόλου τυχαίες, αφού οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στα δύο αυτά υπουργεία ο πρωθυπουργός θα έχει και προσωπικά τον έλεγχο των χρονοδιαγραμμάτων που έχει θέσει. Η πιστή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων πάντως ισχύει για όλα τα υπουργεία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει προς όλους τους υπουργούς ότι κρίνονται αποκλειστικά από το έργο τους και την υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί εξ αρχής από την ανάληψη των καθηκόντων τους. Και όσοι πιστεύουν κάτι διαφορετικό καλά θα κάνουν να θυμηθούν φράσεις του πρωθυπουργού, όπως είναι το «κανείς δεν είναι αναντικατάστατος» και το «κανείς δεν είναι μόνιμος σε καμία θέση».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις