Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

30

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Βίντεο που κόβει την ανάσα: Η διάσωση ατόμων από ημιβυθισμένο ταχύπλοο μεταξύ Πειραιά και Αίγινας
ΕΛΛΑΔΑ

Βίντεο που κόβει την ανάσα: Η διάσωση ατόμων από ημιβυθισμένο ταχύπλοο μεταξύ Πειραιά και Αίγινας

Στη δημοσιότητα έδωσε το Λιμενικό βίντεο με τη βύθιση σκάφους στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στον Πειραιά και την Αίγινα.

Σε τραγωδία μέσα στη θάλασσα κινδύνεψε να εξελιχθεί για δύο οικογένειες, που είχαν μαζί μα τα ανήλικα παιδιά τους, η βόλτα αναψυχής, όταν στο σκάφος που επέβαιναν άρχισαν να μπαίνουν νερά με κίνδυνο τη βύθισή του.

Πέτρος Καρσιώτης

Του Πέτρου Καρσιώτη

Η επέμβαση του Λιμενικού Σώματος, όπως και του πληρώματος ιδιωτικού σκάφους, που καταγράφηκαν σε βίντεο, έσωσαν τους οκτώ συνολικά επιβαίνοντες, οι οποίοι με ασφάλεια μεταφέρθηκαν στη Μαρίνα Ζέα, ενώ το σκάφος προς επισκευήν. Σύμφωνα με τα επίσημη στοιχεία του Λιμενικού «ενημερώθηκαν πρωινές ώρες οι Λιμενικές Αρχές Πειραιά και Αίγινας, από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, για περιστατικό εισροής υδάτων ταχύπλοου σκάφους ελληνικής σημαίας, με 08 επιβαίνοντες (05 ενήλικες και 03 ανήλικοι) στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Πειραιά και ν. Αίγινας.

Υπό τον συντονισμό του Ε.Κ.Σ.Ε.Δ./Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., στην περιοχή μετέβησαν δύο περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., καθώς και το Ε/Π-Τ/Ρ “ΓΙΩΡΓΗΣ ΙΙ” Ν.Π. 9356, όπου εντόπισαν το ανωτέρω ταχύπλοο ημιβυθισμένο σε έμπρυμνη κατάσταση. Στη συνέχεια, οι επιβαίνοντες του περισυνελέγησαν από περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στη μαρίνα Ζέας Πειραιά».

Ανελκύθηκε στην Αίγινα

Το εν λόγω ταχύπλοο, προστίθεται,  κατέπλευσε με τη συνδρομή του Ε/Π-Τ/Ρ “ΓΙΩΡΓΗΣ ΙΙ”, σε λιμένα Λεοντίου ν. Αίγινας και ακολούθως ανελκύθηκε στη ξηρά. «Από το περιστατικό», συνεχίζει το Λιμενικό Σώμα  «δεν προκλήθηκε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση, ενώ απαγορεύτηκε ο απόπλους του ανωτέρω ταχύπλοου μέχρι την προσκόμιση βεβαιωτικού αξιοπλοΐας. Προανάκριση διενεργείται από το Ε’ Λιμενικό Τμήμα Ζέας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά». Ήταν η δεύτερη επιχείρηση ομάδας του Λιμενικού για διάσωση ανθρώπων που κινδύνευαν άμεσα στη θάλασσα.

Είχε προηγηθεί, λίγες ώρες νωρίτερα, η διάσωση δώδεκα παράτυπων μεταναστών, εννέα ανδρών και τριών γυναικών, κοντά στη Λέσβο, να επιβαίνουν σε πνευστή, ακυβέρνητη λέμβο.

Για την επιχείρηση αυτή αναφέρει το Λιμενικό:

«Ενημερώθηκε, πρωινές ώρες, η Λιμενική Αρχή Μήθυμνας, για ακυβέρνητη πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο με αλλοδαπούς επιβαίνοντες, στη θαλάσσια περιοχή 0,7 ν.μ. βορειανατολικά από άκρα Παλιού Μήθυμνας.

Και δύναμη της Frontex

Στην ανωτέρω περιοχή έσπευσε ένα περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και σκάφος δύναμης FRONTEX, τα οποία εντόπισαν την ανωτέρω λέμβο. Οι δώδεκα (12) αλλοδαποί (9 άνδρες και 3 γυναίκες) περισυνελέγησαν , καλά στην υγεία τους από το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και μεταφέρθηκαν αρχικά στον λιμένα Καβάκι Πέτρας και από εκεί με υπηρεσιακό λεωφορείο στο χώρο καραντίνας ΚΥΤ ΄΄ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ΄΄.

Από τη Λιμενική Αρχή Μήθυμνας, που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε η εξωλέμβιος μηχανή, ενώ η λέμβος καταστράφηκε». Και βέβαια λαμβάνονται καταθέσεις από τους αλλοδαπούς προκειμένου να βρεθούν οι αδυσώπητοι διακινητές που εγκατέλειψαν αβοήθητους αυτούς που πλήρωσαν για τη μεταφορά τους κι έσπευσαν να διαφύγουν προς τις ακτές της Τουρκίας με άλλο πλωτό μέσο. Ερευνάται, ωστόσο, αν όλα συνέβησαν από βλάβη και μεταξύ των εννέα ανδρών, βρίσκονται και  οι διακινητές, όπως συμβαίνει σε πλείστες περιπτώσεις, ανάλογων υποθέσεων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις