Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

05

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Αδήλωτα εισοδήματα – φορολογικές δηλώσεις 2023: 15.000 ειδοποιητήρια
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδήλωτα εισοδήματα – φορολογικές δηλώσεις 2023: 15.000 ειδοποιητήρια

Αδήλωτα εισοδήματα - φορολογικές δηλώσεις 2023: Κατά προτεραιότητα θα ελεγχθούν οι φορολογικές υποθέσεις του 2017, οι οποίες παραγράφονται στο τέλος του έτους.

Περισσότερα από 15.000 ειδοποιητήρια στέλνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σε φορολογουμένους που έχουν εντοπιστεί να έχουν αποκρύψει εισοδήματα ή ακόμη και να μην έχουν υποβάλει δηλώσεις. Μάλιστα ο φόρος θα υπολογιστεί «κατ’ εκτίμηση» με βάση τα στοιχεία και τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η φορολογική αρχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μακρύς κατάλογος της εφορίας περιλαμβάνει εργαζομένους αλλά και συνταξιούχους με αδήλωτα αναδρομικά και αποδοχές, ιδιοκτήτες με αδήλωτα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακινήτων και φυσικά πρόσωπα που λαμβάνουν αποδοχές από το εξωτερικό και έχουν ξεχάσει να τις δηλώσουν. Οπως αναφέρουν πηγές της φορολογικής διοίκησης, κατά προτεραιότητα θα ελεγχθούν οι φορολογικές υποθέσεις του 2017, οι οποίες παραγράφονται στο τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει η ΑΑΔΕ, οι εφοριακοί ελέγχουν και διασταυρώνουν:

• Τα ηλεκτρονικά αρχεία βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα.

• Διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν λοιπά εισοδήματα και αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, τα οποία αποστέλλονται ετησίως ή περιλαμβάνονται στην τελευταία προ του έτους για το οποίο εκδίδεται πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου υποβληθείσα δήλωση φόρου εισοδήματος και στην περιουσιακή κατάσταση του εκάστοτε έτους, όπως αυτή προκύπτει από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περιουσιολογίου της ΑΑΔΕ.

• Την ηλεκτρονική βάση δεδομένων που είναι διαθέσιμη στην ΑΑΔΕ και τα οποία δύνανται να αφορούν την άσκηση επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς επίσης και στοιχεία που λήφθηκαν στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών για την εφαρμογή της διεθνούς διοικητικής συνεργασίας στο πεδίο της άμεσης φορολογίας.

• Κάθε διαθέσιμη πληροφορία από τρίτους.

Η φορολογική αρχή, για όσους ξέχασαν ή αμέλησαν να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση, θα εκδώσει πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων με την προϋπόθεση ότι από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της προκύπτει φορολογητέα ύλη για τον κατ’ εκτίμηση προσδιορισμό της φορολογικής υποχρέωσης και ποσό φόρου προς βεβαίωση για τον φορολογούμενο που υπερβαίνει το ποσό των 30 ευρώ.

Στην εκδοθείσα πράξη προσδιορισμού φόρου αναφέρεται ότι η φορολογική διοίκηση προέβη στον εκτιμώμενο προσδιορισμό φόρου λόγω μη υποβολής δήλωσης του φορολογουμένου μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου. Επίσης, αναγράφονται τα στοιχεία εκείνα που έλαβε υπόψη της έως την ημερομηνία για τον κατ’ εκτίμηση προσδιορισμό της φορολογικής του υποχρέωσης. Τα στοιχεία αυτά δύνανται να αναφέρονται και σε ξεχωριστό φύλλο, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πράξης του εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου.

Εν συνεχεία, το εκκαθαριστικό με τους καταλογισμούς των φόρων και των προστίμων κοινοποιείται στον φορολογούμενο, ο οποίος λαμβάνει στην προσωπική θυρίδα του στην ψηφιακή πύλη MYAADE ειδοποίηση για την αποπληρωμή του φόρου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις