Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

06

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Το τερμάτισαν οι συμμορίες του διαδικτύου
ΕΛΛΑΔΑ

Το τερμάτισαν οι συμμορίες του διαδικτύου

Έμπλεξαν και τον ίδιο τον διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Καλπάζει η φαντασία των μελών διεθνών συμμοριών, ως προς την ανεύρεση τρόπων εξαπάτησης των πολιτών και αφαίμαξης του τραπεζικού τους λογαριασμού. Αυτή τη φορά ξεπέρασαν…εαυτούς. Σε απατηλό mail το οποίο αποστέλλουν μαζικά στους υπολογιστές ανύποπτων χρηστών, «υπογράφουν» με τα στοιχεία του ίδιου του Διευθυντή της δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (!), αλλά και της Europol προκειμένου να δώσουν αληθοφάνεια στα εκβιαστικά τους αιτήματα.

Πέτρος Καρσιώτης

Του Πέτρου Καρσιώτη

Με ψευδεπίγραφο λοιπόν mail, με περισσό θράσος προειδοποιούν τους παραλήπτες ότι τάχα εμπλέκονται σε υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας! Απειλούν και τρομοκρατούν ότι «αν δεν λάβουν αμέσως απάντηση» θα παραδώσουν το προανακριτικό υλικό στις αρμόδιες δικαστικές αρχές και ότι κινδυνεύουν με πολυετή φυλάκιση! Όπως προαναφέρθηκε, ζητούν άμεση απάντηση. Κι εκεί είναι και το μυστικό της υπόθεσης. Από τη στιγμή που θα απαντήσει κάποιος χρήστης, που τυχόν λάβει αυτό το mail, στον υπολογιστή του εγκαθίσταται κακόβουλο λογισμικό, το οποίο ανοίγει την πόρτα στους διεθνείς απατεώνες, να γίνουν κύριοι των προσωπικών και τραπεζικών κωδικών του έντρομου θύματος.

ΕΛΑΣ: Σβήστε το αμέσως

Με δεδομένο ότι το επίμαχο μήνυμα είναι καταφανώς ψευδεπίγραφο,  ένας τρόπος υπάρχει μόνο να μην μπείτε σε περιπέτειες.

Σβήστε το μήνυμα, μην διανοηθείτε να απαντήσετε, συστήνει η ΕΛ.ΑΣ. Η οποία προχώρησε και σε ανακοίνωση για το θέμα, που έχει ως εξής;

«Συνεχίζονται οι προσπάθειες των επιτήδειων να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες με νέο διακινούμενο ψευδεπίγραφο – απατηλό μήνυμα με τη χρήση στοιχείων του Διευθυντή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Αστυνομικού Διευθυντή Βασίλειου Παπακώστα.

Συγκεκριμένα, οι δράστες, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία αυτά σε επιστολή δήθεν αρμόδιων ελεγκτικών αρχών, προσπαθούν να εξαπατήσουν πολίτες – χρήστες του διαδικτύου, με το πρόσχημα ότι ο αποδέκτης τους εμπλέκεται σε υπόθεση πορνογραφίας και άλλων αδικημάτων, επισημαίνοντας μάλιστα ότι τέτοιου είδους αδικήματα επιφέρουν ποινή φυλάκισης και μεγάλα χρηματικά πρόστιμα.

Και τη Europol

Μάλιστα, στην προσπάθειά τους να προσδώσουν «αληθοφάνεια» στη σχετική επιστολή, χρησιμοποιούν τα λογότυπα της Ελληνικής Αστυνομίας και της Europol και εντύπωμα στρογγυλής σφραγίδας με δήθεν υπογραφή του Διευθυντή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Στο πλαίσιο αυτό,ανακοινώνεται ότι, το παρακάτω κείμενο – μήνυμα που διακινείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), ως δήθεν επιστολή του Διευθυντή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία φέρει το ονοματεπώνυμό του, καθώς και ψευδή σφραγίδα με επιγραφή «EUROPOL και υπογραφή «Υπολοχαγός Eleni Skyla» είναι καταφανώς ψευδεπίγραφο και απατηλό και αποστέλλεται από δράστες που επιχειρούν προφανώς να εξαπατήσουν – παραπλανήσουν τους πολίτες και ακολούθως να αποκομίσουν παράνομο οικονομικό όφελος.

Παρακαλούνται οι πολίτες να μην ανταποκρίνονται και να διαγράφουν το συγκεκριμένο μήνυμα, καθώς και «να μην ανοίγουν» τα συνημμένα αρχεία για αποφυγή προσβολής από κακόβουλο λογισμικό».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις