Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Πότε λήγει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε λήγει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

 Φορολογικές δηλώσεις 2023: Παράταση «δείχνουν» τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

Περισσότεροι από 2,5 εκατ. φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλλει τις φετινές φορολογικές δηλώσεις παρά το γεγονός ότι στο τέλος του μήνα εκπνέει η προθεσμία και πλέον όλα είναι ανοικτά στο ενδεχόμενο να χορηγηθεί νέα παράταση. Η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων λήγει την 31η Ιουλίου και πάνω από 4 στους 10 δεν την έχουν υποβάλλει ακόμα. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, έως σήμερα, 3.844.976 έχουν υποβάλει το Ε1 του, εκ του συνόλου των 6,5 εκατ. Πρόκειται για ένα ποσοστό της τάξης του 59%. Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι να δοθεί παράταση έως το τέλος Αυγούστου, όπως είχε συμβεί και το 2022.

Από τον Ιούλιο, ξεκινά η αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος. Με βάση τα μέχρι σήμερα στοιχεία, οι επτά στους δέκα δεν θα πληρώσουν επιπλέον φόρο και διότι είτε έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό ή πιστωτικό και μόνοι οι τρεις στις δέκα καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο με το πόσο να διαμορφώνεται στα 1.058 ευρώ. Το σύστημα της ΑΑΔΕ δίνει αυτόματα οκτώ δόσεις, από τον Ιούλιο έως και τον Φεβρουάριο του 2024. Υπενθυμίζεται ότι και φέτος ισχύει η έκπτωση του 3% για όσους πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο μέχρι την 31η Ιουλίου. Στην περίπτωση παράτασης θα δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους να πληρώσουν χωρίς πρόστιμο την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος μαζί με τη δεύτερη δόση μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Πώς θα κερδίσετε έκπτωση 3%

Έκπτωση φόρου 3% μπορούν να κερδίσουν οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ έως τις 31 Ιουλίου 2023, τον φόρο εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης. Πρόκειται για ένα μέτρο που προβλέπεται στην τροπολογία που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και η οποία λειτουργεί ως κίνητρο για τους φορολογούμενους.

«Εξπρές» επιστροφές φόρου

Μέσα σε μία εβδομάδα από την υποβολή και εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης θα παίρνουν την επιστροφή φόρου εισοδήματος, όσοι φορολογούμενοι δεν έχουν οφειλές στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία και δεν τους έχει μπλοκαριστεί η φορολογική ενημερότητα. Ενώ ακόμα και αν χρωστούν, ο χρόνος αναμονής δεν θα ξεπερνάει τον ένα μήνα μέχρι να γίνουν οι απαραίτητοι συμψηφισμοί. Αυτό προβλέπει το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2023, καθώς η εκκαθάριση των επιστροφών θα γίνεται κεντρικά και όχι ανά εφορία, οι συμψηφισμοί με τυχόν οφειλές θα είναι ταχύτατοι και οι εκταμιεύσεις ποσών θα γίνονται άμεσα.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις