Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κύκλωμα μαστροπών: Η ώρα της Αρχής Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος
ΕΛΛΑΔΑ

Κύκλωμα μαστροπών: Η ώρα της Αρχής Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος

Τα δέκα χρηματοκιβώτια του σκληρού κυκλώματος προαγωγών

Μαστροποί, που ξέπλεναν με real estate τα εκατομμύρια του μαύρου χρήματος από τη στυγνή εκμετάλλευση αμέτρητου αριθμού νεαρών γυναικών από την Κολομβία και τη Βενεζουέλα, ζώντας οι ίδιοι στην πολυτέλεια και τη χλιδή, χαρακτηρίζονται από αστυνομικούς τα μέλη της οργάνωσης, που αποδομήθηκε από την Αστυνομία σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έρχονται στο φως, στις εφόδους που πραγματοποίησαν αστυνομικοί της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, στους χώρους που ήλεγχαν οι συλληφθέντες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δέκα χρηματοκιβώτια και δύο μετρητές χαρτονομισμάτων! Με δεδομένο ότι οι δύο συνεργαζόμενες οργανώσεις στη στρατολόγηση και στην προώθηση στην πορνεία απροσδιόριστου αριθμού γυναικών από χώρες της Νοτίου Αμερικής δρούσαν από το καλοκαίρι του 2020, εκτιμάται ότι τα μαύρα κέρδη της εκμετάλλευσης των κοριτσιών, που πίστευαν ότι σε τρεις μήνες από την άφιξή τους στη χώρα θα επιστρέψουν με 20.000 ευρώ στη χώρα τους, ανέρχονται σε πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ, κατά τους πιο μέτριους υπολογισμούς!

160.000 ευρώ μηνιαίως

Κι αυτό, γιατί όπως ανέλυσε η Αστυνόμος Κωνσταντία Δημογλίδου, εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, τα μηναία κέρδη της πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης ανέρχονταν στα 160.000 ευρώ μηνιαίως, εκ των οποίων τα 130.000 προέρχονταν από τους οίκους ανοχής και τα υπόλοιπα από τα studio. Μετά την εξάρθρωση του κυκλώματος, που είχε συστήσει μέσω «αχυρανθρώπου» τρεις εεταιρίες ακριβώς για αγορά κτιριακών εγκαταστάσεων για δημιουργία νέων χώρων πορνείας και αγοράς πολυτελών οχημάτων κλπ, έρχεται η ώρα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Χρημάτων από Εγκληματικές Δραστηριότητες προκειμένου να κατασχεθούν όσα περιουσιακά στοιχεία αποκτήθηκαν με την «ομηρία» των άτυχων γυναικών.

Οι 20.000 ευρώ ως “δόλωμα”

Ενώ οι στρατολόγοι στις χώρες τους-Κολομβία-Βενεζουέλα- τις έπειθαν ότι θα εργασθούν στην Ελλάδα για τρεις μήνες και θα αμειφθούν με 20.000 ευρώ, ελεύθερες να επιστρέψουν, εδώ συνέβαινε το ακριβώς αντίθετο. Ιδού πως το περιγράφει η Αστυνόμος Δημογλίδου: «Στους οίκους ανοχής εξανάγκαζαν τις γυναίκες να εκδίδονται έναντι του ποσού των πενήντα (50) ευρώ, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την ύπαρξη υπέρογκου χρέους, που κυμαινόταν από 2.600 έως 2.800 ευρώ, ενώ αφαιρούσαν από αυτές το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που αποκόμιζαν.

Οι εξευτελιστικές συμπεριφορές

Μάλιστα, μετέρχονταν απειλές και εξευτελιστικές συμπεριφορές, ώστε να τις εξαναγκάζουν σε καθημερινή εργασία ακόμα και όταν αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας.Τα κέρδη που αποκόμιζαν από τη δράση τους ξεπερνούσαν τις 160.000 ευρώ μηνιαίως, από τα οποία 130.000 ευρώ προέρχονταν από τους οίκους ανοχής στην Αττική». Στη συνέχεια αναλύθηκε ο ρόλος του καθενός εκ των 13 συλληφθέντων, Ελλήνων-στην κορυφή της οργάνωσης, Κολομβιανών, Αλβανών κακοποιών, ανδρών και γυναικών.

«Αναφορικά με τον ρόλο που είχε κάθε μέλος της οργάνωσης», τονίστηκε «προέκυψε ότι τα δύο αρχηγικά μέλη διεύθυναν την εγκληματική οργάνωση, έλεγχαν τη δράση των μελών, έδιναν την τελική έγκριση για τη στρατολόγηση των εκδιδομένων γυναικών, καθόριζαν το χρέος της καθεμίας, ήταν ιδιοκτήτες-εκμεταλλευτές των οίκων ανοχής, διαχειρίζονταν τα παράνομα κέρδη και οργάνωναν τη νομιμοποίηση τους.

Η «επιτηρήτρια” κι ο «αχυράνθρωπος»

Στα υπόλοιπα μέλη είχαν κατά περίπτωση ανατεθεί συγκεκριμένοι ρόλοι και ειδικότερα τρεις στρατολόγοι, ένας ταμίας, τρεις υπεύθυνοι οίκων ανοχής, τέσσερις οδηγοί, μία επιτηρήτρια και ένας «αχυράνθρωπος» , ο οποίος εμφανιζόταν ως διαχειριστής των εταιριών, που η οργάνωση χρησιμοποιούσε, προκειμένου να νομιμοποιήσει τα έσοδα από τις παράνομες δραστηριότητες της. Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση αποτελούνταν από τέσσερα (4) μέλη, από τα οποία δύο (2) αρχηγικά, έχοντας διαρκή δράση τουλάχιστον από το 2021, με σκοπό την γενετήσια και οικονομική εκμετάλλευση γυναικών στους οχτώ (8) οίκους ανοχής που διατηρούσαν στο κέντρο της Αθήνας.

Τις μετέφεραν στους οίκους ανοχής, έναντι αμοιβής πέντε ευρώ ανά διαδρομή και τις εξανάγκαζαν να πραγματοποιούν δεκάδες ερωτικά ραντεβού, καθημερινά και χωρίς ρεπό, έναντι του ποσού των είκοσι (20) ευρώ.

Επρεπε να φέρουν κι άλλη στο κύκλωμα

Και σε αυτή την περίπτωση το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων παρακρατούνταν από αρχηγικό μέλος, με το πρόσχημα ύπαρξης χρέους, ύψους 1.600 ευρώ, το οποίο μάλιστα μειωνόταν κατά 300 ευρώ μόνο στην περίπτωση που κάποια εκδιδόμενη στρατολογούσε άλλη γυναίκα για λογαριασμό της οργάνωσης.

Υπεύθυνος για την κατάρτιση του προγράμματος των εκδιδομένων γυναικών, τη ρύθμιση του χρέους, τη λειτουργία των οίκων ανοχής και τη συγκέντρωση των εσόδων της οργάνωσης ήταν το ένα αρχηγικό μέλος, το οποίο στη συνέχεια παρέδιδε τα χρήματα στο έτερο αρχηγικό μέλος, για την περαιτέρω διαχείριση τους.

Μέσω real estate

Συγκεκριμένα, μέσω εταιρείας real estate που διατηρούσε, νομιμοποιούσε τα έσοδα της εγκληματικής ομάδας, ώστε να αποκρύψει την παράνομη προέλευση τους. Στο πλαίσιο της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε δεκατρείς (13) οίκους ανοχής και δέκα (10) οικίες, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

· 13.450 ευρώ,

· 2 αυτοκίνητα και μοτοσικλέτα,

· μικροποσότητα χασίς,

· σιδερογροθιά και πτυσσόμενη ράβδος,

· δεκάδες κάμερες και καταγραφικά επιτήρησης.

· δεκάδες ηλεκτρονικές συσκευές (κινητά τηλέφωνα, φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές).

· δύο (2) καταμετρητές χρημάτων

· 10 χρηματοκιβώτια,

· πλήθος εγγράφων και ιδιόχειρων σημειώσεων αναφορικά με τη λειτουργία των οίκων ανοχής και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις