Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ / Οι δήμοι περνούν στη νέα εποχή…
ΕΛΛΑΔΑ

Οι δήμοι περνούν στη νέα εποχή…

του Άρη Πανόπουλου, υποψήφιου Δημάρχου Χαϊδαρίου

Από τις αρχές του Μάρτη έγραψα, μέσα από αυτή τη φιλόξενη στήλη, πως η χώρα μας θα βρίσκεται για τα επόμενα χρόνια στον πυρήνα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, προειδοποιώντας, όμως, πως οι υπηρεσίες των δήμων είχαν τραβήξει χειρόφρενο κάπου στα μέσα της 3ης. Αυτό φανέρωναν τότε αποτελέσματα έρευνας του Παρατηρητηρίου Περιφερειακών Πολιτικών που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το ΕΛΙΑΜΕΠ και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Πόροι προς εκμετάλλευση που διατέθηκαν μέσω του προγράμματος ανάπτυξης «Αντώνης Τρίτσης» για την ψηφιοποίησή τους -στην πλειοψηφία τους- είτε αφέθηκαν στην τύχη τους, είτε χρησιμοποιήθηκαν για λάθους σκοπούς. Παρότι είχε καταστεί σαφές μέσα από τις δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού -μετά την εξαγορά της εταιρείας δεδομένων Lamda Hellix από την Αμερικάνικη Digital Realty- πως οι δήμοι θα αποτελέσουν και την πρώτη «ανέπαφη» επαφή του πολίτη με το Δημόσιο, κάποιοι Δήμαρχοι περίμεναν τις εκλογές για να αγγίξουν μια και καλή αυτό που προφανώς θεωρούσαν ως «καυτή πατάτα», την ψηφιοποίηση.

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση δεν το έβαλε κάτω. Πριν καλά- καλά ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων από την πρώτη Κυριακή των εκλογών, ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής διακυβέρνησης και απλούστευσης διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος ανακοίνωσε σε ανοικτή εκδήλωση την υπογραφή ενός νέου προγράμματος ΕΣΠΑ που αφορά την ψηφιακή επιμόρφωση των υπαλλήλων της αυτοδιοίκησης.

Δείχνοντας πόσο σημαντικός είναι ο ανθρώπινος παράγοντας στους δήμους, φρόντισε να διώξει κάθε ανασφάλεια από τους υπαλλήλους της αυτοδιοίκησης, φανερώνοντας πως η τεχνολογία δεν θα μπορούσε ποτέ να τους αντικαταστήσει, αφού θα βρίσκονται σε εξελισσόμενα προγράμματα που χρειάζονται συνεχή μέριμνα και παρακολούθηση, μέσα από διοικήσεις που αν μη τι άλλο μπορεί να είναι και προσωρινές. Γνωρίζοντας καλά πως το οργανόγραμμα της θα πρέπει να τηρηθεί σωστά πάση θυσία για να αποκτήσουν οι τοπικές κοινωνίες πρόσβαση στις δράσεις της νέας περιόδου, μετά την δεύτερη κάλπη ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικάλων Δημήτρης Παπαγεωργίου τοποθετήθηκε σε μια θέση κλειδί. Αυτή του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Πλέον, το κράτος δείχνει πέραν του δέοντος υπόλογο στις υπογραφές του, όπως και για τον τρόπο που πρέπει να λειτουργήσουν οι δήμοι. Και εδώ, αν οι παρούσες διοικήσεις των δήμων δεν ξεπεράσουν τον εαυτό τους θα ξεπεραστούν από την ίδια την ιστορία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις