Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

19

Ιουνίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Καρχαρίας – Σέριφος: Το μεγάλο ζώο αιφνιδίασε παρέα ψαράδων
ΕΛΛΑΔΑ

Καρχαρίας – Σέριφος: Το μεγάλο ζώο αιφνιδίασε παρέα ψαράδων

Καρχαρίας - Σέριφος: Πρόκειται για γλαυκοκαρχαρία

Μια παρέα ψαράδων στην Σέριφο αιφνιδιάστηκε από την εμφάνιση ενός καρχαρία δίπλα τους και τον κατέγραψαν μάλιστα σε βίντεο. Ο καρχαρίας εμφανίστηκε ανοιχτά από το Γορμπιά, μία βραχώδης βραχονησίδα των Κυκλάδων που βρίσκεται Νοτιανατολικά έξω από τον όρμο Καλού Αμπελιού και σε απόσταση 80 μέτρων από την ακτή. Το βίντεο με την εμφάνιση καρχαρία στη Σέριφο, προβλήθηκε στην εκπομπή «Το Πρωινό» του ΑΝΤ1. Μάλιστα, για την εμφάνιση καρχαριών στις θάλασσες της Ελλάδας, μίλησε στην εκπομπή, ο καθηγητής Βιολογίας του ΑΠΘ, ιχθυολόγος, Θανάσης Τσίκληρας και έδωσε οδηγίες σχετικά με το τι πρέπει να κάνει κάποιος αν έρθει αντιμέτωπος με καρχαρία.

Σύμφωνα με τον ειδικό, πιθανότατα στη συγκεκριμένη περίπτωση να επρόκειτο για γλαυκοκαρχαρία, ο οποίος φτάνει μέχρι τα 4 μέτρα μήκος, με μέγιστο βάρος τα 250 κιλά. «Είναι θηρευτής κορυφαίος, όπως σχεδόν όλα τα ήδη καρχαριών πλην συγκεκριμένων. Μπορεί να επιτεθεί αν προκληθεί», τόνισε, ενώ ανέφερε ότι δεν τους συναντάμε συχνά. «Υπάρχουν λευκοί καρχαρίες στο Αιγαίο. Ελάχιστη η πιθανότητα να δαγκώσει άνθρωπο», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Βιολογίας. Όπως σημείωσε ο κ. Τσίκληρας, αν κανείς συναντήσει καρχαρία, η βασική συμβουλή είναι να μην προκαλέσει και να βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο μακριά, να μην έρθει σε επαφή.

Καρχαρίας στη Ζάκυνθο

Λίγες ημέρες πριν καρχαρίας εντοπίστηκε, δύο μίλια έξω από το λιμάνι της Ζακύνθου, μεταξύ Κυλλήνης και Κεφαλονιάς, από επαγγελματία ψαρά. Ο έμπειρος καπετάνιος είδε το μεγάλο ψάρι από μακριά και πλησίασε με το σκάφος του για να δει για τι ακριβώς πρόκειται. Με έκπληξη διαπίστωσε ότι πρόκειται για καρχαρία, μάλλον Μάκο της οικογένειας των μακρυπτέρυγων και βιντεοσκόπησε το μεγάλο ψάρι. Όπως είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ Ζακύνθου, ο καρχαρίας δεν ήταν καθόλου επιθετικός, αντιθέτως ήταν ήρεμος και «κολυμπούσε σαν δελφίνι δίπλα στο σκάφος του». Το συγκεκριμένο είδος καρχαρία είναι μεταναστευτικό, συναντάται συνήθως σε μεγάλα βάθη και δεν βγαίνει σε παραλίες

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις