Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Αποζημίωση 310.000 για ψυχική οδύνη για συγγενή θύματος από την πυρκαγιά στο Μάτι
ΕΛΛΑΔΑ

Αποζημίωση 310.000 για ψυχική οδύνη για συγγενή θύματος από την πυρκαγιά στο Μάτι

Μια κομβικής σημασίας δικαστική απόφαση.

Περίπου 310.000 ευρώ θα λάβουν ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης συγγενείς θύματος από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Αυτό επιδίκασε το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας σε μια απόφαση (8941/2023) που χαρακτηρίζεται κομβικής σημασίας, καθώς αφορά στην πρώτη υπόθεση θύματος που πνίγηκε στη θάλασσα στην προσπάθειά του να σωθεί. «Η συγκεκριμένη απόφαση επιρρίπτει ευθύνες, όχι μόνο στο Πυροσβεστικό Σώμα και στην Πολιτική Προστασία, όπως οι προηγούμενες, αλλά, σύμφωνα με την απόφαση, και στην Περιφέρεια Αττικής και στον Δήμο Μαραθώνα για σημαντικές παραλείψεις τους, που οδήγησαν στο τραγικό αποτέλεσμα» αναφέρουν οι δικηγόροι της οικογένειας του θυματος , Κωνσταντίνος Φούσσας και Δημήτρης Σκύδρας.

Οι συγγενείς του θύματος στην αγωγή τους σημειώνουν πως οι παραλείψεις των οργάνων του κράτους είχαν ως αποτέλεσμα τον «βασανιστικό και επίπονο θάνατο της συγγενούς τους, η οποία παρά την ηλικία της ήταν υγιής και αυτοεξυπηρετούνταν». Συγκεκριμένα, οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι η συγγενής τους, στην προσπάθεια της να σωθεί από την φονική πυρκαγιά κατευθύνθηκε στη θάλασσα, όπου εκεί παρέμεινε αβοήθητη και πνίγηκε τελείως μόνη. Η συγκεκριμένη απόφαση εκδόθηκε ενώ είναι σε εξέλιξη η δίκη για την πυρκαγιά στο Μάτι. Στο βήμα του μάρτυρα σήμερα ανέβηκε ένας ακόμα αξιωματικός που επιχειρούσε την κρίσιμη ημέρα στο εθνικό κέντρο επιχειρήσεων. Ο Μιχάλης Αυγουλέας επιβεβαίωσε ότι την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς εκεί που χτυπούσε – όπως χαρακτηριστικά είπε- η καρδιά του κράτους, δεν γνώριζαν ούτε για τους νεκρούς στο Μάτι, ούτε για τους πνιγμένους στη θάλασσα που είχαν φτάσει εκεί με την ελπίδα να σωθούν.

Ο μάρτυρας ανέφερε ότι ενημερώθηκαν για την κατάσταση που επικρατούσε μετά το σήμα που έφτασε από τη Δανία. «Η πρώτη πληροφορία ήρθε από το ελικόπτερο για τους τουρίστες της Δανίας. Κάποιος από αυτούς πάτησε το 112 στο κινητό του, ενημερώθηκε το δανέζικο δίκτυο και από εκεί ζήτησαν συνδρομή από τον αντίστοιχο φορέα στην Ελλάδα» τόνισε ο μάρτυρας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις