Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

01

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Πριγκόζιν Λευκορωσία: Φοβάται για την ζωή του ο αρχηγός της Βάγκνερ
ΚΟΣΜΟΣ

Πριγκόζιν Λευκορωσία: Φοβάται για την ζωή του ο αρχηγός της Βάγκνερ

Πριγκόζιν Λευκορωσία: Έχει κρυφτεί σε δωμάτιο ξενοδοχείου

Ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν βρίσκεται στο Μινσκ της Λευκορωσίας από χθες και προφυλάσσεται καθώς έχει γίνει δυνητικά Νο.1 στόχος του Κρεμλίνου, μετά την βραχύβια ανταρσία του, αναφέρει αμερικανός αξιωματούχος. Ο επικεφαλής του μισθοφορικού στρατού Βάγκνερ, έχει κρυφτεί σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου χωρίς παράθυρα στο Μινσκ για να αποφύγει τη δολοφονία μετά τη ματαίωση της ένοπλης εξέγερσης κατά του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ισχυρίστηκε ένας αξιωματούχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Ο Πριγκόζιν έφτασε χθες στη Λευκορωσία για να ξεκινήσει τη ζωή του στην εξορία βάσει μιας συμφωνίας που έθεσε τέλος στην ανταρσία κατά του ρωσικού στρατού από τους μαχητές της Wagner, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λευκορωσίας Belta. Ερωτηθείς σχετικά με τη δυσχερή θέση του Πριγκόζιν, ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της αμερικανικής Γερουσίας Μαρκ Γουόκερ δήλωσε ότι έλαβε αναφορές ότι ο αρχηγός του Βάγκνερ λαμβάνει κάθε μέτρο για να αποφύγει να συναντήσει ένα άσχημο τέλος.

«Υπήρξε ένας αριθμός ρωσικών παραγόντων που έχουν έρθει σε σύγκρουση με τον Πούτιν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, οι οποίοι έπεσαν μυστηριωδώς από παράθυρα του πέμπτου, έκτου ή έβδομου ορόφου», δήλωσε ο Γουόκερ, σύμφωνα με την Daily Mail. Ο Πριγκόζιν δήλωσε ότι στόχος του ήταν να εκδιώξει τον Σοϊγκού και άλλα στρατιωτικά στελέχη και όχι να οργανώσει πραξικόπημα κατά του Πούτιν. Στις ομιλίες του αυτή την εβδομάδα, ο Πούτιν προσπάθησε να προβάλει σταθερότητα και να επιδείξει εξουσία. Εν τω μεταξύ, ο Λουκασένκο, ο οποίος κυβερνά τη Λευκορωσία με σιδηρά πυγμή επί 29 χρόνια, ενώ βασίζεται σε ρωσικές επιδοτήσεις και υποστήριξη, παρουσίασε την εξέγερση ως απλώς την τελευταία εξέλιξη στη σύγκρουση μεταξύ του Πριγκόζιν και του Σοϊγκού.

Ανεπανόρθωτη η ρήξη Πούτιν-Πριγκόζιν

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου δήλωσε επίσης ότι η ρήξη μεταξύ Πούτιν και Πριγκόζιν είναι πιθανότατα ανεπανόρθωτη και ότι η παροχή στον επικεφαλής της Βάγκνερ και στους πιστούς του της Λευκορωσίας ως φαινομενικά ασφαλές καταφύγιο θα μπορούσε να είναι παγίδα. Ο Πριγκόζιν δήλωσε, χωρίς να επεκταθεί, ότι η λευκορωσική ηγεσία πρότεινε λύσεις που θα επέτρεπαν στην Βάγκνερ να λειτουργεί «σε μια νόμιμη δικαιοδοσία».Η εξόριστη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η οποία αμφισβήτησε τον Λουκασένκο στις εκλογές του 2020 που θεωρήθηκαν ευρέως ως δόλιες και προκάλεσαν μαζικές διαδηλώσεις, δήλωσε ότι τοι μισθοφόροι του Πριγκόζιν θα απειλήσουν τη χώρα και τους γείτονές της. «Οι Λευκορώσοι δεν καλωσορίζουν τον εγκληματία πολέμου Πριγκόζιν», δήλωσε στο Associated Press. «Αν η Βάγκνερ εγκαταστήσει στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός μας, θα αποτελέσει νέα απειλή για την κυριαρχία μας και τους γείτονές μας», είπε η Τιχανόφσκαγια.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις