Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Σπαρτιάτες στη Βουλή: Κόντρα Κασιμάτη με Ψαριανό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σπαρτιάτες στη Βουλή: Κόντρα Κασιμάτη με Ψαριανό

Σπαρτιάτες στη Βουλή: «Έχω επώνυμο, άντε μπράβο»

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε στον τηλεοπτικό αέρα, με αφορμή την είσοδο του κόμματος «Σπαρτιάτες» στη Βουλή. Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» τα ξίφη τους διασταύρωσαν ο Γρηγόρης Ψαριανός (ΝΔ), η Νίνα Κασιμάτη (ΣΥΡΙΖΑ) και η Ελένη Χρονοπούλου (ΠΑΣΟΚ) για το εκλογικό αποτέλεσμα και τους «Σπαρτιάτες» που είχαν τη στήριξη του καταδικασμένου χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη. Σχολιάζοντας την είσοδο των «Σπαρτιατών» στο Κοινοβούλιο, ο Γρηγόρης Ψαριανός ανέφερε αρχικά πως «είναι ένα δύσκολο περιστατικό, πολύ ξαφνικό, πολύ απότομο. Το κόμμα ως όνομα, ως ταμπέλα υπήρχε, όλα τα υπόλοιπα τώρα έχουν σχεδόν κριθεί και αναμένονται κάποιες εκτιμήσεις ή ερμηνείες από νομικούς και συνταγματολόγους με τις προσφυγές που ίσως γίνουν. Δεν είναι εύκολο να έχει μα έκβαση, όπως πολλοί περιμένουν, ότι μπορεί να βγει μία απόφαση που θα αποκλειστούν από τη Βουλήή ή θα ακυρωθούν οι εκλογές των 12 βουλευτών του. Νομίζω αυτό δεν μπορεί να γίνει, είναι δύσκολο».

Σε ερώτημα εάν αυτό το κόμμα έχει σχέση με τους χρυσαυγίτες, ο ίδιος απάντησε,

«Φυσικά και έχει, το είπε και ο πρόεδρός τους, ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης ήταν το καύσιμό τους, όλο αυτό είναι υποκινούμενο από στελέχη και από τον μηχανισμό της Χρυσής Αυγής, είναι απολύτως σίγουρο αλλά δεν ξέρουμε εάν μπορεί να αποδειχθεί ότι υπήρχε κρυμμένη ηγεσία του Ηλία Κασιδιάρη.

Είναι θέμα πολιτικής αντιμετώπισης. Καλό θα ήταν όλα αυτά να μένουν στο επίπεδο της πολιτικής αντιμετώπισης μέσα ή έξω από τη Βουλή και τα νομικά είναι ένα άλλο πράγμα. Προηγήθηκε η έγκριση του κόμματος από τον Άρειο Πάγο και μετά εκδηλώθηκε η πρόθεση του Κασιδιάρη ως ηγέτη, για να πει ότι “αυτό είναι το κόμμα που μας εκπροσωπεί και στηρίξτε το”. Πέρασε στους ψηφοφόρους που είναι περί της Χρυσής Αυγής και μπήκε με φόρα στη Βουλή μέσα σε 15 μέρες».

Κασιμάτη εναντίον ΝΔ

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη έστρεψε τα βέλη της κατά της Νέας Δημοκρατίας. «Είναι δυστυχές στην πολιτική, όταν προβλέπεις κάτι κακό, να επιβεβαιώνεσαι. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιωθήκαμε, δυστυχώς, ότι η ΝΔ με τους χειρισμούς που έκανε, με τις τροπολογίες, δεν κατάφερε να θέσει εκτός τους χρυσαυγίτες από τη Βουλή. Εμείς είχαμε πιο ξεκάθαρη πρόταση για το πώς θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Το ένα ζήτημα είναι το νομοθετικό, και το άλλο βέβαια είναι το πολιτικό. Εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ έχουμε να επαιρόμαστε ότι μετά τη δική μας διακυβέρνηση δεν υπήρξε ζήτηση δήθεν αντισυστημικών ακροδεξιών κομμάτων. Το 2019 μετά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ οι χρυσαυγίτες έμειναν εκτός Βουλής, με πολιτικό τρόπο, ούτε υπήρξε άνοδος ακροδεξιών άλλων κομμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κασιμάτη.

«Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι με ένα νεύμα μετά, αφού εξέλιπε το δικό του κόμμα ο Κασιδιάρης καταφέρνει να κατευθύνει τις ψήφους κάπου αλλού και μάλιστα σε ένα κόμμα όπου ο πρόεδρός του έχει καταγωγή από τη ΝΔ», τόνισε στη συνέχεια και πρόσθεσε πως «οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές δημιουργούν ζήτηση ακροδεξιών, δήθεν αντισυστημικών κομμάτων».

Χρονοπούλου: Δεν είναι επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ το ότι το 2019 δεν υπήρχε η Χρυσή Αυγή εντός Βουλής

Η Ελένη Χρονοπούλου από το ΠΑΣΟΚ απευθύνθηκε στην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Να υπενθυμίσω στην κ. Κασιμάτη ότι το γεγονός ότι το 2019 δεν υπήρχε η Χρυσή Αυγή εντός της Βουλής, αυτό δεν είναι μία επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι μια επιτυχία ότι οι αρχές έκαναν τη δουλειά τους, ότι είδε ο κόσμος ποια είναι η Χρυσή Αυγή και ότι πρόκειται για μία εγκληματική οργάνωση, και τι πρεσβεύει η Χρυσή Αυγή. Η ακροδεξιά δεν αφορά μόνο τη χώρα μας. Βλέπουμε ότι υπάρχουν ακροδεξιές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη, αυτό πατάει σε πολλές κρίσεις, προβλήματα και η Ευρώπη κάποια στιγμή πρέπει να αρχίζει να δρα διαφορετικά».

Σύμφωνα με την κ. Χρονοπούλου, «θα πρέπει να εξαντλήσουμε τα νομικά όρια και εργαλεία που έχουμε ώστε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο. Γι’ αυτόν τον λόγο και το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε προεκλογικά να εξαντλήσει όλα αυτά τα εργαλεία, κατέθεσε υπόμνημα, ψήφισε τις τροπολογίες έστω τελευταία στιγμή, παρόλο που η ΝΔ άφησε χώρο και επέτρεψε τα προηγούμενα χρόνια στον Κασιδιάρη να κάνει προεκλογική εκστρατεία. Στο παρά πέντε κάτι έπρεπε να γίνει, ορθώς το ΠΑΣΟΚ έβαλε πλάτη. Πέρα από τις κινήσεις που έκανε ο Άρειος Πάγος, δεν μπορούσε να γίνει κάτι παραπάνω σε εκείνο το στάδιο».

Κόντρα Ψαριανού – Κασιμάτη

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο Γρηγόρης Ψαριανός απευθύνθηκε στην Νίνα Κασιμάτη με το μικρό της όνομα: «Γιατί με διακόπτετε κυρία Νίνα;», είπε με την ίδια να του απαντά έντονα: «Έχω επώνυμο. Ψαριανέ σε παρακαλώ πάρα πολύ». «Είναι δυνατόν να ακούμε αυτό τον υποτιμητικό λόγο; Τι να αφήσω; Να λέει κυρία Νίνα; Ο Ψαριανός; Άντε μπράβο», συμπλήρωσε η Νίνα Κασιμάτη.

«Η Χρυσή Αυγή δεν είναι φασίστες, εμείς τους το αναγνωρίζουμε αυτό. Υπάρχουν και σε άλλα κόμματα φασίστες νεοναζί και σε άλλα κόμματα. Το θέμα είναι η πολιτική αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων», κατέληξε ο Γρηγόρης Ψαριανός.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις