Αριστερή στροφή στο Τορόντο με τη Σινοκαναδή Ολίβια Τσόου

ΚΟΣΜΟΣ

Αριστερή στροφή στο Τορόντο με τη Σινοκαναδή Ολίβια Τσόου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Ολίβια Τσόου: Η νέα δήμαρχος του Τορόντο υπόσχεται αριστερή στροφή.

27.06.2023 | 14:00

Έπειτα από περισσότερο από μια δεκαετία εξουσίας των συντηρητικών, η Σινοκαναδή Ολίβια Τσόου έγινε χθες, Δευτέρα 26/6, η νέα δήμαρχος του Τορόντο, της μεγαλύτερης πόλης του Καναδά, υποσχόμενη μια πιο αριστερή πολιτική. Όντας μόλις η τρίτη γυναίκα που θα αναλάβει τα καθήκοντα του δημάρχου της πόλης αυτής, η Τσόου είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα φορολογήσει περισσότερο τους πιο πλούσιους ιδιοκτήτες και θα υποστηρίξει τους ενοικιαστές, σε μια μεγαλούπολη στην οποία είναι πολύ έντονη η στεγαστική κρίση.

Στην ευχαριστήρια ομιλία που εκφώνησε χθες, Δευτέρα, το βράδυ, η νέα δήμαρχος επέμεινε ότι έχει «εντολή για αλλαγή» εκ μέρους των πολιτών. «Αν είχατε αμφιβολίες για το τι είναι δυνατό να κάνουμε μαζί, αν έχετε ήδη αμφισβητήσει την πίστη σας σε ένα καλύτερο μέλλον και σ’ αυτό που μπορούμε να κάνουμε ο ένας για τον άλλο, έχετε απόψε την απάντησή σας», δήλωσε απευθυνόμενη στους υποστηρικτές της μετά την ανακοίνωση της νίκης της.

Μετανάστης στον Καναδά

Η Ολίβια Τσόου γεννήθηκε στο Χονγκ Κονγκ και έφθασε στον Καναδά σε ηλικία 13 ετών. Εξελέγη στη δημαρχία της πόλης αυτής του ανατολικού Καναδά, η οποία αριθμεί 2,7 εκατομμύρια κατοίκους, σε μια περίοδο όπου οι τιμές των ενοικίων έχουν αυξηθεί πολύ, ενώ η πόλη αντιμετωπίζει μαζικό δημοσιονομικό έλλειμμα και προβλήματα δημόσιας ασφαλείας. Ο προηγούμενος δήμαρχος της οικονομικής πρωτεύουσας του Καναδά και δεύτερου οικονομικού κόμβου της Βόρειας Αμερικής είχε παραιτηθεί το Φεβρουάριου αφού είχε παραδεχθεί πως διατηρούσε εξωσυζυγική περιπέτεια με μια εργαζόμενη. Στις εκλογές αυτές πήραν μέρος 102 υποψήφιοι, αριθμός ρεκόρ.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο πρωθυπουργός του Οντάριο Νταγκ Φορντ, ο οποίος είχε υποστηρίξει για τη δημαρχία τον πρώην αρχηγό της αστυνομίας της πόλης Μαρκ Σόντερς, είχε ταχθεί κατηγορηματικά εναντίον της υποψηφιότητας της Ολίβια Τσόου, κάνοντας λόγο για μια μελλοντική «καταστροφή». Χθες, Δευτέρα, το βράδυ, αυτός ο τελευταίος την συνεχάρη ωστόσο για την εκλογή της. «Μολονότι δεν συμφωνούμε σε όλα, έχουμε και οι δύο τη βούληση να κάνουμε το Τορόντο ένα μέρος όπου οι επιχειρήσεις, οι οικογένειες και οι εργαζόμενοι να μπορούν να ευημερήσουν», ανέφερε σε μήνυμα το οποίο ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πρώην ομοσπονδιακή βουλευτής του αριστερού Νέου Δημοκρατικού Κόμματος (NPD), η Ολίβια Τσόου, 66 ετών, είχε διατελέσει επίσης δημοτική σύμβουλος στο Τορόντο.

Exit mobile version