Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

01

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ρωσία τώρα πραξικόπημα: Λήξη συναγερμού
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία τώρα πραξικόπημα: Λήξη συναγερμού

Ρωσία τώρα πραξικόπημα: Οι δυνάμεις της Βάγκνερ επιστρέφουν στις βάσεις τους

Λήξη συναγερμού φαίνεται πως σημαίνει στη Ρωσία, με τον Γιεβγκένι Πριγκόζιν να επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που αναπαρήχθησαν για αποκλιμάκωση στη Ρωσία μετά την «ανταρσία» που ξεκίνησε η Wagner. Σύμφωνα με όσα μετέδιδαν τα ρωσικά μέσα, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, σε συμφωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, επικοινώνησε με τον επικεφαλής της Wagner, Γιεβγένι Πριγκόζιν. Η υπηρεσία τύπου της λευκορωσικής προεδρίας αναφέρει πως υπάρχει ένα προσχέδιο για μια αποδεκτή λύση στην κατάσταση, με εγγυήσεις ασφαλείας για τους μαχητές της Wagner.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η λευκορωσική προεδρία και όπως μεταδίδει ο Guardian, «οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν καθόλη την ημέρα. Ως αποτέλεσμα υπήρξε συμφωνία αναφορικά με το μη αποδεκτό μιας αιματηρής σφαγής στην ρωσική επικράτεια». Λίγη ώρα αργότερα, ο Πριγκόζιν επιβεβαίωσε πως οι μαχητές επιστρέφουν στις βάσεις τους για να σταματήσει η αιματοχυσία.

Αναλυτικά η δήλωση της υπηρεσίας Τύπου της προεδρίας της Λευκορωσίας:

«Σήμερα το πρωί, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενημέρωσε τον Λευκορώσο ομόλογό του για την κατάσταση στη νότια Ρωσία με την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner. Οι αρχηγοί κρατών συμφώνησαν για κοινές ενέργειες. Κατά την περαιτέρω ανάπτυξη των συμφωνιών, ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, αφού διευκρίνισε επιπλέον την κατάσταση μέσω των δικών του καναλιών, σε συμφωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, είχε συνομιλίες με τον επικεφαλής της Wagner PMC Γεβγέν Πριγκόζιν.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ως αποτέλεσμα, ήρθαν σε συμφωνίες για το απαράδεκτο να εξαπολύσουν μια αιματηρή σφαγή στο έδαφος της Ρωσίας. Ο Γεβγέν Πριγκόζιν αποδέχτηκε την πρόταση του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο να σταματήσει η μετακίνηση των ενόπλων της εταιρείας Wagner στη Ρωσία και να λάβει περαιτέρω μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης. Αυτή τη στιγμή, στο τραπέζι υπάρχει μια απολύτως κερδοφόρα και αποδεκτή επιλογή για την επίλυση της κατάστασης, με εγγυήσεις ασφαλείας για τους μαχητές της Wagner PMC. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, επίσης σήμερα ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας πραγματοποίησε δύο συναντήσεις με το μπλοκ εξουσίας της χώρας για αυτήν την κατάσταση».

Γιατί κάνει πίσω ο Πριγκόζιν -Το μήνυμά του

Στο ηχητικό του μήνυμα ο Πριγκόζιν αναφέρει τα εξής: «Επρόκειτο να διαλύσουν την Wagner. Βγήκαμε στις 23 Ιουνίου σε μια Πορεία Δικαιοσύνης. Σε μία ημέρα, φτάσαμε περίπου 200 χλμ. μακριά από τη Μόσχα. Αυτήν τη στιγμή, δεν χύσαμε ούτε μια σταγόνα αίμα των μαχητών μας. Τώρα, η στιγμή ήρθε όπου το αίμα μπορεί να χυνόταν. Για αυτό, κατανοώντας την ευθύνη να χύσουμε ρωσικό αίμα σε κάποιο από τα σημεία, γυρίζουμε πίσω τα κομβόι μας και επιστρέφουμε στα στρατόπεδα σύμφωνα με το σχέδιο».

Άμεση ανάλυση από ΒΒC: Πώς ο Πριγκόζιν της Βάγκνερ από σύμμαχος έγινε επαναστάτης

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν το αποκαλεί «πορεία προς τη δικαιοσύνη» ο Βλαντιμίρ Πούτιν μιλά για «θανάσιμη απειλή» ενώ ένας ανώτερος Ρώσος διοικητής λέει ξεκάθαρα πως πρόκειται για «πραξικόπημα». Όπως και να το πούμε, ο αρχηγός της Βάγκνερ είναι έτοιμος για να ανατρέψει τη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας. Αυτό εξάλλου ήταν κάτι που είχε αρχίσει να φαίνεται εδώ και μήνες καθώς οι δημόσιες εσωτερικές διαμάχες μεταξύ του Πριγκόζιν και του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ήταν καθημερινές και είχαν να κάνουν με τον τρόπο διεξαγωγής του πολέμου στην Ουκρανία. Η Βάγκνερ είχε επανειλημμένα κατηγορήσει το υπουργείο ότι επίτηδες δεν προμήθευε την ομάδα μισθοφόρων με επαρκή πυρομαχικά.

 Ο Πριγκόζιν δεν σταματά να ασκεί όλο και πιο έντονη κριτική τόσο τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού όσο και στον αρχηγό του γενικού επιτελείου Βαλέρι Γερασίμοφ. Ο Πριγκόζιν ισχυρίζεται ότι το υπουργείο Άμυνας την Παρασκευή σκότωσε μισθοφόρους της Βάγκνερ σε στρατόπεδο. Η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά πως συνέβη κάτι τέτοιο και κάνει λόγο για «προβοκάτσια». Ουκρανοί στρατιώτες στο μέτωπο παρακολουθούν την απόπειρα πραξικοπήματος στη Ρωσία τρώγοντας ποπ κορν.

Πραξικόπημα ή κάτι άλλο;

Αν πρόκειται για απόπειρα πραξικοπήματος αναφέρει στην ανάλυσή του το BBC, τότε αυτό δεν γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο. Στα παραληρήματά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Πριγκόζιν έχει φροντίσει να μην επικρίνει τον πρόεδρο Πούτιν ή τη ρωσική κυβέρνηση. Πάντα τόνιζε ότι η διαμάχη του είναι με τη στρατιωτική ηγεσία και όχι με το Κρεμλίνο. Αλλά αυτό δεν παρηγορεί ιδιαίτερα τον πρόεδρο Πούτιν ο οποίος απευθυνόμενος προς το έθνος επιχείρησε να πείσει τους Ρώσους ότι εξακολουθεί να έχει τον έλεγχο. Πολίτες που βρίσκονται ανάμεσα στη Βάγκνερ και τον ρωσικό στρατό που πλησιάζει, παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους. Περικυκλώνουν τα οχήματα της Βάγκνερ, αναρτούν ρωσικές σημαίες και με κάθε τρόπο προσπαθούν να πείσουν τους δύο πλευρές να υποχωρήσουν ειρηνικά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Κρεμλίνο δεν θα επιχειρήσει να συνομιλήσει με τον Πριγκόζιν για να τον ηρεμήσει. Στην ομιλία του ο Πούτιν αναφέρθηκε σε «προδοσία» και «πισώπλατα μαχαιρώματα». Υποσχέθηκε ότι θα δώσει σκληρή απάντηση. Ο Ρώσος πρόεδρος είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έχει την υποστήριξη των ανώτερων Ρώσων διοικητών. Ορισμένοι έχουν ήδη καταδικάσει τις ενέργειες του Πριγκόζιν. Αυτός ο άνδρας με ένα ακορντεόν στα χέρια δείχνει την αντίστασή του παίζοντας και τραγουδώντας μπροστά από τα στρατιωτικά οχήματα της Βάγκνερ. Οι άνθρωποι συγκεντρώνονται για να υπερασπιστούν την πόλη τους με ειρηνικό τρόπο.

Πώς βλέπει ο ρωσικός στρατός τον Πριγκόζιν

Αυτό που ακόμα δεν έχει γίνει σαφές είναι πώς βλέπουν όλα όσα κάνει ο Πριγκόζιν οι κατώτερες τάξεις του στρατού. Σε ποιο βαθμό οι επικρίσεις του Πριγκόζιν προς τους στρατιωτικούς αρχηγούς βρήκαν απήχηση εκεί; Παρακολουθώντας τον Πούτιν να κάνει το τηλεοπτικό του διάγγελμα θυμηθήκαμε τη δραματική ομιλία που είχε εκφωνήσει πριν από 16 μήνες, όταν ανακοίνωσε την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Ήταν ένας πολύ διαφορετικός Βλαντιμίρ Πούτιν τότε. Φαινόταν εξαιρετικά σίγουρος για τη νίκη.

Αυτή ήταν μια επιχείρηση που οι ρωσικές αρχές ανέμεναν ότι θα τελείωνε σε λίγες ημέρες, το πολύ σε λίγες εβδομάδες. Αλλά δεν πήγε καθόλου σύμφωνα με το σχέδιο. Ο πόλεμος της Ρωσίας δεν οδήγησε μόνο σε θάνατο και καταστροφή την Ουκρανία αλλά προκάλεσε αστάθεια στο εσωτερικό της ίδιας της Ρωσίας. Και αυτό οδήγησε στα δραματικά γεγονότα που παρακολουθούμε τώρα με τον Πριγκόζιν και τους μαχητές του Βάγκνερ. Δημιουργεί άλλον έναν τεράστιο πονοκέφαλο για το Κρεμλίνο. Ο Πούτιν πια δεν πολεμάει μόνο την Ουκρανία αλλά βρίσκεται αντιμέτωπος με μια ανταρσία στο εσωτερικό της χώρας του.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις