Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Υποβρύχιο Titan νέα: Τεράστια επιχείρηση σε εξέλιξη
ΚΟΣΜΟΣ

Υποβρύχιο Titan νέα: Τεράστια επιχείρηση σε εξέλιξη

Υποβρύχιο Titan νέα: Έχει τελειώσει το οξυγόνο

O χρόνος που έδινε η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ για την εξάντληση των αποθεμάτων οξυγόνου στο υποβρύχιο που χάθηκε με προορισμό το ναυάγιο του Τιτανικού, θεωρητικά έληξε στις 14:08 ώρα Ελλάδος. Ωστόσο, όπως επεσήμαναν ειδικοί, οι προβλέψεις για τα αποθέματα του οξυγόνου βασίζονται σε «ανακριβείς εκτιμήσεις», καθώς πολλά εξαρτώνται από τη διαχείριση του οξυγόνου που έκαναν οι επιβαίνοντες, εφόσον βέβαια είναι ζωντανοί. Όπως μετέδωσε πριν από λίγο το CNN επικαλούμενο την αμερικανική Ακτοφυλακή, ένα τηλεχειριζόμενο βαθυσκάφος «έφθασε στον πυθμένα» του ωκεανού και έχει ήδη ξεκινήσει τις έρευνες για το υποβρύχιο.«Το καναδικό σκάφος Horizon Arctic ανέπτυξε ένα τηλεχειριζόμενο βαθυσκάφος, που έφθασε στον βυθό της θάλασσας και άρχισε την έρευνα για το αγνοούμενο υποβρύχιο», ανέφερε η Ακτοφυλακή.

Στη ζώνη ερεύνης για το υποβρύχιο «Τitan» βρίσκεται ήδη το γαλλικό ερευνητικό πλοίο L’ Atalante, που μεταφέρει το ρομπότ-βαθυσκάφος Victor 6000, όπως ανέφερε το γαλλικό κρατικό ινστιτούτο ωκεανογραφικής έρευνας Ifremer, που διαχειρίζεται το ρομπότ και μάλιστα το έχει ήδη ποντίσει, σύμφωνα με την αμερικανική Ακτοφυλακή. Το μη επανδρωμένο ρομποτικό βαθυσκάφος μπορεί να καταδυθεί σε πολύ μεγαλύτερο βάθος από οποιοδήποτε άλλο από αυτά που βρίσκονται τώρα στο σημείο στον Βόρειο Ατλαντικό και διαθέτει τηλεχειριζόμενους βραχίονες που έχουν τη δυνατότητα να κόψουν καλώδια ή να εκτελέσουν άλλους ελιγμούς για να απελευθερώσουν ένα εγκλωβισμένο σκάφος, είπε ο χειριστής του μηχανήματος.

Το ρομπότ χειρίζεται ένα πλήρωμα 25 ατόμων

«Το Victor δεν είναι ικανό να σηκώσει μόνο του το υποβρύχιο», δήλωσε ο Ολιβιέ Λεφόρ, επικεφαλής των ναυτικών επιχειρήσεων στο Ifremer. Όπως όμως είπε στο Reuters, το ρομπότ θα μπορούσε να βοηθήσει να αγκιστρωθεί το «Titan» σε ένα πλοίο που θα μπορεί να το ανασύρει στην επιφάνεια. «Το Victor είναι σε θέση να κάνει οπτική εξερεύνηση με όλο τον εξοπλισμό βίντεο που διαθέτει. Είναι επίσης εξοπλισμένο με βραχίονες χειρισμού που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την απομάκρυνση του υποβρυχίου, όπως κοπή καλωδίων ή πράγματα που θα το εμπόδιζαν στο κάτω μέρος», είπε. ο Ifremer έστειλε το πλοίο L’ Atalante με το ρομπότ του μετά από αίτημα του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Το ρομπότ χειρίζεται ένα πλήρωμα 25 ατόμων. «Μπορούμε να δουλεύουμε ασταμάτητα έως και 72 ώρες, δεν χρειάζεται να σταματήσουμε τη νύχτα», είπε ο Λεφόρ.

Και πρόσθεσε: «Δεν ξέρουμε τι έγινε. Οι θόρυβοι που ακούστηκαν μας δίνουν την ελπίδα ότι το υποβρύχιο βρίσκεται στον βυθό της θάλασσας και ότι οι άνθρωποι είναι ακόμα ζωντανοί, όμως και άλλα σενάρια είναι πιθανά. Ακόμα κι αν η ελπίδα είναι μικρή, θα πάμε μέχρι το τέλος».Όπως ανέφερε πριν από λίγο ο υποναύαρχος Τζον Γ. Μάουγκερ στην εκπομπή «Today» του ΝBC, το Λιμενικό Σώμα «θα συνεχίσει τις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης» όλη τη μέρα παρά τους φόβους ότι η παροχή οξυγόνου στο σκάφος τελειώνει. «Χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα και πληροφορίες για τη συνέχιση αυτών των ερευνών, εξακολουθώντας να διαπιστώνουμε, ιδιαίτερα σε περίπλοκες υποθέσεις, ότι η βούληση των ανθρώπων για ζωή πρέπει πραγματικά να λαμβάνεται υπόψη», είπε ο Μάουγκερ. Και πρόσθεσε ότι «οι ομάδες δούλευαν πολύ σκληρά όλη τη νύχτα» και ότι το ιατρικό προσωπικό μετακινήθηκε επίσης στη ζώνη ερευνών την Πέμπτη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις