Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Υποβρύχιο – Τιτανικός: «Χτυπάνε τα τοιχώματα του σκάφους με τις κούπες τους», εκτιμούν ειδικοί
ΚΟΣΜΟΣ

Υποβρύχιο – Τιτανικός: «Χτυπάνε τα τοιχώματα του σκάφους με τις κούπες τους», εκτιμούν ειδικοί

Υποβρύχιο - Τιτανικός: Τελειώνει ο χρόνος, λίγες οι ελπίδες

Ήχοι από χτυπήματα έχουν εντοπιστεί στην τεράστια έρευνα για το εξαφανισμένο υποβρύχιο στην περιοχή του ναυαγίου του Τιτανικού, καθώς οι φίλοι των επιβαινόντων φοβούνται ότι ο χρόνος για τους πέντε εγκλωβισμένους στο σκάφος τελειώνει και ενώ ο χρόνος πραγματικά κυλά αντίστροφα πριν εξαντληθεί το οξυγόνο, κάτι που υπολογίζεται να γίνει αύριο. Ο «Τιτάνας», όπως λέγεται το εν λόγω υποβρύχιο, έχασε την επικοινωνία του με τον υποστηρικτικό πλοίο την Κυριακή, ενώ βρισκόταν περίπου 435 μίλια νότια του Σεντ Τζονς της Νέας Γης κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού προς το ναυάγιο του Τιτανικού στα ανοικτά των ακτών του Καναδά. Στο σκάφος επιβαίνουν πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων και ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Χάμις Χάρντινγκ και την Τρίτη η αμερικανική ακτοφυλακή εκτίμησε ότι το σκάφος OceanGate Expeditions μήκους 6 μέτρων είχε μόλις 40 ώρες οξυγόνου.

Ο Shahzada Dawood, δισεκατομμυριούχος, ένας από τους πλουσιότερους άνδρες του Πακιστάν, ο γιος του Suleman, 19 ετών, ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της OceanGate Stockton Rush και ο Γάλλος πιλότος του υποβρύχιου σκάφους Paul-Henry Nargeolet, είναι επίσης εγκλωβισμένοι στο σκάφος βαθέων υδάτων. Κατά τις εκτιμήσεις των ειδικών, αυτό που ζουν όλοι τους είναι κάτι το εφιαλτικό, που ξεφεύγει από τα όρια αυτού μπορεί να φανταστεί κανείς. Η ανακάλυψη των θορύβων πυροδότησε νέες ελπίδες ότι οι επιβάτες είναι ακόμη ζωντανοί και ότι θα μπορούσαν να χτυπούν το τοιχώματα του σκάφους ώστε να μπορούν να εντοπιστούν στο σόναρ – ενδεχομένως με κύπελλα. Αλλά στα 12.500 πόδια -σχεδόν δυόμισι μίλια- κάτω από την επιφάνεια, και με πιθανώς μόνο δύο σκάφη στη Γη ικανά να τους διασώσουν, ο χρόνος για να βρεθεί το υποβρύχιο τελειώνει.

Σπαρακτικές εκκλήσεις φίλων των επιβαινόντων στο υποβρύχιο που χάθηκε στον Τιτανικό

Σε μια σπαρακτική έκκληση σήμερα, ένας από τους στενούς φίλους του Χάρντινγκ, η Jannicke Mikkelsen, προειδοποίησε ότι «χάνουμε χρόνο». Η φίλη του μεγιστάνα δήλωσε σήμερα το πρωί στην εκπομπή Today του BBC Radio 4: «Είμαι αγχωμένη. Έχω αηδιάσει από τα νεύρα μου. Είμαι τρομοκρατημένη, είμαι αγχωμένη. Δεν μπορώ να κοιμηθώ αυτή τη στιγμή. Απλώς ελπίζω για καλά νέα. Κάθε δευτερόλεπτο, κάθε λεπτό μοιάζει με ώρες». Ο συνταγματάρχης Terry Virts, ένας άλλος φίλος που αποκάλεσε τον Χάρντιγκ «την πεμπτουσία του Βρετανού εξερευνητή», τόνισε επίσης ότι «ο χρόνος τρέχει» για να βρεθούν οι πέντε επιβαίνοντες. Εν τω μεταξύ, ο απόστρατος αντιναύαρχος του βρετανικού ναυτικού Chris Parry δήλωσε στο LBC ότι οι ελπίδες να βρεθεί το αγνοούμενο βαθυσκάφος χωρίς «σήμα εκπομπής» στον χρόνο που απομένει, είναι κάτι το «αδύνατο».

Ο ναύαρχος Parry δήλωσε: «Φοβάμαι ότι οι πιθανότητες είναι ελάχιστες. Προφανώς, θέλουμε να παραμείνουμε αισιόδοξοι, αλλά υπάρχουν δύο προβλήματα εδώ – το ένα είναι να βρεθεί το υποβρύχιο και το δεύτερο είναι πώς στο καλό θα το βγάλεις από τον βυθό. Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ και δεν νομίζω ότι κανείς έχει ιδέες για το πώς να το κάνει αυτή τη στιγμή».

Τι συνέβη με τους θορύβους από τον βυθό

Καναδικά σόναρ έπιασαν θορύβους ανά 30 λεπτά στην περιοχή όπου εξαφανίστηκε το υποβρύχιο. Το περιστατικό κατεγράφη σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ανταλλάχθηκαν με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και τα οποία είδε το Rolling Stone, αλλά δεν ήταν σαφές πότε συνέβη αυτό, πότε δηλαδή καταγράφηκαν οι ήχοι. Οι αξιωματούχοι της ακτοφυλακής επιβεβαίωσαν ότι οι υποβρύχιοι θόρυβοι κατεγράφησαν από ένα καναδικό αεροσκάφος και οι επιχειρήσεις «μεταφέρθηκαν» σε άλλο σημείο για να προσδιοριστεί η προέλευση των ήχων. Πάντως, οι μέχρι τώρα έρευνες δεν έχουν φέρει αποτελέσματα και δεν έχει εντοπιστεί το υποβρύχιο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις