Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κακοποίηση ζώων – Ινδονησία: Βασάνιζαν live μαϊμουδάκια
ΚΟΣΜΟΣ

Κακοποίηση ζώων – Ινδονησία: Βασάνιζαν live μαϊμουδάκια

Κακοποίηση ζώων - Ινδονησία: Ινδονήσιοι λάμβαναν «αρρωστημένες» παραγγελίες

Τη δράση ενός αδίστακτου παγκόσμιου κυκλώματος, το οποίο βασάνιζε μικρές μαϊμούδες από την Ινδονησία μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες, αποκάλυψε έρευνα που πραγματοποιήσε για μεγάλο χρονικό διάσημα το BBC. Στο πλαίσιο της έρευνας, εντοπίστηκαν εκατοντάδες «πελάτες» του κυκλώματος σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού, οι οποίοι πλήρωναν Ινδονήσιους για να βασανίζουν και να σκοτώνουν μικρές μαϊμούδες – μακάκους, καταγράφοντας σε βίντεο τις αποτρόπαιες πράξεις τους. Το κύκλωμα βασανιστηρίων των συγκεκριμένων ζώων ξεκίνησε να «ανεβάζει» τα βίντεο στο YouTube, πριν μεταφέρει το υλικό του σε ιδιωτικές ομάδες στην κρυπτογραφημένη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων, Telegram.

Αστυνομικές δυνάμεις σε διάφορες χώρες έχουν ξεκινήσει τις έρευνες για τον εντοπισμό των «πελατών» και, σύμφωνα με το BBC, έχουν ήδη γίνει αρκετές συλλήψεις. Στη διάρκεια της έρευνας του BBC, δημοσιογράφοι του μέσου επισκέφτηκαν μυστικά σε μία από τις κύριες ομάδες βασανιστηρίων στο Telegram, όπου εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώνονταν για να βρουν ιδέες για ακραία βασανιστήρια και να αναθέσουν σε ανθρώπους στην Ινδονησία και σε άλλες ασιατικές χώρες να τα εκτελέσουν. Στόχος των σαδιστών ήταν να δημιουργήσουν «ταινίες κατά παραγγελία» στις οποίες τα μαϊμουδάκια κακοποιούνταν, βασανίζονταν και, μερικές φορές στη συνέχεια, οδηγούνταν στον θάνατο.

Τουλάχιστον 20 άτομα συνελήφθησαν

Το BBC εντόπισε τόσο τους βασανιστές στην Ινδονησία, όσο και τους διανομείς και τους αγοραστές στις ΗΠΑ. Μέχρι σήμερα, τουλάχιστον 20 άτομα συνελήφθησαν και ερευνώνται σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων τριών γυναικών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες συνελήφθησαν από την αστυνομία πέρυσι και αφέθηκαν ελεύθερες υπό όρους, και ενός άνδρα στην πολιτεία Όρεγκον των ΗΠΑ, στον οποίο απαγγέλθηκαν κατηγορίες την περασμένη εβδομάδα. Ειδικός πράκτορας, ο οποίος ηγείται της έρευνας του DHS (υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας) των ΗΠΑ, δήλωσε ότι όλοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν «βαθιά σοκαρισμένοι από τη φύση των φερόμενων εγκλημάτων». Η αστυνομία στην Ινδονησία συνέλαβε δύο υπόπτους για βασανιστήρια οι οποίοι καταδικάστηκαν σε φυλάκιση οκτώ μηνών και τριών ετών αντίστοιχα.

Τα βίντεο με βασανιστήρια πιθήκων εξακολουθούν να είναι εύκολα προσβάσιμα στο Telegram και στο Facebook, όπου το BBC βρήκε πρόσφατα δεκάδες ομάδες, ορισμένες με περισσότερα από 1.000 μέλη, οι οποίες μοιράζονται ακραίο περιεχόμενο. Σε δήλωσή του για τη συγκεκριμένη υπόθεση, το YouTube ανέφερε στο BBC ότι η κακοποίηση ζώων δεν έχει «καμία θέση» στην πλατφόρμα του και ότι «εργάζεται σκληρά για να αφαιρέσει γρήγορα το παραβατικό περιεχόμενο». «Μόνο φέτος, έχουμε αφαιρέσει εκατοντάδες χιλιάδες βίντεο και έχουμε τερματίσει χιλιάδες κανάλια για παραβίαση των πολιτικών μας για βίαια και γραφικά περιεχόμενα», ανέφερε η δήλωση. Η Telegram δήλωσε, από την πλευρά της, ότι «δεσμεύεται να προστατεύει την ιδιωτική ζωή των χρηστών και τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η ελευθερία του λόγου», προσθέτοντας ότι οι συντονιστές της «δεν μπορούν να περιπολούν προληπτικά σε ιδιωτικές ομάδες».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις