Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Πύλος μετανάστες: “Το σκάφος ήταν πλωτό νεκροταφείο”
ΕΛΛΑΔΑ

Πύλος μετανάστες: “Το σκάφος ήταν πλωτό νεκροταφείο”

Πύλος μετανάστες: "Οι διακινητές συνήθως τους βάζουν σε τέτοια παλιά σκάφη γιατί δεν τα χρειάζονται"

Φως στα αίτια της ναυτικής τραγωδίας στην Πύλο επιχείρησε να δώσει ο ναύαρχος ε.α. του λιμενικού σώματος και διεθνής πραγματογνώμονας, Νίκος Σπανός, ο οποίος δήλωσε ότι οφείλεται στην παλαιότητα του σκάφους το οποίο το χαρακτήρισε «πλωτό νεκροταφείο». Όσον αφορά τον επιχειρησιακό σχεδιασμό ανέφερε ότι πρέπει να γίνει ένα restart γιατί οι ανάγκες είναι μεγάλες και τα ναυαγοσωστικά σκάφη δεν επαρκούν. «Είναι μια κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη. Όντως πρόκειται για ένα σάπιο πλοίο, ένα πλωτό νεκροταφείο στην κυριολεξία, ένα σκάφος που δεν είχε καθόλου πιστοποιητικά και έσυρε στον θάνατο στον υγρό τάφο δεν ξέρω πόσους ανθρώπους. Πραγματικά ποτέ δεν θα μάθουμε πόσοι έχασαν τη ζωή τους» δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Οι διακινητές συνήθως τους βάζουν σε τέτοια παλιά σκάφη γιατί δεν τα χρειάζονται. Δεν αξίζουν άλλωστε. Για σκραπ πηγαίνουν και μεταφέρουν αθώους ανθρώπους» συμπλήρωσε ο κ. Σπανός. Εξηγώντας γιατί τα γυναικόπαιδα ήταν κλειδωμένα στο αμπάρι του πλοίου εξήγησε ότι αυτή είναι μια πρακτική που συνηθίζεται να γίνεται από τους διακινητές μεταναστών, οι οποίοι τους κρατούν φυλακισμένους μέχρι να φτάσουν στο προορισμό τους.

 

«Σκόπιμα από τους διακινητές προκλήθηκε η κλίση που οδήγησε στη βύθιση του σκάφους»

Ο κ. Σπανός εκτίμησε ότι η κλίση που οδήγησε στη βύθισή του και στον υγρό τάφο τόσων μεταναστών προκλήθηκε σκόπιμα από τους διακινητές. «Είναι μια κατάσταση πάρα πολύ τραγική, ένας ένας θάνατος πάρα πολύ σκληρός», τόνισε ο ναύαρχος ε.α. του λιμενικού σώματος. «Πρέπει να γίνει ένα restart σε όλο τον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό», πρόσθεσε με αφορμή το ναυάγιο με τους δεκάδες νεκρούς και τους εκατοντάδες αγνοουμένους που χάθηκαν στη θάλασσα παρουσία διεθνής επιτήρησης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις