Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μπερλουσκόνι – Μέρκελ: Η αδιανόητη στιγμή που την παρατάει για να μιλήσει στο τηλέφωνο
ΚΟΣΜΟΣ

Μπερλουσκόνι – Μέρκελ: Η αδιανόητη στιγμή που την παρατάει για να μιλήσει στο τηλέφωνο

Μπερλουσκόνι - Μέρκελ: Η επίσημη αιτιολογία για το «στήσιμο»

Μια ατυχή στιγμή με την τότε Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ είχε στο παρελθόν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, φέρνοντάς την σε δύσκολη θέση. Με αφορμή το θάνατο του 86χρονου Σίλβιο Μπερλουσκόνι, του τετράκις πρωθυπουργού της Ιταλίας και δισεκατομμυριούχου μεγιστάνα των ΜΜΕ, έρχεται ξανά στο φως μια γκάφα του από το 2009. Πρωταγωνιστής ήταν φυσικά ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον οποίο ανέμενε η Άνγκελα Μέρκελ στο Κελ της Γερμανίας για τη δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ και πριν από έναν συμβολικό περίπατο στη γέφυρα Europa που συνδέει την Γερμανία με τη Γαλλία, στον ποταμό Ρήνο.

Η τότε καγκελάριος της Γερμανίας υποδεχόταν τους επικεφαλής των κρατών για τη Σύνοδο Κορυφής, όταν έφτασε με τη λιμουζίνα του ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Βγαίνοντας όμως από το αυτοκίνητο και ενώ η Άνγκελα Μέρκελ τον περίμενε για να τον χαιρετήσει και για την τυπική φωτογραφία, ο Ιταλός τότε πρωθυπουργός μιλούσε στο τηλέφωνο, και έκανε νόημα στην Γερμανίδα καγκελάριο, θέλοντας να της εξηγήσει γιατί δεν προχωρούσε μαζί με τους άλλους ηγέτες του ΝΑΤΟ.

Πώς αντέδρασε η Άνγκελα Μέρκελ

Η αρχική αντίδραση της Μέρκελ ήταν να χαμογελάσει αμήχανα, όπως έκαναν και οι δημοσιογράφοι και οι φωτογράφοι που ήταν έτοιμοι να απαθανατίσουν τη σκηνή, ωστόσο στη συνέχεια, φάνηκε ο εκνευρισμός της. Ο Μπερλουσκόνι συνέχιζε απτόητος το τηλεφώνημά του, γυρίζοντας μάλιστα την πλάτη στην Άνγκελα Μέρκελ και κοιτάζοντας προς τον ποταμό, ώσπου άρχισαν να καταφθάνουν οι λοιποί ηγέτες, τους οποίους και υποδέχτηκε η Γερμανίδα καγκελάριος με ένα παγωμένο χαμόγελο. Στο τέλος, η Μέρκελ αποφάσισε να μπει στο εσωτερικό αφήνοντας τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να μιλά στο τηλέφωνο.

Η επίσημη αιτιολογία για το «στήσιμο»

Αργότερα, κυβερνητικές πηγές διέρρευσαν στον Τύπο πως ο Ιταλός πρωθυπουργός συνομιλούσε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τγια το ποιος θα έπρεπε να γίνει νέος αρχηγός του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με αξιωματούχο της ιταλικής κυβέρνησης, ο Μπερλουσκόνι προσπαθούσε να πείσει τον Ερντογάν να αποδεχθεί τον πρωθυπουργό της Δανίας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν ως νέο επικεφαλής της συμμαχίας των 28. Μάλιστα, όπως είπαν, ο Μπερλουσκόνι έκανε μια προσπάθεια της «τελευταίας στιγμής» να πείσει τον Ερντογάν να ανατρέψει την αντίρρηση της Τουρκίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις