Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

06

Δεκεμβρίου 2023

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Εξαφανίσεις παιδιών στην Ελλάδα – πανδημία: Αύξηση των Amber Alerts
ΕΛΛΑΔΑ

Εξαφανίσεις παιδιών στην Ελλάδα – πανδημία: Αύξηση των Amber Alerts

Εξαφανίσεις παιδιών στην Ελλάδα - πανδημία: Από τα οκτώ Amber Alerts που είχαμε σε ετήσια βάση αυξήθηκαν στα 18»

Αύξηση στις εξαφανίσεις ανηλίκων- κυρίως εφήβων κοριτσιών- σημειώθηκε μετά το 2020 και συγκεκριμένα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του έργου INTERSYC II που παρουσιάστηκαν από τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο συνέδριο «Ολοκληρωμένες Χωρικές Συνέργειες για την Υγεία και την Προστασία των Παιδιών ΙΙ – INTERSYC ΙΙ», που διεξήχθη, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη.

«Από την πανδημία και μετά υπήρχε μεγάλη αύξηση στα Amber Alerts. Από τα οκτώ που είχαμε σε ετήσια βάση αυξήθηκαν στα 18», ανέφερε ο πρόεδρος του Οργανισμού Κώστας Γιαννόπουλος και πρόσθεσε: «Είναι πολύ σημαντική η ενδυνάμωση της κοινωνίας και της ελληνικής και ευρωπαΐκής οικογένειας για θέματα που ταλανίζουν τα παιδιά, όπως είναι η υγεία, η κοινωνική φροντίδα, οι εξαφανίσεις και η παράνομη διακίνηση. Ένα φαινόμενο το οποίο έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις ειδικότερα μετά την πανδημία, όπου άφησε πίσω όλη αυτή τη φρίκη. Στην Ελλάδα έχουμε σχεδόν κάθε μέρα μια εκδήλωση αυτοκτονικού ιδεασμού».

Χαμόγελο για εξαφανίσεις ανηλίκων

Όπως επισήμανε ο ψυχολόγος στο «Χαμόγελο του Παιδιού» Χρήστος Σωζόπουλος, «για το 2022 δηλώθηκαν περίπου 101 εξαφανίσεις παιδιών και 199 ενήλικων. Γενικότερα υπήρξε αύξηση των περιστατικών μετά την πανδημία. Αυτή τη στιγμή έχουμε τα στατιστικά του τετραμήνου για το 2023 και ήδη έχουμε 71 εξαφανίσεις παιδιών, ηλικιακά κυρίως στην εφηβεία, από φυγή για διάφορους λόγους, όπως ενδοοικογενειακή βία, βία στο σχολείο αλλά και από διαδικτυακό εκφοβισμό που έχει αυξηθεί από το 2020 και κυρίως αφορά σε κορίτσια ηλικίας 13 έως 18 ετών. Η κυρίαρχη εικόνα στις εξαφανίσεις είναι η εικόνα μιας έφηβης. Στις μικρότερες ηλικίες είναι κυρίως αγόρια, των οποίων τα ίχνη χάνονται από έλλειψη προσανατολισμού, έλλειψη προσοχής των γονιών ή των συγγενών και γονική αρπαγή, που είναι σπάνια στην Ελλάδα».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις