Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αγιά Σοφιά – Ερντογάν: Προκλητική φιέστα ανήμερα της Άλωσης
ΚΟΣΜΟΣ

Αγιά Σοφιά – Ερντογάν: Προκλητική φιέστα ανήμερα της Άλωσης

Αγιά Σοφιά - Ερντογάν: Υποστηρικτές του Ερντογάν πανηγυρίζουν μέσα στην Αγία Σοφία

Ο ακλόνητος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε την Κυριακή τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στην Τουρκία, μετά τις οποίες παραμένει κυρίαρχος της χώρας για άλλα πέντε χρόνια. Ο «σουλτάνος» εξασφάλισε την τρίτη του στον προεδρικό θώκο της Τουρκίας πετυχαίνοντας χθες βράδυ πανηγυρική νίκη στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με 52,16% έναντι 47,84% του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με την ενσωμάτωση να βρίσκεται στο 99,85%. Ο 74χρονος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έχασε το στοίχημα της αλλαγής, της ειρήνης και της δημοκρατίας που υποσχόταν.

Ο Ερντογάν αναμένεται σήμερα το πρωί στην Αγία Σοφία, μετά τον θρίαμβο στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, ανήμερα της θλιβερής επετείου της Άλωσης της Πόλης. Να σημειωθεί ότι χθες, υποστηρικτές του «σουλτάνου» πανηγύριζαν τη νίκη στης εκλογές, μέσα στην Αγία Σοφία. Με μια μεγάλη φιέστα αναμένεται η σημερινή προσευχή του Τούρκου προέδρου στην Αγία Σοφία, όπου ο «σουλτάνος» θα παρουσιαστεί ως νέος Πορθητής. Άλλωστε επί των ημερών του ο Ερντογάν επαναλειτούργησε την Αγία Σοφία ως μουσουλμανικό τέμενος. Πιστοί βρίσκονται ήδη στην Αγία Σοφία για την πρωινή προσευχή, με σκοπό να τιμήσουν την επέτειο της Άλωσης και να πανηγυρίσουν την επανεκλογή του «σουλτάνου».

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε πει άλλωστε την περασμένη Παρασκευή στους υποστηρικτές του να συμμετάσχουν μαζικά στις επαναληπτικές εκλογές, επειδή «η 29η Μαΐου είναι μια από τις σημαντικότερες νίκες της ιστορίας μας με την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης».

Η πρώτη απειλή από τον Κιλιτσντάρογλου μέχρι τον θρίαμβο της επανεκλογής

Ο δρόμος προς τη νίκη για τον Ερντογάν δεν ήταν χτισμένος με ροδοπέταλα καθώς μετά από 20 χρόνια στην εξουσία, απειλήθηκε για πρώτη φορά από τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Παρά τη στήριξη που είχε από τα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης ο Κιλιτσντάρογλου έχασε μοναδική ευκαιρία να ανατρέψει τον «σουλτάνο». Ο πρώτος γύρος των εκλογών στην Τουρκία ήταν ντέρμπι αλλά στον δεύτερο ο Ερντογάν έκανε περίπατο. «Σήμερα νίκησε η Τουρκία. Σήμερα νίκησαν οι 85 εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες. Θα είμαστε μαζί ως το θάνατο», είπε χθες στη νικητήρια ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη. Στην αντίπερα όχθη, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ξεκαθάρισε ότι δεν θα παραιτηθεί, τονίζοντας ότι «ζήσαμε την πιο άδικη διαδικασία των τελευταίων ετών. Δεν θα δαμάσει την βούλησή μας ένας ολιγάρχης».

Νικητής στις μεγάλες πόλεις ο Κιλιτσντάρογλου, στις σεισμόπληκτες ο Ερντογάν

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου νίκησε σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη, ενώ στις σεισμόπληκτες επικράτησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως έγινε και στον πρώτο γύρο της 14ης Μαΐου. Στην Άγκυρα, ο Κιλιτσντάρογλου πήρε 51,2% και ο Ερντογάν 48,8%. Στην Κωνσταντινούπολη, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης συγκεντρώνει 51,8% και ο πρόεδρος της Τουρκίας 48,2%. Νικητής στη Σμύρνη αναδείχθηκε -όπως αναμενόταν- ο Κιλιτσντάρογλου έχοντας 67,1%, με τον Ερντογάν να φτάνει το 32,9%.

Στις σεισμόπληκτες περιοχές, με εξαίρεση το Χατάι (νίκησε οριακά ο Κιλιτσντάρογλου με 50,1% έναντι 49,9% του Ερντογάν), η υπεροχή του «σουλτάνου» ήταν συντριπτική. Στο Καρχαμανμαράς, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήρε το 75,8% των ψήφων με τον Κιλιτσντάρογλου να έχει μόλις 24,2% και στο Γκαζιάντεπ συγκέντρωσε 62,7% έναντι 37,3% του αντιπάλου του.

Κωνσταντινούπολη: Λαοθάλασσα με κόκκινες σημαίες

Καθώς στεκόταν πάνω σε ένα λεωφορείο μπροστά από το σπίτι του στην Κωνσταντινούπολη, στην ασιατική όχθη του Βοσπόρου, ο 69χρονος αρχηγός του κράτους, που κυβερνά τα τελευταία 20 χρόνια την Τουρκία, απηύθυνε την ομιλία του μπροστά σε μια θάλασσα από κόκκινες σημαίες που κρατούσε ένα ενθουσιώδες πλήθος. «Το έθνος μας μάς εμπιστεύτηκε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας για τα επόμενα πέντε χρόνια», δήλωσε, στο τέλος μιας ψηφοφορίας που τον ανάγκασε για πρώτη φορά να πάει σε δεύτερο γύρο. Αυθόρμητες συγκεντρώσεις σχηματίστηκαν παντού στις πόλεις όπου θριάμβευσε ο Ερντογάν, κυρίως στην καρδιά της Ανατολίας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε θριαμβευτική ομιλία μπροστά σε χιλιάδες υποστηρικτές του και έξω από το Λευκό Παλάτι στην Άγκυρα, μετά τη νίκη στις προεδρικές εκλογές. Ο Ερντογάν δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα λέγοντας ότι ο λαός μας εξέφρασε την απόφασή του για έναν νέο αιώνα, λίγες ώρες μετά την αποθέωσή που γνώρισε στην Κωνσταντινούπολη. Ούτε η επιθυμία για αλλαγή και άνοιγμα μέρους του εκλογικού σώματος, ούτε ο μεγάλος πληθωρισμός στην Τουρκία, ούτε οι περιορισμοί στις ελευθερίες και οι υπερξουσίες μιας προεδρίας που έστειλε δεκάδες χιλιάδες μέλη της αντιπολίτευσης στη φυλακή ή στην εξορία, δεν επηρέασαν την επιθυμία για ασφάλεια και σταθερότητα που είχε ήδη εκφραστεί στον πρώτο γύρο των εκλογών.

Τουρκία Εκλογές: Οι 50.000 νεκροί από τον σεισμό δεν λύγισαν τον Ερντογάν

Ούτε καν οι συνέπειες του φοβερού σεισμού του Φεβρουαρίου (τουλάχιστον 50.000 νεκροί και 3 εκατομμύρια εκτοπισμένοι) σε έντεκα επαρχίες του νότου της χώρας, οι οποίες υποστήριξαν σε μεγάλο βαθμό στις εκλογές τον Ερντογάν. Το κόμμα του προέδρου Ερντογάν, το ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), πάνω στο οποίο έχτισε την άνοδό του στο υπέρτατο αξίωμα της χώρας του, έχασε έδρες στο κοινοβούλιο αλλά διατηρεί την πλειοψηφία του με τους συμμάχους του.

Η «επιστροφή της άνοιξης» που έταζε ο Κιλιτσντάρογλου δεν ήρθε ποτέ

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, από την πλευρά του, γνώρισε μια ακόμη ήττα, παρά την εκστρατεία του που υποσχόταν την «επιστροφή της άνοιξης». Καθώς θεωρείτο από πολλούς, συμπεριλαμβανομένης της αντιπολίτευσης, ένας βαρετός υποψήφιος, χωρίς χάρισμα, ο Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος ηγήθηκε ενός συνασπισμού έξι κομμάτων, είχε καταλήξει να επιβάλλει το στίγμα του και να αποκαλείται “δημοκράτης παππούς”. Όμως δεν μπόρεσε να επιβάλει την οικονομία ή την κρίση στην προεκλογική συζήτηση. Ο ίδιος δήλωσε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του και «βαθύτατα λυπημένος» για τις δυσκολίες που περιμένουν τη χώρα του. «Είναι ο σωστός άνθρωπος. Περιμένω από τον Ερντογάν να συνεχίσει να φέρνει καλά πράγματα στη χώρα και πρώτα απ’ όλα την ανάκαμψη της οικονομίας», δήλωσε η 17χρονη Νίσα Σιβασλίογλου, πηγαίνοντας προς το τεράστιο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, όπου αναμενόταν ο νικητής των εκλογών αργά τη νύχτα.

Τουρκία Εκλογές: Πού ψήφισαν οι δύο αντίπαλοι

Ο Ερντογάν ψήφισε το μεσημέρι στη συνοικία Ουσκουντάρ της Κωνσταντινούπολης: ένα χαρούμενο πλήθος τον περίμενε εκεί, στο οποίο οι σωματοφύλακες μοίραζαν παιχνίδια ενώ ο πρόεδρος έριξε μερικά χαρτονομίσματα στα παιδιά. Σχεδόν ταυτόχρονα, χαμογελαστός παρά τις δυσμενείς προβλέψεις, ο Κιλιτσντάρογλου ψήφισε στην Άγκυρα, ενθαρρύνοντας τους συμπολίτες του να ψηφίσουν «για να απαλλαγούμε από μια αυταρχική κυβέρνηση». Το στρατόπεδο του Ερντογάν δεν σταμάτησε να χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» την αντιπολίτευση υπό την ηγεσία του Κιλιτσντάρογλου λόγω της υποστήριξης που είχε από τους ηγέτες του φιλοκουρδικού κόμματος HDP. Οι πολίτες που ρωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο στις ουρές των εκλογικών τμημάτων δήλωναν την πόλωση στη χώρα έπειτα από αυτές τις εβδομάδες προεκλογικής εκστρατείας.

Δύσκολη εκστρατεία: Πολλαπλασίασε τις συγκεντρώσεις ο Ερντογάν -Μάχη μέσω Twitter οΚιλιτσντάρογλου

Στην Άγκυρα, ο Μεχμέτ Εμίν Αγιάζ, ένας 64χρονος επιχειρηματίας, θεωρούσε “σημαντικό να διατηρηθούν τα κεκτημένα των τελευταίων είκοσι ετών στην Τουρκία” επί διακυβέρνησης Ερντογάν. Από την άλλη, η Αϊσέν Γκιουντάι, μια 61χρονη συνταξιούχος, ήθελε αυτές τις εκλογές να ήταν ένα “δημοψήφισμα” κατά του προέδρου και επέλεξε τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Χωρίς πρόσβαση στα μεγάλα μέσα ενημέρωσης και κυρίως στα επίσημα τηλεοπτικά δίκτυα, ο Κιλιτσντάρογλου έδωσε μάχη στο Twitter όταν οι υποστηρικτές του προσπαθούσαν να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους πηγαίνοντας πόρτα-πόρτα στις μεγάλες πόλεις.

Απέναντι σε αυτόν τον διακριτικό αλεβίτη — έναν κλάδο του Ισλάμ που θεωρείται αιρετικός από τους αυστηρούς σουνίτες — ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πολλαπλασίασε τις συγκεντρώσεις, βασιζόμενος στη μεταμόρφωση της χώρας όπως έλεγε, μετά την άνοδό του στον πρωθυπουργικό θώκο το 2003. Ο Ερντογάν επανεκλέγεται δέκα χρόνια μετά την έναρξη των μεγάλων διαδηλώσεων του “Γκεζί” που είχαν εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα και είχαν κατασταλεί βίαια.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις