Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης: Σταθερή κυβέρνηση και όχι αστάθεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Σταθερή κυβέρνηση και όχι αστάθεια

«Στον χώρο πέραν της Νέας Δημοκρατίας επικρατεί μία σύγχυση, που παίρνει συχνά μορφές γελοιότητας, αλλά και κινδύνων για την επόμενη μέρα»

Του Γιώργου Αυτιά 

«Η κυβέρνηση ανοχής είναι συνταγή αστάθειας και παραλυσίας, που στις συνθήκες αυτές οδηγεί σε καταστροφή. Οι κινήσεις μου θα συμβαδίσουν με τις προβλέψεις του Συντάγματος. Θα παραλάβω κανονικά την εντολή -εκτιμούμε ότι θα είμαστε πρώτοι- την οποία θα μου έχει εμπιστευτεί ουσιαστικά ο ελληνικός λαός. Τα υπόλοιπα αφήστε να τα δούμε μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. «Μετά τις εκλογές δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι η Τουρκία δεν θα επανέλθει στη λογική της “γαλάζιας πατρίδας”, η οποία επί της ουσίας αμφισβητεί ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Και με αυτούς τους τελείως προκλητικούς κι απαράδεκτους, γελοίους χάρτες, αμφισβητεί ευθέως την ελληνική κυριαρχία. Αυτό δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αποδεκτό από την Ελλάδα. Αν η Τουρκία επιθυμεί όντως την προσέγγιση, πρέπει να δείξει συνέχεια και συνέπεια ώστε μετά τις εκλογές, αν μπορούμε, να πιάσουμε ξανά το νήμα έχοντας γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο».

Σήμερα έχουμε την πρόσθετη εμπειρία μιας τετραετίας στη διάρκεια της οποίας περάσαμε “δια πυρός και σιδήρου”. Έχω διαπιστώσει τα μεγάλα πλεονεκτήματα του επιτελικού κράτους, όπως έχω δει και τις αδυναμίες του, που πρέπει να διορθωθούν. Ναι, θα υπάρχει αναδιάταξη στα Υπουργεία την επόμενη μέρα. Ήδη την προετοιμάζουμε.  Διαχειριστήκαμε μεγάλες κρίσεις στη διάρκεια της θητείας μας: πανδημία, μεταναστευτική κρίση, ελληνοτουρκικά, πόλεμο στην Ουκρανία, κρίση στη ενέργεια, διεθνή πληθωρισμό. Και τι δεν περάσαμε και ξεπεράσαμε αυτήν την τετραετία. Από τη μία δυσκολία στην άλλη. Κι όμως τις αντιμετωπίσαμε. Και δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε αν δεν υπήρχε μια ομάδα Υπουργών και στελεχών που είχαν τη δύναμη και την ικανότητα να το κάνουν.

Τα προγράμματα δεν φτιάχνονται από μόνα τους, αλλά με βάση πολιτικές κατευθύνσεις.

Είναι, μάλιστα, η πρώτη φορά από το 1993 που στις εκλογές αναμετράται ο νυν Πρωθυπουργός με τον προηγούμενο. Οι πολίτες, έτσι, θα μπορούν να συγκρίνουν τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης Τσίπρα 2015-2019 με τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη 2019-2023. Να αξιολογήσουν μια τετραετία αστάθειας, υπερφορολόγησης, αφαίμαξης της μεσαίας τάξης, περικοπών συντάξεων, στασιμότητας και καταστροφικών επιλογών του κ. Τσίπρα. Και, από την άλλη, την τετραετία που κυβερνήσαμε εμείς. Με μειώσεις φόρων. Αυξήσεις μισθών και συντάξεων. Και αναβάθμισης της διεθνούς θέσης της χώρας. Οι πολίτες, συνεπώς, θα ζυγίσουν και θα αποφασίσουν ποιος είναι συνεπής με αυτά που λέει και ποιος όχι. Ποιος τηρεί το πρόγραμμά του και ποιος άλλα λέει και άλλα κάνει.

Είπαμε μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% και τον μειώσαμε 35%. Είπαμε ότι θα στηρίξουμε το εισόδημα και αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό 20% και για πρώτη φορά τις συντάξεις 8% ύστερα από 12 χρόνια. Είπαμε, επίσης, ότι θα μειώσουμε τους φόρους. Και, πράγματι, μειώσαμε πάνω από 50 φόρους και εισφορές, όταν ο κ. Τσίπρας, που μοίραζε υποσχέσεις, επέβαλε 29 φόρους και καταχρέωσε τη μεσαία τάξη. Και όχι μόνο. Γιατί είπαμε ότι η χώρα θα πάψει να είναι ξέφραγο αμπέλι. Σήμερα, το Μεταναστευτικό έχει αντιμετωπιστεί. Οι ροές έχουν μειωθεί, τα νησιά έχουν ανακουφιστεί και τα αίσχη της Μόριας έχουν αντικαταστήσει ανθρώπινες δομές φιλοξενίας. Ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις μας έχουν ενισχυθεί όσο ποτέ. Και η φωνή της Ελλάδας ακούγεται παντού ισχυρή στο εξωτερικό.

Αναβαθμίσαμε την εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες.

Τα πανεπιστήμιά μας αλλάζουν, προσφέροντας στους νέους επαγγελματική προοπτική. Με βιβλιοθήκες και όχι με βαριοπούλες. Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό στα 780 ευρώ από 650 ευρώ που τον άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, θέμα που αφορά πρωτίστως τους νέους. Με την εφαρμογή του προγράμματος «Σπίτι μου» δίνουμε τη δυνατότητα να αποκτήσουν νέοι δικό τους σπίτι. Φτιάξαμε, επίσης, νέα προγράμματα κατάρτισης ανέργων σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ για την απασχόληση ειδικά των νέων, με προϋπολογισμό ακόμη ενός δισεκατομμυρίου. Όπως και σχέδια υποστήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας. Όσο οι νέοι θα βλέπουν αποτέλεσμα στη ζωή τους από αυτές τις πολιτικές, τόσο θα αντιλαμβάνονται ότι “δεν είναι όλοι ίδιοι”». Κι όσο θα βλέπουν ότι η Ελλάδα αλλάζει και αυτή η αλλαγή βελτιώνει τη ζωή τους, τόσο θα ανακτάται η εμπιστοσύνη τους στο πολιτικό σύστημα. Μία διαδικασία που θέλει χρόνο και επιμονή. Όμως ξεκίνησε. Και είναι αυτή η κυβέρνηση που την ξεκίνησε…

Η εμπειρία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι πολύ πρόσφατη για να την ξεχνάμε. Αλλά πρόσφατη είναι και η θέση του κ. Τσίπρα ότι δεν αποκλείει κανέναν από μία πιθανή κυβέρνηση ηττημένων. Σε αυτήν, όμως, θέση θα έχει και ο κ. Βαρουφάκης. Που ζητά πάλι να φύγουμε από το ευρώ. Και μάλιστα λανσάρει, ήδη, και νέο νόμισμα… τη “Δήμητρα”. Ενώ και το ΠΑΣΟΚ θολώνει το κλίμα, αρνούμενο για Πρωθυπουργό τον αρχηγό του κόμματος που θα έχουν ψηφίσει οι πολίτες. Με άλλα λόγια, στον χώρο πέραν της Νέας Δημοκρατίας επικρατεί μία σύγχυση, που παίρνει συχνά μορφές γελοιότητας, αλλά και κινδύνων για την επόμενη μέρα.

Όταν εγώ κάνω μια εξαγγελία, την έχω ζυγίσει πολύ καλά.

Κι αν βλέπω ότι δεν γίνεται, δεν θα την κάνω. Θέλω να είμαι συνεπής σε ό,τι λέω και κάνω. Κι αυτό το διαπιστώνουν, τώρα, ακόμη και όσοι το 2019 με αντιμετώπιζαν με δυσπιστία. Θυμάστε τι μας έλεγαν τότε: ότι οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν 7 μέρες. Ότι θα γίνουν μειώσεις μισθών και απολύσεις. Έγιναν, όμως, τα ακριβώς αντίθετα. Στη θετική κατεύθυνση, όμως. Γιατί τα αντίθετα έκανε ο κ. Τσίπρας, όμως στην αρνητική τους εκδοχή. Έταξε με έναν νόμο και ένα άρθρο την ευημερία και έφερε μνημόνιο, φόρους και δυστυχία. Όλα αυτά δεν συνιστούν χαώδη απόσταση;

Έχουμε βρεθεί σε τετ α τετ αρκετές φορές με τον κ. Τσίπρα. Αυτό που θα του έλεγα σήμερα είναι να πάψει να επενδύει στην τοξικότητα και να αντιπαρατεθούμε με βάση τα προγράμματά μας. Και να αφήσει στην άκρη ο ΣΥΡΙΖΑ τις δολοφονίες χαρακτήρα εμού και της οικογένειάς μου. Του το έχω πει και δημοσίως στη Βουλή: είμαστε πολιτικοί αντίπαλοι, όχι εχθροί. Στον βούρκο πνίγεται, δεν ανθίζει η δημοκρατία. Η τοξικότητα «θρέφει» τους αντιπάλους της δημοκρατίας. Η δεύτερη κάλπη είναι άλλη υπόθεση, γιατί εκεί υπάρχει το bonus και το bonus θα το πάρει ο πρώτος ή ο δεύτερος της αναμέτρησης του Μαΐου. Εκεί δεν υπάρχει χώρος για τρίτον. Ας δούμε, λοιπόν, τι θα γίνει μετά την πρώτη κάλπη. Η πρώτη κάλπη, πάντως, που είναι κάλπη της απλής αναλογικής, πρέπει να έχει debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Έχω μια καθαρή πρόταση στους πολίτες και εξηγώ γιατί η αυτοδυναμία είναι αναγκαιότητα για τη χώρα.

Η θέση μου, λοιπόν, είναι καθαρή και ειλικρινής. Θεωρώ ότι η κάλπη της 21ης Μαΐου θα καθορίσει τα πάντα. Θα είναι αυτή που θα ορίσει ποιος θα κυβερνήσει. Και όσο πιο ισχυρό είναι το μήνυμά της, τόσο πιο κοντά θα μας φέρει στη σιγουριά και στην πρόοδο. Το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου είναι ο δρόμος για το μέλλον. Και το μέλλον μπορεί να έχει δύο όψεις: είτε θα φέρει την Ελλάδα πιο κοντά στην Ευρώπη, είτε θα θυμίζει σκηνές από ένα κακό παρελθόν. Έχω εξηγήσει τις παγίδες ακυβερνησίας και των περιπετειών που κρύβει η απλή αναλογική. Παγίδες που θα ακυρωθούν μόνο με ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα νίκης την 21η Μαΐου. Οι κινήσεις μου θα συμβαδίσουν με τις προβλέψεις του Συντάγματος. Θα παραλάβω κανονικά την εντολή -εκτιμούμε ότι θα είμαστε πρώτοι- την οποία θα μου έχει εμπιστευτεί ουσιαστικά ο ελληνικός λαός. Τα υπόλοιπα αφήστε να τα δούμε μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. Απευθύνομαι με μια πολύ καθαρή πρόταση στους πολίτες. Κι αυτοί θα επιλέξουν αν θα την εγκρίνουν ή όχι. Δεν πρόκειται να επιχειρήσω να βρω τρόπο να παρακάμψω την ετυμηγορία τους. Σε αντίθεση με άλλους, έχω δείξει απόλυτη συνέπεια λόγων και έργων.

Να πουν καθαρά από τώρα στους πολίτες το πρόγραμμά τους.

Για να ξέρουν τις τους περιμένει. Να πουν για τις κλειστές τράπεζες του κ. Βαρουφάκη. Για το σχέδιο πληρωμών «Δήμητρα» και για το ποιος θα είναι Πρωθυπουργός. Αυτό που λένε είναι «ψηφίστε μας και θα σας πούμε μετά». Και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι, αν το επιτρέπουν οι αριθμοί, μπορεί να δούμε τον κ. Τσίπρα στην πρωθυπουργία «από την πίσω πόρτα». Άλλωστε οι ίδιοι ομολογούν ότι ανάμεσα σε αυτά που λέγονται στην προεκλογική περίοδο και στην επόμενη μέρα «μεσολαβούν οι εκλογές». Δηλαδή, «μην ακούτε τι λέμε τώρα, μετά τις εκλογές θα είναι αλλιώς».

Η εθνική μας οικονομία αναβαθμίστηκε 12 φορές στη διάρκεια της κυβερνητικής μας θητείας, ώστε η χώρα να βρίσκεται σήμερα πολύ κοντά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Εξέλιξη που, με τη σειρά της, θα σημαίνει και φθηνότερο δανεισμό για την Ελληνική Δημοκρατία, για τις επιχειρήσεις αλλά και για τα νοικοκυριά μας. Ο εθνικός αυτός στόχος, σε συνδυασμό με την ανάγκη ισχυρής εκπροσώπησης του τόπου διεθνώς, επιβάλλει πολιτική σταθερότητα σε ορίζοντα τετραετίας. Και αυτό μόνο η ΝΔ μπορεί να το εγγυηθεί. Γι’ αυτό και λέω με σιγουριά πως αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία σημαίνει επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023.

Πιστεύω ότι θα υπάρχει μια συμπαγής πλειοψηφία.

Επίσης, η επίτευξη των εκλογικών μας στόχων και η ανανέωση της εμπιστοσύνης θα δώσει νέα ώθηση στη ΝΔ να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Οι δημοτικές εκλογές και οι ευρωεκλογές γίνονται μερικούς μήνες μετά τις βουλευτικές και στον απόηχο του αποτελέσματος που θα αποτυπώνει τους εκλογικούς συσχετισμούς, με τις ιδιαιτερότητες πάντα που κάθε αναμέτρηση έχει. Αν περιμένω κάπου αναταράξεις, θα είναι μάλλον στο χώρο της αντιπολίτευσης αν, όπως δείχνουν τα πράγματα, δεν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες της.

Μετά τις εκλογές δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι η Τουρκία δεν θα επανέλθει στη λογική της “γαλάζιας πατρίδας”, η οποία επί της ουσίας αμφισβητεί ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Και με αυτούς τους τελείως προκλητικούς κι απαράδεκτους, γελοίους χάρτες, αμφισβητεί ευθέως την ελληνική κυριαρχία. Αυτό δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αποδεκτό από την Ελλάδα. Αν η Τουρκία επιθυμεί όντως την προσέγγιση, πρέπει να δείξει συνέχεια και συνέπεια ώστε μετά τις εκλογές, αν μπορούμε, να πιάσουμε ξανά το νήμα έχοντας γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο. Από την πρώτη στιγμή που ο ελληνικός λαός με τίμησε με την εμπιστοσύνη του επιδίωξα να έχω με την Τουρκία έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και ένα ειλικρινές πλαίσιο ουσιαστικού διαλόγου με σκοπό να αντιμετωπίσουμε το βασικό ζήτημα το οποίο αποτέλεσε και την εστία των διαφορών μας με την Τουρκία εδώ και πολλές δεκαετίες, που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις