Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Κύπρος: Δραστική μείωση του ΦΠΑ – “Ανάσα” στα νοικοκυριά
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κύπρος: Δραστική μείωση του ΦΠΑ – “Ανάσα” στα νοικοκυριά

Η ελάφρυνση θα είναι σε ισχύ μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2023

Μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ σε αγαθά πρώτης ανάγκης αποφάσισε η Κύπρος σε πάνω από 1700 βασικά προϊόντα. Συγκεκριμένα ψωμί, γάλα, αυγά, παιδικές τροφές, παιδικές πάνες, προϊόντα για τη γυναικεία υγιεινή προστασία και πάνες ενηλίκων, ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός.

Γράφει η Άρση Γιαννέλου
Δημοσιογράφος
Κύπρος: Μηδενικό ΦΠΑ σε ψωμί, γάλα, αυγά και άλλα προϊόντα αποφάσισε η κυβέρνηση

Η εκτίναξη των τιμών σε βασικά προϊόντα εξαιτίας αυξήσεων σε διεθνές επίπεδο και συνεχών κρίσεων που ταλανίζουν τις οικονομίες και επηρεάζουν αρνητικά τις εφοδιαστικές αλυσίδες οδήγησε την κυπριακή δημοκρατία να λάβει δραστικά μέτρα προκειμένου να ανακουφίσει τα νοικοκυριά που βλέπουν το εισόδημα τους να εξανεμίζεται. Η Κύπρος προχωρά σε ένα τόσο δραστικό μέτρο παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός της έχει πέσει στο τρίτο χαμηλότερο επίπεδο της Ευρωζώνης.

Η παγκόσμια οικονομική αστάθεια, οι γεωπολιτικές εξελίξεις, ο πόλεμο στην Ουκρανία που μπαίνει σε νέα φάση, και η αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό όπως φαίνεται στη Μεγαλόνησο γι’ αυτό και η παράταση του μέτρου είναι υπό εξέταση καθώς και η μείωση του ΦΠΑ και σε άλλη κατηγορία προϊόντων.

white concrete building during daytime
Η ελάφρυνση αυτή θα είναι σε ισχύ μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2023

Το μέτρο θα έχει διάρκεια έξι μήνες έως την 31η Οκτωβρίου 2023 και το δημοσιονομικό κόστος για την εφαρμογή του αναμένεται να ανέλθει στα 11 εκατομμύρια ευρώ. Έρχεται το e-Καλάθι με μία εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνα. Η Κύπρος θα εφαρμόσει το ελληνικό παράδειγμα με το “Καλάθι του Νοικοκυριού” και μάλιστα με εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνα όπου οι καταναλωτές θα μπορούν να παρακολουθούν τις τιμές των βασικών προϊόντων και θα μπορούν να συγκρίνουν τις τιμές και να αποφασίζουν οι ίδιοι από πού θα προμηθεύονται τα βασικά αγαθά.

“Το e-Καλάθι θα ξεκινήσει με περίπου 350 προϊόντα και θα ενισχύεται συνεχώς με στόχο να ξεπεράσει τα 1300 προϊόντα. Αυτό το μέτρο έχει εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο. Θα ετοιμαστεί η νομική ρύθμιση και ελπίζουμε σε 2- 3 μήνες θα τεθεί σε εφαρμογή, χωρίς να είμαι βέβαιος ακριβώς για το χρονοδιάγραμμα, διότι δεν εξαρτάται απόλυτα από εμάς”, δήλωσε στο Euronews ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μάκης Κεραυνός.

white concrete building with green plants
Κύπρος: Εξετάζεται γενικευμένη μείωση του ΦΠΑ

Για την επέκταση του μέτρου μηδενικού ΦΠΑ και σε άλλα προϊόντα ο κ. Κεραυνός τόνισε ότι “αυτό είναι μια πιθανότητα, αλλά αυτό το οποίο επεξεργαζόμαστε αυτή τη στιγμή είναι ένας άλλος κατάλογος με προϊόντα και υπηρεσίες για να μειώσουμε τον ΦΠΑ. Αυτή η διαδικασία θα πάρει λίγο περισσότερο χρόνο. Θα πρέπει να έχουμε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα πρέπει να περάσει το μέτρο από τη Βουλή. Θα μπορούσαν, για παράδειγμα, συντελεστές ΦΠΑ που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο 19% σε κάποια προϊόντα να πέσουν στο 13% ή στο 3%”.

red and green tree near white concrete building during daytime
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις